Režim, ki začne veljati jutri, bo trajal do 23. decembra. Kaj pa nas čaka za božično-novoletne praznike?

14.12.2020 13:02
Do četrtkove seje vlade bo vsak minister pripravil načrt za božično-novoletne praznike. Vlada se bo zgledovala tudi po ravnanju severnih sosed Slovenije, je povedal podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin
STA

Bolj konkreten je bil minister za notranje zadeve. "Pogledali bomo, kaj počnejo Nemci, in podobne omejitve ali sprostitve verjetno pripravili tudi za naše praznike," je na prvi tiskovni konferenci po sinočnji seji vlade, ki je sprejela nove odloke v epidemiji covid-19, povedal Aleš Hojs. Znano je: v Nemčiji bodo najstrožje omejitve in prepovedi veljale od sredine tega tedna pa vse do začetka januarja. 

Kacin: Odločitev ni bila lahka, a bila je potrebna

Odločitev za delno sprostitev ukrepov ni bila lahka in niso vsi zadovoljni, a vlada misli, da je bila potrebna, je povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin. Predtem so preučili epidemiološko situacijo v Evropi, stanje pri nas pa stanje in rezerve v bolnišnicah in v gospodarstvu. Vlada, kot je znano od sinoči, z jutrišnjim dnem sprošča gibanje med občinami v štirih statističnih regijah zahodne in osrednje Slovenije, ki imajo boljšo epidemiološko sliko. Še vedno pa je gibanje omejeno na občino prebivališča v Pomurju, Podravju, na Koroškem,v savinjski in zasavski regiji.

Ena stranka na 30 kvadratov

Ob zelo strogih pogojih bo vlada od torka za vso državo dovolila določene dejavnosti. In okrepi se inšpekcijski nadzor. Zeleno luč so dobili frizerski in pedikerski saloni (pravilo: en človek na 30 kvadratnih metrov), ne pa masažni saloni, solariji, velnesi. Če se bomo omejitev držali, ne bomo ogrozili zdravstvenega sistema, ta ocena vlade je v ozadju sproščanja. Če bi se situacija v bolnišnicah bistveno zaostrila, bodo tudi ukrepi spet poostreni, je povedal podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dal je vedeti, da je odpiranje tudi ukrep proti delu na črno. Zdaj je tudi jasno, da se industrija v Sloveniji ne bo ustavljala niti ni, kot je rekel minister, predstavljala vira okužb. Sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo epidemijo že zajezili, je opozoril. Sprostitve naj bodo spodbuda, da se še bolj strogo upoštevajo pravila v epidemiji. "Držite distanco, nosite masko, razkužujte si roke, naložite si aplikacijo in prijavite se na cepljenje." Minister verjame, da lahko na ta način zajezimo epidemijo in se vrnemo v normalnost. Da bomo lahko imeli lepše praznike in začetek novega leta. 

Smučanje da, toda na distanci!  

Javni potniški promet bo do 23. decembra deloval po počitniškem voznem redu, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Avtobusi in vlaki bodo lahko napol polni. Naprej velja razkuževanje, nošenje mask, vsi splošni ukrepi, ki so v veljavi zaradi epidemije covida-19. Začele bodo voziti tudi krožno-kabinske žičnice in sedežnice, pravilo pa je: ena oseba na napravo. Ali največ člani enega gospodinjstva. In distanca! Da distance ni bilo v nedeljo v "enem od smučarskih središč" in so fotografije preplavile družbena omrežja, se je odzval minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta