SDS na nogah zaradi tvitov o migracijah, Janša ministrici Bobnar zažugal z interpelacijo

L. M.
09.08.2022 12:37

Prvak SDS Janez Janša se je na Twitterju obregnil ob objavo notranjega ministrstva o migracijah in nakazal, da bi v SDS prvo interpelacijo v tem mandatu lahko vložili proti notranji ministrici Tatjani Bobnar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvak SDS Janez Janša je ocenil, da je ministrica Tatjana Bobnar zrela za interpelacijo.
Saso Bizjak

Vlada Roberta Goloba je že kmalu po aprilskih volitvah začela izpolnjevati predvolilno obljubo, da bo odstranila ograjo na meji s Hrvaško. Na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Tatjana Bobnar iz kvote Gibanja Svoboda, so napovedali spremembe in novo smer migracijske politike, Slovenska vojska pa je sredi julija začela odstranjevati rezilno žico na naši južni meji. Ograjo na južni meji je v času množičnih migracij leta 2015 začela postavljati vlada Mira Cerarja, Bobnar pa je nedavno dejala, da nobena ograja ne more preprečiti migracij. Slovenska vojska bo odstranjevanje žičnate ograje predvidoma končala v 150 delovnih dneh, za odstranjevanje panelne ograje pa na ministrstvu pripravljajo postopek javnega naročila.

MNZ: Trend nezakonitih migracij primerljiv z letom 2019

Na spletni strani notranjega ministrstva so prejšnji konec tedna objavili tudi daljši zapis, v katerem so že v naslovu poudarili, da sta temelja migracijske politike "spoštovanje človekovih pravic in zagotavljanje varnosti za vse". Kot so poudarili, na ministrstvu trenutno potekajo številne aktivnosti v smeri priprave nove migracijske politike s poudarkom na prej omenjenem spoštovanju človekovih pravic in vladavini prava, ob tem pa so poudarili, da so hkrati zavezani tudi "visokim standardom zagotavljanja varnosti v slovenski družbi in naši neposredni soseščini".

V eni od objav na Twitterju so predstavniki ministrstva med drugim zapisali, da so migracije "del realnosti in stalnica sodobnih družb", da jih ograje ne morejo zaustaviti in da jih nikoli niso, da policija zagotavlja varnost in da obmejne občine iz varnostnega vidika ne izstopajo. Kot so pojasnili v prej omenjenem zapisu, je trend števila nezakonitih prehodov državne meje primerljiv s predkoronskim letom 2019, ko je bilo sicer število nezakonitih prehodov državne meje za osem odstotkov manjše od letošnjega.

Slovenija, Ljubljana, 27.06.2022 27. junij 2022 Tatjana Bobnar, portret
Žiga Živulovič Jr.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da zakonitih migracij ne enačijo z nezakonitimi. Kot so zapisali na Twitterju, je bila policija na tem področju zelo uspešna, kar se odraža tudi v številu prijetih ljudi, ki so nezakonito prestopili mejo, in njihovih sprovajalcev. Do prvega avgusta letos so policisti obravnavali 106 primerov (v enakem obdobju lani 84), v katerih je bilo prijetih 130 tihotapcev ljudi, od tega 115 tujcev in 15 slovenskih državljanov z 860 nezakonitimi migranti. Za 106 tihotapcev je bil odrejen pripor.

Janša: To je zrelo za interpelacijo

Eno od objav ministrstva se je na Twitterju komentiral tudi prvak SDS Janez Janša. "To za ilegalne migracije? Ali sedaj že kar vlada poziva na kršenje zakona in vabi storilce kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, naj mirno nadaljujejo z raboto? Na stroške vseh davkoplačevalcev? Zrelo za interpelacijo," je zapisal Janša. Na ministrstvu so se na njegove besede odzvali z zapisom, da so migracije "običajen pojav sodobnih družb".

"Migranti so pomembno prispevali k razvoju slovenske družbe: v gradbeništvu, turizmu, gostinstvu ... Migrantske delavce danes najdemo v številnih deficitarnih poklicih, ključnih za normalno delovanje naše družbe," so poudarili na ministrstvu. Janša je v svojem naslednjem zapisu njihove navedbe nato označil za "prazno sprenevedanje nekompetentnih". "Mejo in davkoplačevalce policija varuje pred ilegalnimi migracijami. A kako naj dobro opravlja to delo, če ministrstvo za notranje zadeve javno zagovarja, da so legalne in ilegalne migracije eno in isto?" je zapisal prvak SDS in svojemu zapisu dodal ključnik interpelacija.

Do ministrstva kritična tudi Hojs in Grims

Na Twitterju se je v polemiko glede migracij vključil tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs: "Gradbeni in turistični delavci migranti v preteklosti niso ilegalno prestopali meja in lažnivo oziroma preračunljivo zahtevali politično zatočišče – azil. Žalite njihov legalen in legitimen prispevek v naši družbi, vi pa z vsakim novim tvitom na temo, pišete večje in večje neumnosti."

Da naklepno mešajo zakonite in nezakonite migracije, je predstavnikom ministrstva očital tudi poslanec SDS Branko Grims: "Ograja, ki jo podirate – zaradi česar sosedje zahtevajo ukrepe proti Sloveniji – je namenjena zaščiti pred vdorom ilegalnih migrantov na naše ozemlje, kar ste po zakonu dolžni preprečevati!"

V SDS včeraj niso komentirali vprašanj, ali bodo vložili interpelacijo proti ministrici Bobnar, velja pa spomniti, da v največji stranki ostro nasprotujejo odstranjevanju ograje na meji s Hrvaško. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je pred dnevi na vlado naslovila tudi poslansko pobudo, naj zaradi "masovnega migrantskega vala" takoj preneha odstranjevati ograjo. Če bi se v največji opozicijski stranki dejansko odločili, da prvo interpelacijo v tem mandatu vložijo proti Tatjani Bobnar, to ne bi bilo nič nenavadnega. Interpelacijo o delu vlade ali ministra lahko v državnem zboru vloži najmanj deset poslancev, kar pomeni, da SDS za to ne potrebuje glasov opozicijske NSi. A tudi če bi se pri Janši po parlamentarnih počitnicah odločili za ta korak, možnosti, da bi interpelacija lahko uspela, praktično ni, saj ima vladajoča koalicija v državnem zboru trdno večino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta