Raziskava: Več zaupanja v medijske vsebine z odprtega spleta

STA, A.L.
13.10.2022 11:35

Valicon in iPROM sta raziskavo o medijski potrošnji v Sloveniji za leto 2022 izvedla avgusta 2022. V raziskavi je sodelovalo 1708 uporabnikov spleta v starosti od 15 do 75 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Slovenski uporabniki spleta bolj zaupajo medijem odprtega spleta, kot so novičarske spletne strani, vsebinski spletni mediji, spletne strani podjetij, forumi, kot pa vsebinam, ki so v večji meri del platform družbenih omrežij, kaže raziskava družb iPROM in Valicon.

Valicon in iPROM sta v letošnji raziskavi o medijskih navadah pod drobnogled vzela le uporabo spletnih medijev, pri čemer so bili ti razdeljeni na medije odprtega spleta (novičarske spletne strani, vsebinske spletne medije, spletne trgovine, spletne oglasnike, spletne strani podjetij, forume itd.) in medije, ki so del ograjenih vrtov (Facebook, YouTube, TikTok, Instagram in LinkedIn).

"Odnos uporabnikov do svetovno razširjenih družbenih medijev se je začel spreminjati. Nekateri tuji viri, med drugim Insider Intelligence in Statista, poročajo o padcu zaupanja in skrajšanju časa, ki ga namenimo tem platformam. Pri nas sicer še vedno večji delež časa preživimo v družbenih medijih, ki pa beležijo nižjo stopnjo zaupanja v svoje ograjene medijske vsebine. To nakazuje, da se nam obetajo podobni trendi kot v ZDA," je ob objavi rezultatov pojasnil direktor raziskav in partner v družbi Valicon Matjaž Robinšak.

Uporabniki ocenjujejo oglasna sporočila na odprtem spletu kot bolj relevantna,

Direktor medijskega načrtovanja v družbi iPROM Andrej Ivanec pa je dodal, da so želeli z letošnjo raziskavo pod drobnogled postaviti medijske navade pri uporabi spletnih medijev v Sloveniji "ter slovenskim podjetjem ponuditi pomembne uvide v trende na slovenskem trgu, da bodo lahko bolj preudarno načrtovali tržno-komunikacijske strategije v prihodnosti".

Primerjava časa, ki ga preživimo v obeh ekosistemih, govori v prid ograjenim vrtovom, kjer povprečno preživimo 57 odstotkov časa na spletu, so zapisali v družbah. Na odprtem spletu je ta odstotek nižji in znaša 43 odstotkov. Med mediji ograjenih vrtov prevladuje Facebook z 29 odstotki, med mediji odprtega spleta pa novičarske spletne strani s 25 odstotki.

Pri primerjavi kazalnikov zaupanja v medijske vsebine je razmerje obratno. "Indeks zaupanja kaže, da Slovenci precej bolj zaupamo medijskim vsebinam odprtega spleta (indeks zaupanja 60) kot vsebinam medijev ograjenih vrtov (indeks zaupanja 44)," sta iPROM in Valicon strnila rezultate.

"Razlogov za nižje zaupanje v ograjene vrtove je več, med ključnimi pa so zagotovo lažne novice, novice oziroma afere, povezane z izrabo osebnih podatkov, in nespoštovanje zasebnosti uporabnikov spleta," je ocenil Robinšak.

Analiza odnosa do oglasnih sporočil je pokazala, da je prav tako v prednosti odprti splet. Uporabniki ocenjujejo oglasna sporočila na odprtem spletu kot bolj relevantna, medtem ko je relevantnost v ograjenih vrtovih nižja (indeks relevantnosti za odprti splet je 44, za ograjene vrtove pa 38).

Slovenci na spletu preživijo v povprečju 4,6 ure na dan

"Odprti splet ponuja podjetjem dostop do raznolikih medijskih vsebin, pri tem pa oglaševalcem omogoča podatkovno gnano distribucijo oglasnih sporočil. To pomeni, da se lahko medijska sredstva na odprem spletu usmerijo v medije, kjer se uporabniki na oglasna sporočila bolje odzivajo, saj so za njih bolj relevantna," je komentiral Ivanec.

Slovenci na spletu preživijo v povprečju 4,6 ure na dan. "43 odstotkov tega časa namenimo brskanju po odprtem spletu, 57 odstotkov pa ograjenim vrtovom. Po odprtem spletu največji delež vprašanih brska okoli četrt ure dnevno (41 odstotkov), v ograjenih vrtovih pa kar 37 odstotkov vprašanih brska več kot eno uro na dan (delež tistih, ki tu preživijo do 15 minut dnevno, je 12-odstoten)," je še pokazala raziskava.

Aktivni uporabniki spleta, starejši od 42 let, so bolj prisotni na odprtem spletu, največ pa jih najpogosteje prebira vsebine na novičarskih spletnih medijih. Generacija, stara med 26 in 41 let, je v največjem obsegu najbolj prisotna na družbenih medijih, kot sta Facebook (80 odstotkov) in YouTube (78 odstotkov), ter na novičarskih spletnih straneh (75 odstotkov) in v spletnih trgovinah (73 odstotkov).

Najmlajši uporabniki, stari med 15 in 25 let, pa so v največjem številu prisotni na družbenih medijih YouTube (89 odstotkov), TikTok (86 odstotkov) in Facebook (81 odstotkov).

Valicon in iPROM sta raziskavo o medijski potrošnji v Sloveniji za leto 2022 izvedla avgusta 2022. V raziskavi je sodelovalo 1708 uporabnikov spleta v starosti od 15 do 75 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta