Reševalci do ponesrečencev po travi, ko bo polovica štiripasovnice zaprta

Danijel Cek
16.10.2024 11:00

Čez slab mesec bodo ob štiripasovnici čez Rebrnice začeli postavljati protivetrno ograjo, zato na Darsu načrtujejo, da bodo ves promet od Razdrtega proti Ajdovščini tačas speljali dvosmerno po drugi polovici hitre ceste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vseh dovozih so vrata, sam dostop na cesto pa preprečuje odbojna ograja. Za odpiranje vrat naj bi razdelili ključe, ograjo pa naj bi v prihodnjih dneh odstranili.
P.N.

Predstavniki zdravstvenih reševalcev, gasilcev, policistov in celo Darsovih vzdrževalcev opozarjajo, da je to slaba rešitev, ker v primeru nesreče ali zastoja ne bodo mogli na hitro cesto. Dars vztraja pri svojem, reševalci pa s strahom pričakujejo november.

"Niso se prišli dogovarjat, ampak so nam samo povedali, kako bo in pika," je po sestanku s predstavniki Darsa o delih in novemu režimu prometa, ki bo za devet mesecev ohromil pretočnost hitre ceste čez Rebrnice, povedal vodja ajdovskega gasilsko reševalnega centra Blaž Mlečnik. Z Darsa so namreč pojasnili, da bodo od 10. novembra letos do 17. avgusta prihodnje leto ob hitri cesti na Rebrnicah postavili protivetrno ograjo in obnovili obe smeri hitre ceste od Razdrtega do vkopa pod Vipavskim Križem.

Ker gradbinci za postavljanje ograj potrebujejo celotno širino hitre ceste in ker bodo potem tudi obnovili celotno cesto v eni in drugi smeri, morajo tačas seveda promet preusmeriti drugam. Dars bo promet preusmeril na drugo polovico hitre ceste. Od 10. novembra letos do 16. maja prihodnje leto naj bi tako ves promet v obeh smereh potekal po južni, od 17. maja do 17. avgusta prihodnje leto pa po severni polovici hitre ceste, ob kateri bo takrat že stala protivetrna ograja.

Vsi so bili šokirani

"Dars to primerja s predorom Markovec, v katerega lahko z obeh smeri zapelješ skoraj s trajektom. Hitra cesta čez Rebrnice pa poteka večinoma na viaduktih in skozi predore ter nima odstavnega pasu. Ko so nam to razlagali, je bila vsa dvorana šokirana, oni pa so kar naprej tolmačili svojo resnico," je o nedavnem sestanku, na katerem so predstavniki reševalnih služb, policije in Darsovih vzdrževalcev izvedeli, kako so si v Ljubljani zamislili preusmeritev prometa, povedal Mlečnik.

Trije dovozi na hitro cesto so asfaltirani, trije so makadamski, dva pa je celo zarasla trava.
P.N.

“Ta rešitev ni pametna, ker ne bomo mogli priti zraven. Preprosto. In to nihče od nas - ne policisti, ne zdravstveni reševalci ne mi. Še Darsovi vzdrževalci so 'svojim' povedali, da bodo ob takem režimu težko opravljali svoje delo,” je opozoril Mlečnik in pojasnil, kakšen je bil njihov predlog. Predlagali so namreč, da bi med deli promet od Podnanosa do Razdrtega, torej navzgor, potekal po dveh pasovih južne polovice hitre ceste, promet navzdol pa po stari cesti od Razdrtega do Podnanosa.

Bodo plužili vzvratno?

"Pa so nam rekli, kaj bo, če bodo v Podnanosu povozili otroka. Seveda bi bila to katastrofa, ampak katastrofa bo tudi, če ne bomo mogli priti do kraja nesreče, če ponesrečenci ne bodo hitro dobili pomoči. Kdo bo potem odgovarjal," se sprašuje Mlečnik.

Interventne službe bi lahko na hitro cesto prišle po intervencijskih dostopih. Ajdovski poklicni gasilci so pred sestankom pregledali vseh osem in ugotovili, da niti eden ni primeren za dostop z gasilskimi tovornjaki. Po makadamskih poteh lahko vozijo le z vozili na pogon na vsa štiri kolesa, na šestih dovozih pa dostop na hitro cesto blokira odbojna ograja.

Po ovinskastem, makadamskem in strmem dovozu se gasilci ne bodo mogli prebiti z gasilskim tovornjakom.  
P.N.

"Pa sploh ni treba, da se zgodi nesreča. Dovolj bo en avto ali tovornjak, ki bo ob sneženju ali zmrzali zdrsnil in blokiral promet v obeh smereh," še nadaljuje Mlečnik. "Kaj bodo potem Darsovi vzdrževalci vozili vzvratno od Razdrtega navzdol? Obljubili so, da bodo interventne dostope uredili, vendar kdaj? Teh dostopov niso veliko vzdrževali in so skrajno neprimerni za vožnjo. Če bodo nasuli tampon, ga bo prvi dež odnesel. Gasilci bomo še zmogli, kako pa bodo po teh dostopih vozili reševalci, policisti …?"

Policisti naj bi usmerjali tovornjake

Na Darsu so pojasnili, da je bila taka ureditev že med projektiranjem usklajena z vipavsko občino, da pa so na sestanku predstavniki policije in reševalnih služb res naslovili nekaj opozoril. "Vsi so se strinjali, da bo treba v času zapor posebno pozornost nameniti prometni varnosti, doslednemu upoštevanju novega prometnega režima in omejene hitrosti vožnje ter upoštevanju omejitev prepovedi tranzitnega prometa za tovorni promet."

Dars je namreč predvidel, da bi devet mesecev ves tovorni promet iz Razdrtega proti Novi Gorici in v nasprotni smeri preusmerili na Fernetiče, nakar naj bi jih s policije opozorili, da bo to kadrovsko in varnostno izredno težko uresničljivo, če ne celo nemogoče. Z Darsa so o tem pomisleku policije zapisali bolj medlo pojasnilo, in sicer, da so predstavniki policije "opozorili na kadrovsko problematiko, ki bi se lahko pojavila ob izvajanju potrebnega rednega nadzora".

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta