SDS ostaja neumorna pri rušenju zakona o vladi. Grims: Golobova vlada v poletni vročini spi kot severni medved v brlogu

MAT
29.06.2022 15:17

Največja opozicijska stranka želi sprožiti zakonodajni referendum o zakonu o vladi. To pomeni, da Golobova koalicija vsaj do jeseni ne bo zaživela v polni postavi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Grims je napovedal, da bi lahko jeseni izvedli več referendumov hkrati. 
Robert Balen

Potem ko je državni zbor minuli teden potrdil spremembe zakona o vladi, ki predvidevajo ustanovitev treh novih ministrstev, so v SDS vložili podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma. Največja opozicijska stranka je tako dodatno zavlekla postavitev vladne ekipe po okusu Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice. SDS bo po poletnih počitnicah v začetku septembra začela zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma, ki bi lahko sovpadal z jesenskimi predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.

"Zakon o vladi je problematičen, ker povečuje število ministrstev, to pa pomeni dodatne stroške in dodatno mrežo zaposlenih. Gre za širjenje birokratskega aparata na račun davkoplačevalcev. Ključna utemeljitev, ki nas je prepričala, da gremo v referendum, je nepopisna šlamastika vlade z naftnimi derivati, kar je povzročila vlada sama. Povzročena je bila špekulativna kriza, kar je prineslo pomanjkanje derivatov. Vlada je popolnoma neoperativna in sploh ni reagirala, ko so ljudje iskali gorivo. Predstavljajte si, da bi se tako neoperativna vlada še dodatno razširila. Temu je treba reči odločen ne," je v obrazložitvi povedal poslanec SDS Branko Grims, ki meni, da Golobova vlada "v poletni vročini spi kot severni medved v brlogu". Kot je dejal, so ljudje stali v vrsti za zbiranje podpisov za referendum, obenem pa je omenil možnost, da bi jeseni izvedli več referendumov hkrati.

Razprava o spremembah zakona o vladi je sicer potekala že na ustanovni seji parlamenta, vendar poslanci o predlogu tedaj niso glasovali, ker je SDS pred tem vložila predlog za posvetovalni referendum, ki ga je koalicija dober mesec dni kasneje zavrnila. Vlado Roberta Goloba trenutno sestavlja 17 ministrstev. Koalicija je še pred poletnimi počitnicami načrtovala razširitev vladne ekipe z ustanovitvijo dodatnih ministrstev za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter podnebje in energijo, vendar je takšen scenarij sedaj padel v vodo. Zaradi začetka postopkov za razpis zakonodajnega referenduma bo Golobova vlada vsaj še nekaj mesecev ostala v dosedanjem formatu.

Robert Balen

Za zavrnitev zakona na referendumu bi morala proti zakonu glede na veljavni kvorum glasovati vsaj petina volilnih upravičencev, kar je okoli 340.000 državljanov. SDS je v parlamentarni areni osamljena pri rušenju zakona o vladi. NSi Golobove vlade sicer ne podpira, a v poslanski skupini pravijo, da ima vsaka oblast pravico za sestavo vladne ekipe po lastni volji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.