Rušana na čelo Dravskih elektrarn in Termoelektrarne Šoštanj

Srečko Klapš
24.11.2021 06:00

Razkrivamo, kdo naj bi prevzel vodenje pomembnih podjetij znotraj sistema slovenske energetike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kadrovska koalicijska kombinatorika v energetiki očitno teče kot dobro namazan stroj. 

Andrej Petelinšek

Že prihodnji teden bi lahko imenovali direktorja dveh pomembnih energetskih družb, in sicer Dravskih elektrarn Maribor, ki jih največ do konca leta vodi začasni direktor Andrej Tumpej, ter Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki jo kot generalni direktor še vodi Viktor Vračar, sicer generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Nova uprava Dravskih elektrarn že prihodnji teden

Po naših informacijah naj bi Tumpeja zamenjal Aleksander Brunčko, sicer član SDS in kandidat na zadnjih lokalnih volitvah v Rušah. O tem, da sodeluje pri kadrovskih kombinacijah v DEM, smo v Večeru pisali že konec avgusta. Medtem je vodil HSE Invest, kasneje je postal prokurist, v kratkem času je napredoval še do mesta pomočnika direktorja Tumpeja. Da kadrovska koalicijska kombinatorika teče kot dobro namazan stroj, kaže tudi, da naj bi bila na poti v upravo Dravskih elektrarn tudi Petra Žiher Sok, zaposlena v družinskem podjetju Žiher na delovnem mestu vodje projektiranja. Žiher Sokova pa je na zadnjih parlamentarnih volitvah na Ptujskem kandidirala za NSi Mateja Tonina. Tudi sicer je podjetje Žiher, katerih glavnina poslovanja obsegajo montažne hiše, blizu Nove Slovenije, saj je direktor Marko Žiher deloval tudi v podmladku te stranke.

Petra Žiher Sok je zaposlena v družinskem podjetju Žiher na delovnem mestu vodje projektiranja. 

Anže Petkovšek

Neuradno naj bi bilo v delu podravske SDS nekaj negodovanja nad izbiro Brunčka, še posebej pri tistih, ki so stavili na Iztoka Černošo, ki je dolgo veljal za naslednika Tumpeja, a na koncu pristal na direktorskem mestu velenjskega podjetja RGP, ki je v večinski lasti DEM.

Matjaž Vodušek je nekdanji direktor SODO, ki je moral ta položaj zapustiti po sporu z nekdanjo infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek. 

Janko Rath

TEŠ: Vodušek namesto Vračarja

Prav tako prihodnji teden pa naj bi se na mesto generalnega direktorja Termoelektrarne Šoštanj zavihtel še en Rušan, in sicer Matjaž Vodušek, nekdanji direktor Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO), ki je, kot je znano, moral ta položaj zapustiti po sporu z nekdanjo infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek. Zanimivo je tudi vprašanje, kako se je Vodušek, ki je bil imenovan v obdobju prve vlade Janeza Janše, zadnji mandat pa je dobil pod vlado Mira Cerarja, nazadnje pa ga je podpiral del SD, znašel v aktualni koalicijski kombinatoriki. Po naših informacijah je kadrovska agencija, ki je izbor vodila od poletja, naprej kandidate za generalnega direktorja TEŠ povprašala tudi, ali imajo izkušnje z insolventno in stečajno zakonodajo. Zato je pred Voduškom, če bo ta izziv sprejel, težka naloga. Spomnimo še, da aktualni generalni direktor HSE Vračar zaradi statutarnih sprememb in izogibanja konfliktom interesov, ne more hkrati sedeti na direktorskih položajih v HSE in TEŠ.

Aleksander Brunčko, ki naj bi sedel DEM, je član SDS in je kandidiral na zadnjih lokalnih volitvah v Rušah. Medtem je vodil HSE Invest, kasneje je postal prokurist, v kratkem času je napredoval še do mesta pomočnika direktorja DEM. 

Arhiv Večera

Ali sta za obe direktorski mesti v teku razpisa in ali je že znan morebitni nabor kandidatov, smo povprašali tudi Holding Slovenske elektrarne. "Oba kadrovska postopka, ki ju omenjate, sta še v teku, zato ju ne moremo komentirati. Pričakujemo pa, da bosta zaključena do konca leta," so nam odgovorili iz službe za odnose z javnostmi HSE. No, ta rok naj bi se precej skrajšal, saj bi nadzorni sveti ali skupščine družb, če se vmes kaj ne zalomi, zamenjave in imenovanja opravili že prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta