Rdeče opozorilo za četrtek in petek: Reke bodo poplavljale! Arso sporočil, kje vse in kdaj

M.R., Va, STA
02.11.2023 10:00

Zaradi obilnih padavin so meteorologi in hidrologi agencije za okolje (Arso) izdali rdeče opozorilo za severozahod države, v pripravljenosti na jesenske poplave tudi drugod, v petek lahko poplavi tudi Drava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hidrološko opozorilo za petek, 3. novembra.
Arso

Za ostali del države je zaradi močnega vetra in obilnih padvin agencija izdala oranžno opozorilo. "Zvečer in ponoči pričakujemo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Od četrtka popoldne do petka zjutraj pričakujemo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter," so zapisali meteorologi v opozorilu. 

Del Slovenije so nalivi in sunki vetra že zajeli. Od jutra je v severozahodni Sloveniji že padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, v prihodnjih urah pa se bodo padavine tam še okrepile. Krepi se tudi veter, na oceanografski boji sunki presegajo hitrost 70 kilometrov na uro, v višjih legah pa so že presegli 100 kilometrov na uro.

V Bovcu je od jutra padlo 65 litrov dežja na kvadratni meter, na Voglu 90, drugod po Sloveniji je bilo dežja manj.

Reke v Posočju, na idrijsko-cerkljanskem v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale, so zvečer sporočili iz Arsa. 

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije ter ob morju so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem, Koroškem.

V petek lahko Drava poplavi tudi v večjem obsegu

Pretok Drave je na meji z Avstrijo trenutno še ustaljen, od sredine noči do petka opoldne pa se bo hitro povečeval. Dopoldan se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. V petek popoldan in v noči na soboto lahko Drava poplavi tudi v večjem obsegu.

Rdeče opozorilo meteorologov
Arso

Meteorolog Branko Gregorčič je povedal, da se letošnjo jesen nad Severnim Atlantikom pogosto obnavljajo cikloni, trenutno pa se Alpam približuje eden najglobljih v zadnjih desetletjih. Dosegel je jug britanskega otočja, hkrati pa se hladna fronta hitro bliža Alpam, sredi noči pa bo prešla Slovenijo. Pred tem pa meteorologi pričakujejo okrepljen dotok vlažnega in toplega zraka z jugozahoda. To bo v večernih urah prineslo hitro intenziviranje padavin, je napovedal.

"Ob morju bo zapihal močan jugo, predvidoma s sunki med 70 in 100 kilometri na uro," je opozoril. Ta veter bo pihal tudi v prvi polovici noči in bo prinašal vlažen morski zrak proti območju Julijskih Alp. Samo v šestih urah bi lahko na tem območju zapadlo pred 100 litrov dežja. Ob sami fronti pa bodo sledili še naprej močni nalivi in sunki vetra. Padavin bo največ na širšem območju Posočja, Bohinja in Zgornjesavske doline. Količina padavin bo velika tudi na avstrijskem Koroškem in tudi v Furlaniji-Julijski krajini. Drugod bo padavin nekaj manj, v hribovitih predelih od 60 do 120 litrov na kvadratni meter, v nižinah nekaj manj. Meja sneženja bi se lahko spustila do 1000 metrov nadmorske višine.

Rdeče opozorilo so izdali tudi hidrologi, ki opozarjajo, da bodo zvečer in ponoči reke začele močno naraščati.

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da nas ponoči in v petek čakajo jesenske poplave, vode bodo hitro naraščale in hitro poplavile ter dosegale velike pretoke in ponekod poplavile v večjem obsegu. Hudorniški vodotoki bodo hitro narasli in bodo polnili struge večjih rek. Zato bo Sava že zjutraj hitro narasla, njen pretok bo podoben božičnim poplavam pred desetletjem. Zato bo v petek zjutraj potrebna dodatna previdnost na širšem območju Save. Poplave se lahko pojavijo tudi v Vipavski dolini in drugod na Primorskem, tudi na Obali. 

Drugo nevarnost pa predstavlja reka Dravi, kjer bo pretok zelo povišan, zato bi lahko Drava tekom celotnega dneva in tudi v noči na soboto poplavljala. Polajnar je opozoril, da je potrebno očistiti odtoke in vrednejše premičnine, kot so vozila, umakniti na varna območja. 

Poplavljalo pa bo tudi morje, saj se bo gladina poviševala. V času plimovanja med 21. in 4. uro lahko morje poplavi do višine 30 do 40 centimetrov. V tem času bo tudi močno vzvalovano, so v opozorilu zapisali hidrologi. 

Šestan: Opozorila so resna

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je povedal, da so vsa opozorila namenjena ohranitvi življenj in zmanjšanju škode. Pozval je, da je treba res očistiti vse odtočne jaške. Pripravljenost bo dvignjena po vseh regijskih centrih, razen v Pomurju, kjer take nevarnosti ni. Na voljo bo tudi Slovenska vojska. Pripravljene so tudi namestitvene kapacitete za tiste, ki bodo morda zaradi nevarnosti evakuirani. 

Direktor geološkega zavoda Miloš Bavec je povedal, da so razmere zares izjemne. Zemljine so po vsej državi že sedaj izjemno namočene. Ob prihajajočih padavinah opozarja, da se lahko na območjih, ki so bila že do sedaj prizadeta, zelo hitro spet reaktivirajo zemljeski plazovi.

Na Gorenjskem se pripravljajo na nalive, v Kamniku spremljajo plaz 

Župan občine Bohinj Jože Sodja je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da je občinski štab od Civilne zaščite in poveljnika Srečka Šestana že prejel navodila za ukrepanje. Na padavine se pripravljajo tudi v občini Tržič in v naselju Koroška Bela, kjer nevarnost predstavljajo plazovi.

"Obveščene so tudi sile za zaščito, gasilci in ostale enote, da se pripravijo v svojih krajih in nadzorujejo potek vso noč. Vsi imajo navodila, da so pozorni na svojem območju, morebitne spremembe takoj javijo naprej in pa seveda ukrepajo, če je treba. Upamo sicer, da preko noči ne bo tako hudo, kot obljubljajo," je povedal Sodja.

V občini se bojijo napovedanih hujših sunkov vetra, ki so v preteklosti že povzročili večjo škodo. Dodal je, da so najbolj ogrožene struge v preteklosti že sanirali, vse sile za zaščito pa ostajajo v pripravljenosti. Občane so obvestili, da si lahko priskrbijo zaščitne protipoplavne vreče, na voljo jih je več kot 300.

V pripravljenosti so tudi v občini Tržič, kjer se po zadnjih obilnejših padavinah v oktobru ponovno ukvarjajo z več plazovi. Vse dežurne in intervencijske ekipe so obveščene in v pripravljenosti, je potrdil župan Peter Miklič.

"Vseskozi od avgustovskih poplav se tudi nepretrgoma izvajajo dela, tako v vodotokih kot brežinah. Gradbena mehanizacija, ki se proži preko sistema civilne zaščite, je v pripravljenosti, večina pa že tako ali tako opravlja dela na sanaciji po avgustovskih dogodkih. Za nujne primere so pripravljene tudi protipoplavne vreče. Aktivacija štaba civilne zaščite se bo organizirala po potrebi," je sporočil župan.

V Koroški Beli, ki sicer spada pod občino Jesenice, nevarnost predstavlja plaz, ki ga na terenu redno spremljajo, je pojasnil predsednik krajevne skupnosti Matej Brus. V preteklih dneh kljub povečani količini padavin na plazu niso zaznali večjih sprememb, je še povedal. Vse pristojne službe so sicer v višjem stanju pripravljenosti, posebnih priprav na napovedane nalive in morebitne poplave pa ne izvajajo.

V kamniški občini gasilci medtem budno spremljajo stanje plazu Blate, ki bi v primeru proženja ogrozil okrog 60 hiš. Stanje plazu je po besedah podžupana Kamnika Uroša Pirca za zdaj nespremenjeno, še vedno pa poteka montaža zank za alarmiranje prebivalcev, evakuirali pa za zdaj niso še nikogar.

Na območju Baške grape zaradi napovedanih nalivov v več krajih pripravljajo nastanitvene kapacitete za morebitne evakuirane prebivalce, največ v Kneži. Domove je do popoldneva zapustilo najmanj sedem prebivalcev, po vsej verjetnosti pa že več, je za medije povedal poveljnik občinske civilne zaščite Miha Vencelj.

Kakšna je vremenska napoved?

V petek bodo še občasne padavine. Čez dan se bo deloma zjasnilo, le na zahodu bo še ostalo pretežno oblačno. Meja sneženja bo povečini na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Jugozahodni veter bo popoldne slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 8 do 14, ob morju do 18 stopinj Celzija.

V noči na soboto bodo padavine prehodno spet pogostejše. V soboto čez dan bo večinoma suho, deloma se bo razjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. Zvečer se bo od zahoda ponovno pooblačilo, padavine z nevihtami in nalivi bodo v noči na nedeljo zajele vso Slovenijo. V nedeljo popoldne bodo padavine oslabele, deloma se bo razjasnilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta