SDS odgovarja, zakaj sta se Ribič in generalni sekretar stranke srečala v prostorih poslanske skupine, odzval se je tudi Vrtovec

M.R.
08.11.2021 10:37

Nedavno razrešeni predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič je v izjavi za javnost razložil, kako je potekal pogovor med njim in generalnim sekretarjem SDS Borutom Dolancem. To se je dogajalo, še preden ga je pretekli teden s položaja razrešil nadzorni svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andreja Ribiča je pretekli petek razrešil nadzorni svet. Vodenje družbe je začasno prevzel finančni direktor Marjan Ravnikar.

Robert Balen

Andrej Ribič je pojasnil, da je dobil telefonski klic z vabilom, da pride v prostore stranke SDS v državnem zboru, kjer mu je Borut Dolanc ponudil dogovor o sporazumni predčasni razrešitvi. "Tega dokumenta nisem mogel podpisati," je dejal Ribič in dodal, da naj bi mu Dolanc povedal, "da je ukaz prišel od zgoraj". 

Odstopa iz osebnih razlogov ni želel sprejeti, saj bi se mu dobre štiri mesece in pol pozneje iztekel mandat. "Ko sem prišel na ta položaj pred 11 leti, je bila družba v razsulu. V njej je bil direktor, ki prihaja iz opcije, ki me sedaj ruši," je povedal Ribič. Danes pa je Elektro Ljubljana po Ribičevem prepričanju ena najboljših energetskih družb, pri čemer se je za to zahvalil vsem sodelavcem. 

Dolanc naj bi mu ponudil sporazum, ki po Ribičevih besedah ni vseboval pravic, ki da jih ima v skladu s pogodbo o zaposlitvi. "Predlagal sem mu, da bi zadevo izvedli bolj človeško in poslovno normalno. Dogovorili bi se, da nadzorni svet izbere novega direktorja, jaz bi mu predal posle in se po novem letu umaknil. Ker to ni bilo sprejemljivo, sem tudi sam vztrajal," pojasnjuje. 

Prepričan je, da za njegovo zamenjavo stoji minister Jernej Vrtovec, pri tem je dodal, da je minister v Hrastniku ob otvoritvi tamkajšnje sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti. Ribič je še poudaril, da je izvedel, da je sektor za energetiko prevzela stranka NSi. 

Spomnil je tudi na besede ministra Vrtovca, da v njegovem resorju ni političnega kadrovanja. "Kot veste, prihajam iz njegovega sektorja, in kot veste, nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o vsem tem," je dodal. 

Kot razlog za svojo razrešitev pa navaja tudi, da verjetno želi minister s svojimi sodelavci odvzeti glasovalne pravice Elektra Ljubljane na seji nadzornega sveta družbe Gen-I. Na njej se bo namreč odločalo o podelitvi novega mandata dosedanjemu direktorju Robertu Golobu

Ribič priznava, da uradnega dokumenta o njegovi razrešitvi nima. "Slišal pa sem, da se navezuje na naše lastništvo v družbi Gen El," poudarja. Napovedal je, da bo vložil tožbo, ko ga bo uradno dobil. 

"Mojo razrešitev so napovedovali že dolgo časa. Že na skupščini poleti sem povedal, da prihajajo pritiski s strani SDH. Takrat mi je gospa Vanessa Grmek (članica uprave SDH, op. p.) dejala, da če ne bom poslušen, če ne bom uresničil opcije in sodeloval, da se mi lahko zgodi, da bom predčasno razrešen. In to se je zdaj zgodilo," pojasnjuje Ribič.

Ribič je na vprašanje, kako to, da je sprejel vabilo v prostore SDS v državnem zboru, odgovoril, da je odšel tja, ker ni vedel, o čem bo tekla beseda. Povedal je, da sta govorila le Dolanc in on, da tudi vodje poslanske skupine Danijela Krivica ni bilo na sestanku, čeprav sta sedela v njegovi pisarni.

Jernej Vrtovec

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta