SDS za podpredsednika državnega zbora predlaga Danijela Krivca

Luka Mlakar Luka Mlakar
07.06.2022 15:30

Poslance na četrtkovi izredni seji državnega zbora čakajo tudi volitve podpredsednika državnega zbora. V SDS za ta položaj predlagajo nekdanjega vodjo poslanske skupine Danijela Krivca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SDS so za podpredsednika državnega zbora predlagali Danijela Krivca.
STA

O sklicu izredne seje državnega zbora se bodo vodje poslanskih skupin dogovorili na jutrišnjem kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Poslanci bodo v četrtek med drugim potrjevali mandate nadomestnim poslancem, torej tistim, ki bodo v parlamentu nadomestili ministre in državne sekretarje nove vlade. Premierja Roberta Goloba je v državnem zboru že prejšnji teden nadomestil dosedanji župan Borovnice Bojan Čebela, v parlament pa prihajata še dva nadomestna poslanca iz vrst Gibanja Svoboda. Ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona bi glede na volilni rezultat moral nadomestiti Danijel Bešič Loredan, vendar pa je ta v novi vladi prevzel vodenje ministrstva za zdravje. To pomeni, da bo namesto Arčona v poslanske klopi sedel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj. Iz državnega zbora pa se poslavlja tudi poslanka Gibanja Svoboda Barbara Kolenko Helbl, ki je v novi vladi zasedla položaj generalne sekretarke vlade. V državnem zboru jo bo nasledil Tomaž Lah.

Predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon bo v parlamentu nadomestil igralec in televizijski voditelj Jonas Žnidaršič, gospodarskega ministra Matjaža Hana pa Soniboj Knežak, ki je bil poslanec že v prejšnjem sklicu državnega zbora. Bolj zapletena je situacija pri Levici. Koordinatorja stranke in ministra za delo Luko Mesca, ki se mu v primeru sprejetja sprememb zakona o vladi obeta vodenje novega ministrstva za solidarno prihodnost, bi v državnem zboru kot naslednja na listi Levice morala nadomestiti Asta Vrečko, a je ta v Golobovi vladi prevzela vodenje kulturnega ministrstva. Naslednji po deležu glasov na listi Levice v volilni enoti Ljubljana Center je Dan Juvan, ki pa ga je nova vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za delo. To pomeni, da bo Mesca v parlamentu kot četrti na listi zamenjal ustanovitelj ter predsednik Dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič, ki je tudi mestni svetnik Levice v Ljubljani.

SDS za podpredsedniško mesto predlaga Krivca

Poslance pa v četrtek čakajo tudi volitve podpredsednika parlamenta iz vrst SDS. V največji opozicijski stranki so za to funkcijo predlagali nekdanjega vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca. V obrazložitvi predloga so v SDS zapisali, da je Krivca podprlo vseh 27 poslancev ter da bo ob bogatih izkušnjah delo podpredsednika državnega zbora opravljal vestno in odgovorno. Krivec je bil v državni zbor izvoljen v več mandatih, prvič leta 2004. V vseh svojih poslanskih mandatih je bil član več delovnih teles državnega zbora, med drugim je predsedoval odboru za infrastrukturo in komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, bil je tudi član odborov za gospodarstvo, zunanjo politiko ter član parlamentarne preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v TEŠ 6, so v obrazložitvi predloga navedli v SDS.

Prvopodpisana pod predlog SDS je Krivčeva naslednica na mestu vodje poslanske skupine Jelka Godec. Ta je bila za vodjo poslancev SDS imenovana konec prejšnjega meseca, v javnosti pa so se ob menjavi na vrhu poslanske skupine pojavile ocene, da naj bi si v SDS na tej funkciji zaželeli političarko z več ostrine. A že takrat so se v ozadju pojavile špekulacije, da bi bil lahko prav Krivec eden od najresnejših kandidatov za novega podpredsednika parlamenta iz vrst SDS. V prejšnjem sklicu državnega zbora je bil podpredsednik parlamenta iz vrst SDS Jože Tanko. SDS bi morala svojega podpredsednika parlamenta predlagati že konec prejšnjega meseca, a zaradi nestrinjanja z razrezom mest v delovnih telesih državnega zbora tega niso storili, prav tako pa niso predlagali kandidatov za predsedniška mesta v parlamentarnih odborih in komisijah, ki jim pripadajo. Ker poslanci SDS še niso predlagali svojih kandidatov, v novem sklicu državnega zbora še ni bila ustanovljena komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). Vodilne funkcije in večina članov v omenjeni komisiji mora namreč pripadati poslancem opozicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta