Prvomajski protest za delavske pravice: "Delavstvu oblast, kapitalizem mora past!"

L. M., STA
01.05.2024 18:55

Udeleženci protestnega shoda ob današnjem prazniku dela so opozorili na slabšanje položaja delavcev, širjenje prekarnih oblik zaposlitve, razpadanje socialne države in perečo stanovanjsko problematiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljubljani se je na praznik dela zbralo nekaj sto protestnikov, ki so opozorili na slabšanje položaja delavcev.
L. M.

Na protestnem shodu Prvi maj delavstvu nazaj, ki so ga ob prazniku dela organizirali v Sindikatu Mladi plus, društvu Iskra, sindikatu Zasuk in Centru za družbeno raziskovanje – Cedra, so odmevala sporočila, da delavke in delavci občutijo večji pritisk na delavske in socialne pravice, ki so si jih v preteklosti priborili tudi s krvjo. Na protestu v Ljubljani se je zbralo nekaj sto udeležencev s transparenti "Živela 1. maj in revolucija", "Za delavsko oblast", "Solidarno, ne prekarno", "Mesec vlada, delavstvo strada", "Za 30-urni delovnik" in "Delavstvu oblast, kapitalizem mora past". Po uvodnih govorih, skandiranju in delavskih pesmih so se protestniki s Kongresnega trga po Slovenski cesti odpravili do Miklošičevega parka, kjer je potekal drugi del shoda.

"Imeli bomo armado delavk in delavcev brez prihodnosti"

Udeleženci protesta so med drugim opozorili na širjenje prekarnosti na trgu dela ter na posledice, ki jih imajo prekarne oblike zaposlitve na delavstvo in družbo v celoti. Predstavnica Sindikata Mladi plus Mojca Žerak je izpostavila, da je trg dela vedno bolj prekaren: "Atipične oblike dela že več let izpodrivajo redne zaposlitve, pojavljajo pa se nove oblike dela, ki so vedno bolj prekarne. Pri prekarnih oblikah dela ni nobenih varovalk pred odpuščanjem, ni delavskih in socialnih pravic, kot so plačana bolniška in dopust, plačan prevoz na delo in plačana malica. Prekarni delavci smo v izredno ranljivem in negotovem položaju, delodajalcem pa so take oblike dela zelo povšeči, saj so cenejše, delavcev pa se lahko brez razloga hitro znebijo," je povedala Žerakova. Kritična je bila tudi do vlade, ki je pred zadnjimi volitvami obljubljala rešitve in je v koalicijsko pogodbo zapisala, da bo se bo tega problema lotila na sistemski ravni. "Zdaj smo že na polovici njihovega mandata, rešitev pa še vedno ni na vidiku. Če pohoda prekarnosti ne bomo ustavili, bomo imeli čez leta hude težave s financiranjem nujno potrebnih skupnih sistemov. Imeli bomo armado delavk in delavcev brez prihodnosti in na robu preživetja," je poudarila Žerakova.

Da je prekarno delo kot tiha epidemija, ki razkraja temelje dostojnega dela, je opozorila tudi predstavnica Sindikata Pošte SDPZ Majda Stubelj: "Prekarno delo pri našem delodajalcu ne sme dobiti svojega mesta. Praznik dela je zgodovinski spomin na boje, ki so jih delavci v preteklosti bili za osnovne pravice, na katerih stoji sodobna družba. A danes, ko bi morali biti že korak naprej, opažamo, da se moramo boriti proti novim oblikam izkoriščanja." Majda Stubelj je med drugim opozorila tudi na poskus umika Pošte s seznama strateških naložb države, s čimer se nakazuje potencialna prodaja podjetja zasebnemu kapitalu, ter na novo strategijo Pošte, ki bo škodljivo vplivala na varnost in pravice zaposlenih: "Razočarani smo nad SDH, ki je kot predstavnik lastnika potrdil strategijo, ki je po našem mnenju škodljiva tako za zaposlene v skupini Pošte Slovenije kot tudi za državljane. Nesprejemljivo je, da lahko SDH kot glas vlade potrdi strategijo, ki drastično posega v pravice zaposlenih." Majda Stubelj je napovedala, da bodo svoj boj proti škodljivi strategiji stopnjevali, če ne bo preklicana, pa bodo 14. maja v Mariboru organizirali protestni shod.

"Oropali so nas možnosti imeti topel, varen in stabilen dom"

Predstavnik študentskega društva Iskra Primož Kolenc je opozoril, da prekaren način življenja ni le faza odraščanja, po kateri se študenti postavijo na noge in normalno zaživijo. Po zaključku študija jih namreč še naprej čakajo prekarna dela in ne redne zaposlitve, prav tako pa si ne morejo privoščiti stanovanja. "Kdo si danes sploh še lahko privošči svoje stanovanje? Predvsem tisti, ki stanovanjskega problema nimajo. Stanovanja so si prisvojili kot orodje, prek katerega oplajajo svoj kapital, prek katerega bogatijo, in to na račun vseh ostalih. Oropali so nas možnosti imeti topel, varen in stabilen dom, ob tem pa si vsak mesec prek oderuških najemnin prisvojijo še polovico in več naših težko zasluženih plač," je dejal predstavnik Stanovanjskega bloka Aljaž Pevec. Dosedanje vlade so po njegovih besedah podpirale obstoječe stanje na področju stanovanj, ki je prepuščeno prostemu trgu in ki poganja strmo rast družbenih neenakosti. Pevec je izpostavil, da imajo tega dovolj in da zahtevajo prepoved uporabe stanovanj za kratkoročno oddajanje turistom, zamejitev višine najemnin ter uvedbo progresivnega nepremičninskega davka.

Predstavnik sindikata Zasuk Žiga Brdnik je opozoril na položaj samozaposlenih v kulturi. "Za nas ne veljajo nobeni enotni standardi, ne ščiti nas nobena pogodba. Zato smo se odločili, da je skrajni čas, da premagamo individualizem in atomiziranost našega sektorja, se sindikalno organiziramo in se začnemo pogajati," je poudaril Brdnik. Predstavnica Sindikata Tuš Ljiljana Jovanović pa je povedala, da se trgovke Tuša decembra lani niso borile samo za višje plače, ampak so celo državo opozorile, da noben delavec ne sme imeti nižje osnovne plače od minimalne in da lahko organizirani delavci z zadostno podporo ustavijo delo tudi v zasebnem sektorju. Današnjega shoda se je udeležilo več sindikatov in drugih civilnodružbenih organizacij, med njimi tudi stavkajoči z upravnih enot, dostavljavci hrane in predstavniki Gibanja za pravice Palestincev, ki so prebrali poziv palestinskih sindikatov k prekinitvi oboroževanja Izraela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta