(REKLI SO) Robert Golob: Priznanje Palestine mora imeti čim večji mednarodni učinek

DR
28.04.2024 18:58

Robert Golob, premier, v intervjuju za sobotno prilogo Dela o priznanju Palestine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O priznanju Palestine sta se pogovarjala s španskim kolegom Pedrom Sánchezem. 
Robert Balen

"Slovenija mora kot članica varnostnega sveta na diplomatskem parketu delovati bistveno bolj pazljivo. Zakaj? Ker je naša odgovornost do sveta bistveno večja. Pričakovanja vsega sveta so velika. Izvoljeni smo bili s 153 glasovi držav članic ZN. Te države od nas pričakujejo odgovorno držo. V ZN si zaletave politike ne moremo privoščiti. Morda pa smo priznanju Palestine bistveno bliže, kot bi lahko sklepali po tem, kar je javno znano, ker je tak tudi dogovor s španskim kolegom Pedrom Sanchezom. Pogovori tečejo dnevno, v javnosti predstavljeni roki se skrajšujejo. Cilj je, da bo imela naša poteza čim večji mednarodni učinek. Želimo, da se bo to priznanje v čim večji meri odrazilo na terenu, na Bližnjem vzhodu. In to je največ, kar lahko naredimo za Bližnji vzhod.

Ukrepe, ki jih izvajamo v kontekstu Palestine, izvajamo tudi kot podporo prizadevanjem generalnega sekretarja Združenih narodov. Z Antoniem Guterresom delamo z roko v roki. Njegovo stališče do Palestine je dobro dokumentirano. Med srečanjem v Bruslju je on sam, ne da bi ga kdo izzval, Slovenijo in Malto izpostavil kot državi, ki v ZN rešujeta evropsko čast. Posebej bi pohvalil predstavnika Slovenije v varnostnem svetu Samuela Žbogarja, ker opravlja odlično delo. Cenjen je med vsemi kolegi. Ob spremljanju dogajanja v Gazi pa je človek vsakič znova pretresen.

Stališča med voditelji in med državami se žal razlikujejo. Nekatere države imajo izrazito odklonilno stališče do kakršnekoli podpore Palestincem. Evropska komisija svojih pogledov ne more vsiljevati, če med članicami ni soglasja. In tega soglasja, žal, ni. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell​ pa ni zavezan k spoštovanju mnenj vseh članic. Je bolj samostojen. To je razlog za razkorak." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta