SDS zahteva od Rudija Rizmana 8000 evrov odškodnine

Odškodnino in preklic izjave terja SDS od Rizmana zaradi besed o tujem financiranju, zagovarjanju avtoritarnih idej, ksenofobiji, izključevanju in nasprotovanju pravni državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker Rudi Rizman ni hotel preklicati izjave, ki jo je dal za Odmeve, je SDS proti njemu vložila tožbo. 
Osebni arhiv

Na kamniškem okrajnem sodišču so danes začeli obravnavati tožbo vladne SDS proti ddr. Rudiju Rizmanu zaradi izjave, ki jo je februarja dal za Odmeve TV Slovenija. Sociologa in politologa so v oddajo povabili zaradi pisma Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!, ki so ga podpisali številni predstavniki znanstvenega in akademskega življenja. To je bil čas snovanja nove Janševe koalicije, ki so jo v pismu ocenili za nesprejemljivo zaradi škodljive, radikalno nestrpne in izključujoče politike SDS.

Rizman je v Odmevih med drugim dejal, da "pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritarne ideje, ki ga financira seveda tudi tuja stranka oziroma tuj režim, tu mislimo seveda na madžarskega, in seveda kot tak pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo za izključevanje, nasprotovanje pravni državi ... to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine." SDS je takrat od njega zahtevala, naj besede prekliče, ker tega ni storil, je sledila tožba. Z njo spet zahteva preklic izjave in še 8000 evrov odškodnine.

SDS trdi, da so Rizmanove navedbe neresnične in da je z njimi posegel v njen ugled in dobro ime. V tožbi piše, da je to storil kljub temu, da je bil takrat že objavljen opomin na prenehanje s kršitvami predsedniku vlade v odstopu Marjanu Šarcu, v katerem je bilo "utemeljeno in javno objavljeno, da se SDS ne financira iz tujine".

 

​Ilustrativne izjave

"Ko je govor o avtoritarnih idejah, ksenofobiji in nasprotovanju pravni državi, ne gre za trditve o dejstvih, katerih resničnost ali neresničnost bi bila lahko predmet dokazovanja. Enako da velja tudi za navedbe o financiranju," je danes poudarila Rizmanova pooblaščenka Jasna Zakonjšek. "Gre za vrednostno sodbo, katere resničnost se ne more in ne sme preizkušati v pravni družbi. Ob tem je omenila dve sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, Karsai proti Madžarski ter Tavares del Almeida Fernandes in Almeida Fernandes proti Portugalski. V slednji je sodišče objave v medijih štelo za zadostno osnovo, na podlagi katere si je tožnik ustvaril negativno mnenje o posamezniku. "Tudi v naši zadevi si je toženec ustvaril mnenje na podlagi ravnanj članov SDS, v katerih so poročali številni mediji. Govorimo o izjavah oziroma odnosih do Romov, pri čemer prilagam ilustrativno izjavo Zvonka Laha, o odnosu do žensk (izjava Janeza Janše), do pravosodja (Romane Tomc in Žana Mahniča), do medijev (Janše), migrantov (Branka Grimsa in Lucije Šikovec Ušaj), do tujcev (Janše in Marjana Pojbiča)," je izjavila odvetnica.

 

​Priči bosta tudi novinarja

Pooblaščenec SDS Franci Matoz (Janša se je opravičil) je ugovarjal Rizmanovi navedbi, da se v javnosti oglasi vselej, ko meni, da so ogrožene temeljne človekove pravice in svoboščine. "Ni se oglasil, ko je bil voditelju SDS nezakonito in protiustavno odvzet poslanski mandat, ko je bila voditelju izrečena nezakonita zaporna kazen, ki jo je prestajal, ali v drugih primerih, ko je prišlo do očitnih kršitev človekovih pravic SDS. Zato je treba njegove vrednostne sodbe obravnavati v luči šikaniranja SDS," je komentiral Matoz.

​Pravdni spor se bo nadaljeval 22. decembra z zaslišanjem Janše in Rizmana. Sodnica Stanislava Avbelj namerava zaslišati tudi Primoža Cirmana in Boruta Mekino, novinarja Necenzurirano.si in Mladine, ki sta pisala o madžarskem financiranju SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta