Robert Golob se je sestal s Tanjo Fajon in Dominiko Švarc Pipan, slednja omenja zavajanje

Va, STA, A.L.
19.01.2024 12:56

Bo Dominika Švarc Pipan še ministrica, jo stranka še podpira? Predsednica SD in podpredsednica vlade Tanja Fajon je komentirala aktualne zadeve v zvezi z ministrico, ki je članica SD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan na eni od sej vlade. 
Robert Balen

"Vsi si seveda želimo skupaj z ministrico zaščititi javni interes, nihče nima bianco zaupanja pri nas vnaprej, tudi posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu. Zato, ko bomo imeli vsa ta dejstva, okoliščine dodatno pojasnjene, se bomo v stranki odločali, kako naprej. Če so se nepravilnosti dogajale, potem bomo seveda na podlagi tega ukrepali, sporočili, in ve se, kaj sledi," se je na očitke na račun ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan (SD) zaradi domnevno močno preplačanega nakupa prostorov za sodnike na Litijski cesti v Ljubljani danes odzvala predsednica stranke Tanja Fajon. Pred tem je bil sestanek vodstva stranke - brez ministrice.

Nihče še nima vseh odgovorov, pravi Fajon

Na vprašanje o informacijah, da naj bi bili poslanci SD ministrici sprva podporo odrekli, je Fajon povedala, da je bila današnja odločitev skupna. Vodstvo stranke je imelo s poslansko skupino pogovor in "tudi poslanska skupina, tako kot vodstvo stranke, kot ministri, vsi skupaj želijo vedeti dejstva", saj vsak dan prihajajo na dan nova. "Poslanci zelo upravičeno pričakujejo dejstva in tudi ta pogovor bo opravljen," je dodala na vprašanje, ali so se poslanci z ministrico na to temo že srečali. Sama pa da se z ministrico ves čas pogovarja in ji je ves čas na voljo za odgovore.

Za zdaj po besedah predsednice SD še nihče nima vseh odgovorov, tudi ministrica ne, zato je za zaščito javnega interesa bistveno, da dobijo več pojasnil. "To je zagotovo odgovornost, ki se je Socialni demokrati zavedamo," je zatrdila Fajon in dodala, da je "verjetno najlažje za ministra, da odstopi".

Golob zahteval pojasnila, Švarc Pipan prst uperila v generalnega sekretarja ministrstva

Premier Robert Golob je od ministrice Švarc Pipan v četrtek zahteval pojasnila o odgovornosti vpletenih v sporni nakup, pred katerim pravosodno ministrstvo ni naročilo svoje cenitve, da bi preverilo realnost ponujene cene, Švarc Pipan pa je na vlado poslala gradivo za razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, ki naj bi bil po njenih besedah imel vsa pooblastila za ta posel. Vlada ga je na današnji dopisni seji z današnjim dnem tudi razrešila, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Zadevo sodna stavba (za upravno, delovno in socialno sodišče) preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad.

V SDS so že pred dnevi napovedali interpelacijo zoper ministrico. Da že ve, kako bo glasovala v primeru interpelacije ministrice, je danes dejala samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek. Njeno stališče ostaja enako kot v primeru nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za obrambo Marjana Šarca: "Za vse v politiki velja, da so pomembni videz, integriteta, politična odgovornost."

Medtem opozorilno stavkajo sodniki, ker vlada in državni zbor nista v roku izpolnila odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, stavko so napovedali tudi tožilci.  

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta