Šesti paket koronapomoči: Podjetjem bi pomagali, kršitelje bolj kaznovali

Darja Kocbek Darja Kocbek
11.11.2020 06:30

Vlada želi z ukrepi šestega protikoronskega paketa poskrbeti za ohranjanje gospodarstva in delovnih mest. Spremembe se obetajo tudi na drugih področjih, med drugim se povišujejo kazni za kršenje omejitve zbiranja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stiske obrtnikov in podjetnikov se iz dneva v dan povečujejo, zato pričakujejo pomoč države. 
Sašo Bizjak

Vlada je pripravila šesti protikoronski zakon (PKP 6). Potem ko ga je včeraj predstavila članom Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ga danes namerava poslati v obravnavo in sprejetje v državni zbor in ga predstaviti širši javnosti. Z ukrepi iz zakona, ki so ovrednoteni na eno milijardo evrov, želi poskrbeti za ohranjanje gospodarskih dejavnosti in delovnih mest.

​Kdo bo upravičen do subvencioniranja

V prihodnje naj bi bila do subvencioniranja čakanja na delo upravičena podjetja, ki bi glede na lani imela vsaj 40-odstotni upad prihodkov od prodaje. Hkrati se višina nadomestila za čakanje na delo ne bi več omejevala na minimalno, temveč na povprečno plačo. Poroštvena shema SID banke bi se podaljšala, a bi jo poenostavili.

Med novimi rešitvami sta ključna subvencioniranje fiksnih stroškov za najbolj prizadeta podjetja in odpis najemnin tam, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost. Predlagana naj bi bila tudi uzakonitev izvajanja virtualnih skupščin podjetij, saj je sicer njihovo delovanje v času epidemije pomembno ohromljeno. Predloga za zamrznitev dviga minimalne plače po neuradnih informacijah v predlogu PKP 6 ni.

​Obrtniki nezadovoljni

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je včeraj obenem, ko ji je predlagala popravke PKP 6, vlado pozvala, naj dovoli odprtje manjših specializiranih trgovin, kemičnih čistilnic in pralnic, avtopralnic, frizerskih in kozmetičnih salonov ter usnjarskih in tekstilnih dejavnosti. Stiske obrtnikov in podjetnikov se iz dneva v dan povečujejo, po drugi strani pa številne dejavnosti sedaj potekajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov, so v OZS utemeljili svoj predlog.

​Sindikati hočejo socialni dialog

"Pričakujemo, da bodo ukrepi v tem paketu oblikovani v okviru socialnega dialoga, ob aktivnem sodelovanju socialnih partnerjev in še bolj usmerjeni k delavcem in njihovim družinam ter k spodbujanju domače potrošnje, kamor dveletna zamrznitev minimalne plače v nobenem primeru ne sodi," so pred obravnavo v Ekonomsko-socialnem svetu sporočili iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič prav tako ostro nasprotuje morebitni zamrznitvi minimalne plače. Nizka minimalna plača po njenih besedah še nikjer ni okrepila konkurenčnosti, tako da dviga dodane vrednosti, dviga produktivnosti pa tudi dviga plač z nizko minimalno plačo ni mogoče doseči.

​Pozor, kazni!

Vlada namerava s šestim paketom ukrepov spremeniti tudi zakon o nalezljivih boleznih, tako da bi zvišala v njem predvidene kazni. Za posameznike, ki bi kršili omejitve zbiranja na javnih površinah, bi se globa zvišala s sedanjih 400 do 1000 evrov na minimalno 1000 do največ 10.000 evrov. Za posameznike, ki bi javno pozivali h kršitvi, pa bi bila globa od 1500 do 15.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta