Rekordno poslovno leto: Skupina Nova KBM lani z 203,8 milijona evrov dobička

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.03.2024 14:00

Lani je banka postala del skupine OTP, letos pa bi se naj združila s SKB banko, ki pa je lani na ravni skupine imela 76,5 milijona evrov čistega dobička

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Nova KBM je objavila Letno poročilo bančne skupine in banke za lansko poslovno leto. Podatki, predstavljeni v poročilu, kažejo, da je banka poslovala odlično in poslovno leto zaključila s 189,3 milijona evrov čistega dobička, skupina pa z 203,8 milijona evrov čistega dobička. V začetku leta 2023 je skupina Nove KBM prešla v lastništvo madžarske skupine OTP in postala njena 11. članica. Banka je s tem pridobila močnega strateškega lastnika. Od spremembe lastništva se banka intenzivno pripravlja na združitev s SKB banko, ki je predvidena za leto 2024. Skupina SKB je lansko leto sklenila s 76,5 milijona evrov čistega dobička ali dobro četrtino več kot predlani. Bilančna vsota (obseg poslovanja) skupine Nove KBM je lani z 10,4 poskočila na 10,8 milijarde evrov. 

Poslujejo vse bolj trajnostno

Tako banka kot skupina Nove KBM sta lani poslovali dobičkonosno. Doseženi donos na kapital po obdavčitvi je znašal 19,79 odstotka na ravni skupine in 18,39 odstotka na ravni banke. Ob spremembi lastništva je bonitetna agencija Moody’s izboljšala dolgoročno oceno kreditnega tveganja Nove KBM na oceno A3 in spremenila oceno prihodnjih izgledov v stabilno. Skupina Nove KBM je prav tako ohranila vlogo pomembnega primarnega vpisnika obveznic in menic Republike Slovenije, opravljala pa je tudi vlogo uradnega vzdrževalca likvidnosti za slovenske državne obveznice na trgu MTS Slovenija, ki je ena vodilnih platform za trgovanje z obveznicami v EU. Junija lani je izdala in uspešno zaključila prodajo obveznic 400 milijonov evrov s triletno ročnostjo z možnostjo odpoklica po dveh letih.

John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, je zadovoljen z lanskim poslovanjem bančne skupine, ki jo vodi.
Sašo Bizjak

Banka je v preteklem letu elektriko pridobivala izključno iz obnovljivih virov, prav tako je dodatno elektrificirala svoj vozni park. Med večjimi družbeno odgovornimi akcijami se banka ponaša z rekordno donacijo 2,2 milijona evrov, ki jo je s SKB banko in madžarsko OTP banko namenila prvim posredovalcem po poplavah avgusta lani. Donatorska sredstva so bila namenjena Gasilski zvezi Slovenije, Gorski reševalni zvezi Slovenije in Redečemu križu Slovenije. V drugi polovici leta 2024 bo sledil še en pomemben mejnik v več kot 160-letni tradiciji Nove KBM, in sicer pravna in operativna združitev s SKB banko, ki je prav tako članica skupine OTP. Obe banki že od lani sodelujeta pri različnih skupnih projektih, kot je prej omenjena donacija in skupna mreža bankomatov. Od začetka letošnjega leta pa lahko stranke obeh bank z osebno debetno kartico Visa popolnoma brezplačno dvigujejo gotovino tudi na bankomatih večine članic skupine OTP. Poleg Slovenije je ta ugodnost mogoča še na Madžarskem, Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Ukrajini in Moldaviji. Možnost brezplačnih dvigov gotovine v že desetih državah povečuje konkurenčno prednost za obe banki v Sloveniji in prinaša pomembno dodano vrednost in korist za stranke banke.

Skupina Nova KBM lani z več kot 200 milijoni evrov čistega dobička.
Sašo Bizjak

Skupina OTP pa lani z 2,6 milijarde evrov dobička

John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, je ob objavi poročil dejal: "S svojimi novimi strateškimi lastniki smo nadaljevali trend uspešnega poslovanja in osredotočenosti na rast in vzdržno dobičkonosnost ter odličnost pri poslovanju s strankami. Skupaj z lastnikom smo ustvarili trdne temelje za nadaljnjo rast in združitev s SKB banko, ki je pred nami." Skupina OTP je lani dosegla prilagojeni konsolidirani dobiček 2,6 milijarde evrov, kar je za 74 odstotkov več kot predlani. Na višji rezultat je vplivala predvsem rast neto bančnih prihodkov (tako čistih obrestnih prihodkov kot čistih neobrestnih prihodkov) in nižji stroški tveganj kot v enakem obdobju lani. Donos na kapital na osnovi prilagojenega dobička je znašal 27,7 odstotka, kapitalska ustreznost pa je znašala 18,9 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta