Šarec je za vlado brez strank, ki sodelujejo z Janšo. K podpisu dogovora je pozval Levico, SD in SAB, slednji so presenečeni

12.08.2021 09:52
Predsednica SD Tanja Fajon mu je že odgovorila s pobudo za sestanek, v Levici se bodo o predlogu LMŠ "vsekakor" še pogovorili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je predsednike preostalih strank tako imenovane Koalicije ustavnega loka v ponedeljek pozval k povolilnem sodelovanju. V pismu, o katerem je prvi poročal portal 24ur.com, Šarec Luko Mesca (Levica), Alenko Bratušek (SAB) in Tanjo Fajon (SD) spodbuja, da je zdaj trenutek, ko morajo stopiti skupaj in besede zamenjati za dejanja. "V opoziciji smo vse štiri stranke dokazale, da skupaj zmoremo izpeljati zahtevne projekte, kot so ustavna obtožba, konstruktivne nezaupnica, interpelacije, izredne seje ... Zato je prav, da se dogovorimo, kako naprej. Slišali smo različne ideje, pobude v javnosti, ampak mi smo tisti, ki gremo pred ljudi in na volitve. Na nas je, da sedemo za mizo, se pogovorimo in dogovorimo, kako naprej. Brez posrednikov in pokroviteljev," je zapisal.

Predsednik LMŠ jim je v podpis predlagal dogovor, ki naj vsebuje tri povedne točke oziroma zaveze za čas po volitvah:

1. Normalizacijo Slovenije, vrnitev k ustavnim temeljem in vrednotam, ki so nas osamosvojile in pripeljale v Evropsko unijo.

2. Oblikovanje skupne vlade, ki bo močna in trdna, brez strank in posameznikov, ki sodelujejo ali podpirajo vlado Janeza Janše.

3. Na volitvah nastopimo s svojimi kandidacijskmi listami, lastnimi programi, a s skupnimi programskimi izhodišči in ob jasni predpostavki, da bo mandatarja izbrala tista stranka, ki bo na parlamentarnih volitvah prejela največ glasov.

Predlagal je tudi, da oblikujejo strokovne skupine, ki bodo pripravile skupne programske usmeritve. 

Koalicija ustavnega loka: LMŠ, SAB, SD in Levica.
Robert Balen

V SAB so nad pobudo presenečeni

Generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič je za Večer pojasnil: "V stranki SAB smo prejeli omenjeni dopis in smo nad pisno pobudo Marjana Šarca presenečeni, saj so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da z delom in nadaljnjimi skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra. Poteza je torej v nasprotju z danim dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez." Državljanom moramo pokazati, da v Sloveniji resnično obstaja politična alternativa aktualni vladi, kar pa z neusklajenim delovanjem zagotovo ne bomo dosegli, je dodal Pavlič. 

Nadalje je povedal, da bo SAB po naslednjih volitvah sodelovala z vsemi, ki so blizu njihovim socialno-liberalnim vrednotam in temeljnemu programu stranke: "To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri – če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB." Pavlič je sicer dodal še, da je pred njimi težak mandat, saj da bo treba začeti z vračanjem najvišjega javnega dolga v zgodovini samostojne države: "Zato je nujno timsko delo in držanje dogovorov, saj drugače ne bomo uspeli."

Fajonova: Za uspešnost ni dovolj le zmaga nad Janšo

"Veseli me, da je volja za povezovanje dozorela pri vseh opozicijskih strankah," je za Večer že pojasnila predsednica SD Fajonova. In še: "Na pismo sem Marjanu Šarcu odgovorila s pobudo za skupni sestanek in opozorila na to, da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030. Predloge za povezovanje sem voditeljem opozicije predstavila že v svojem pismu 30. junija 2021."

Spomnimo, da je tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec v torkovem intervjuju za Večer večkrat poudaril, da se sodelovanje LMŠ, SAB, Levice in SD lahko podaljša v naslednjo vlado in da so zastavili dobro vsebinsko platformo, za katero upa, da jo bodo še nadgradili. "Koalicija ustavnega loka je bila zasnovana kot poskus zamenjave aktualne vlade, vendar mora biti sodelovanje, ki smo ga v tem času bistveno nadgradili, popotnica tudi za čas po volitvah. Smo štiri različne stranke z različnimi programi in svojimi kandidati. Prav je, da gremo tako na volitve," je pojasnjeval Vatovec. 

Na naše vprašanje, ali povezanosti strank Koalicije ustavnega loka ne bodo formalizirali, je odvrnil: "Formalno povezovanje ni potrebno, naši programi so od sredine do levega pola in volivci bodo tisti, ki bodo povedali, koliko glasov pripada komu. Ključno je, da opozicijski blok skupaj dobi udobno večino." Kot je Vatovec pojasnil danes, se je to nanašalo na predvolilno koalicijo, o predlogu LMŠ pa da se bodo v Levici "vsekakor še pogovorili".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta