Ravnatelji proti maskam v šoli. Obrtniki o skrajšanem delovnem času lokalov: Dodatnih omejitev si ne moremo privoščiti

Obvezno nošenje mask na trgih in tržnicah, maske tudi pri pouku za učence od sedmega razreda naprej. Zaprtje gostinskih lokalov po 22. uri in obvezno merjenje temperature pri vhodu v službo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maske bodo po novem obvezne tudi na prostem, kjer se zbira večje število ljudi.
Andrej Petelinšek

Število aktivno okuženih s koronavirusom pri nas je prvič preseglo tisoč, zato je vlada sprejela dodatne ukrepe. Nekateri bodo začeli veljati že ta konec tedna, vsi pa od začetka prihodnjega tedna.

Maske med poukom in na tržnici

Od ponedeljka bodo vsi učenci od sedmega razreda naprej maske nosili tudi med poukom. Prav tako bo to veljalo za srednješolce, vse profesorje in učitelje. Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev, je v prvem odzivu dejal: "Tega ukrepa ne podpiram. Maske vsekakor vplivajo na počutje vseh, ki spremljajo in izvajajo pouk. Kvaliteta pouka sicer ne bo trpela, se bomo trudili, da bo še naprej dobra, a to nam ni v pomoč." Maske bodo od ponedeljka prav tako ves čas nosile vzgojiteljice v vrtcih. "To se nam zdi popolnoma nesprejemljivo. Otroci morajo videti mimiko vzgojiteljice. Tako ne bomo mogli delati," je dejala Romana Epih, predsednica Združenja ravnateljev vrtcev. Maske bodo po novem prav tako obvezne na prostem, kjer je večje število ljudi. "To pomeni, da boste maske nosili tudi na tržnici in na glavnih trgih," je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Lokali zaprti po 22. uri

Samo še do konca tega tedna bodo lokali in gostinski obrati delovali po zdajšnjem času, od ponedeljka bodo namreč lahko odprti le med 6. in 22. uro. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije temu odločno nasprotuje. Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi. Ta si še ni opomogla od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. "Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," je jasen predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar in nadaljuje, da bomo s takim ukrepom dosegli nasprotni učinek. Po njegovem mnenju se namreč lahko poveča število nenadzorovanih druženj na alternativnih mestih.
Kacin je tudi dejal, da bodo po novem prepovedane pogostitve in zabave po uradnih dogodkih, saj naj bi bile te zelo problematične. Priporočil pa je, naj omejimo še vse nenujne stike ter svoje obiske v trgovinah in drugih javnih prostorih.

​Bolniška brez zdravnika

Vlada je sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pristojno ministrstvo bo pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika. Nekatera podjetja z več zaposlenimi so merjenje temperature pred vhodom v službo že izvajala ves čas, bo pa to vsekakor večji organizacijski zalogaj za srednja in predvsem za manjša podjetja.
Vlada je tudi priporočila delo od doma, kjer je to mogoče, ali vsaj tako imenovano kolobarjenje, kar v praksi pomeni, da se ekipe zaposlenih tedensko izmenjujejo na delu od doma in v pisarni.

V pripravi še več ukrepov

Vlada ima pripravljenih tudi več ukrepov, ki so povezani z delovanjem mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Poleg tega pripravlja ukrepe za dodatne omejitve glede zbiranja ljudi z dosedanjih deset na manjše število. V kratkem bodo sledile še spremembe pri vstopu v državo, če bi se v sosednjih in drugih državah še naprej poslabševale razmere. Vnaprej tudi pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta