Še brez jasnih navodil, kaj čaka necepljene v državni upravi

27.09.2021 19:10
Kdor se ne cepi, uveljavlja višjo silo in dobi nadomestilo plače. Tako bo veljalo za vojake, medtem ko so na marsikaterem ministrstvu tri dni pred uveljavitvijo pogoja PC v državni upravi še brez jasnih navodil, kaj čaka necepljene
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti in vojaki dela ne morejo opravljati od doma. 
BOBO

Tri dni pred uveljavitvijo pogoja prebolevnik/cepljen za zaposlene v državni upravi na marsikaterem ministrstvu še vedno nimajo sprejetih navodil, kakšen postopek bo stekel zoper državnega uradnika, ki ne bo izpolnjeval omenjenega pogoja. Večini zaposlenih po ministrstvih, ki tega pogoja ne bodo izpolnjevali, bodo sicer brez težav lahko odredili delo od doma, še vedno pa je več tisoč policistov, kriminalistov, vojakov, inšpektorjev, pravosodnih policistov in uradnikov na upravnih enotah, ki svojega dela ne morejo opravljati iz dnevne sobe.

Kako bodo delali tisti, ki so na terenu?

Zato čudi, da ne na ministrstvu za notranje zadeve, pod katerega sodi policija, ne na finančnem ministrstvu, pod katerega sodi finančna uprava in z njo vrsta inšpektorjev in finančnih preiskovalcev, ki so vsak dan na terenu, kot so danes povedali za Večer, še nimajo sprejetih pravil, kako bodo postopali zoper omenjene delavce. "Zdi se, da vsi čakajo, kaj bo reklo ustavno sodišče," je dejal Dušan Pečnik, predsednik Sindikata carinikov Slovenije, ki ima veliko članstva prav na Fursu.

Ustavno sodišče, ki je prejelo nekaj pobud za presojo ustavnosti omenjenega odloka, bi sicer lahko zadržalo odlok, kot so predlagali pobudniki, nikakor pa do petka, ko ta začne veljati, ne bo o njem presodilo. Prav tako glede na dosedanje ravnanje ne bi bilo presenečenje, če bi vlada zamaknila čas uveljavitve. A za zdaj je na dopisni seji sklenila le ustavnemu sodišču sporočiti, da predlaga zavrnitev zadržanja omenjenega odloka, "saj so škodljive posledice za življenje, zdravje, zdravo in varno delovno okolje, ki bi jih povzročilo neizvrševanje in izpodbijane ureditve pogoja cepljenosti ali prebolevnosti v državni upravi, bistveno večje od pavšalno zatrjevanih škodljivih posledic za zaposlene v državni upravi".

Mirovanje zaposlitve brez plačila?

Z jasnimi navodili, kako bodo ukrepali zoper necepljene, so tako za zdaj postregli le na ministrstvu za obrambo, kjer se je v organizaciji vojaške zdravstvene enote do prejšnjega petka cepilo 59 odstotkov pripadnikov vojske, v upravnem delu ministrstva vključno z vsemi inšpektorati pa 57 odstotkov zaposlenih. Podatkov o tistih, ki so se cepili drugje, nimajo. Zaposleni v upravnem delu, ki z oktobrom ne bodo cepljeni in jim tudi ne bo mogoče odrediti dela od doma, bodo imeli najprej možnost koristiti nadure ali dopust, lahko pa bodo sklenili tudi dogovor o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, kar pomeni, da za ta čas ne bodo dobili plačila.

Je pa še druga možnost, ki bo ponujena tudi necepljenim vojakom; ti bodo lahko poslani na čakanje na delo zaradi višje sile, ki je nastala na strani delavca, pri čemer jim bo pripadlo nadomestilo v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Ta sicer določa, da delavcu v takem primeru pripada polovica plače, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače, a so na ministrstvu pojasnili, da pravniki še preučujejo, do kolikšnega odstotka plače bodo upravičeni. Če bo zaradi prenizke precepljenosti vojakov premalo za nemoten potek dela, bodo vpoklicali rezerviste, ki pa bodo prav tako morali izpolnjevati pogoj PC.

Na notranjem ministrstvu, čeprav pravilnika še nimajo in pogoj PC vključno s policijo izpolnjuje le polovica zaposlenih, ocenjujejo, da bo delovni proces tudi po 1. oktobru tekel nemoteno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta