Šesti protikoronski paket ukrepov: Kaj pomaga in čemu se čudimo

Darja Kocbek
25.11.2020 06:30
Med novostmi sta predvidena delno kritje fiksnih stroškov podjetij in oprostitev plačila najemnin za prostore v lasti države in občin, a tudi nekatere ukrepi, ki zbujajo dvome.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada je v državni zbor poslala predlog PKP6 s 140 členi, h katerim so poslanci vložili 200 dopolnil. 
Tadej Regent

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o šestem protikoronskem zakonu (PKP6), v katerem so predvideni ukrepi za omilitev posledic drugega vala epidemije novega koronavirusa. Vlada pojasnjuje, da je nekatere ukrepe treba dopolniti (predvsem iz petega zakona, saj so bili sprejeti pred razglasitvijo epidemije), nekatere ponovno aktivirati (na primer subvencije podjetjem za čakanje zaposlenih na delo), nekatere pa podaljšati (na primer subvencioniranje skrajšanega delovnega časa).

Delno kritje fiksnih stroškov podjetij

Podjetja in samozaposleni, ki so jim prihodki padli za 30 odstotkov, lahko računajo na pomoč države z delnim kritjem fiksnih stroškov za oktober, november in december. Višina te pomoči se bo izračunavala po posebni formuli, ki ob prihodkih upošteva tudi število zaposlenih. Višina povračila bo odvisna od tega, ali je prizadetim podjetjem letos prihodek glede na lani upadel za več kot 70 odstotkov ali za 30 do 70 odstotkov. Izplačilo bodo podjetja za vse tri mesece skupaj prejela 20. januarja prihodnje leto.

Subvencioniranje čakanja na delo

Minister za finance Andrej Šircelj je po poročanju STA včeraj dejal, da PKP6 podaljšuje nadomestilo plačil za začasno čakanje na delo, vendar s spremembo, da lahko podjetja dobijo stoodstotno nadomestilo. V tem primeru je ta dovoljena državna pomoč omejena na 800.000 evrov, pri čemer znesek vključuje tudi že prejeto pomoč. Z podjetja, ki se bodo odločila uveljaviti nadomestilo v višini 80 odstotkov, njegov znesek navzgor ne bo omejen. Za stoodstotno povračilo bi se lahko odločila zlasti mikro in manjša podjetja.

Skrajšan delovni čas: včeraj črtali, danes pozabili glasovati

Vlada predlaga podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ni pa v predlogu PKP6, o katerem bodo danes glasovali poslanci, vpisano obdobje, to je podaljšanje do konca junija 2021. V ponedeljek je odbor za finance to določbo iz zakonskega besedila črtal, ker naj bi jo na predlog pravnikov uredili v drugem zakonu. Včeraj so na odboru o tej določbi "pozabili" glasovati. Poslanka SMC Janja Sluga je napovedala, da bo ta ukrep s sklepom podaljšala vlada.

Krediti? Moratorij za odplačevanje kreditov se podaljša

Vlada predlaga podaljšanje moratorija za odplačevanje kreditov do 31. januarja prihodnje leto z možnostjo dodatnega podaljšanja za šest mesecev. Sproščena je jamstvena shema, ki bankam omogoča, da dobijo jamstvo za kredite podjetjem, zgornja meja posojila bo dvignjena na 25 odstotkov prihodkov, odpadla pa bo zahteva obveznega pobota.

Najemnine? Oprostitev plačila za poslovne prostore v lasti države in občin

Najemniki poslovnih prostorov v lasti države in občin, ki zaradi vladnih ukrepov ne morejo opravljati dejavnosti, lahko računajo, da bodo od 19. oktobra oproščeni plačila najemnin. Dodatno je odbor za finance to ugodnost ponudil uporabnikom športnih objektov in površin v lasti države in občin.

Kmetje? Finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka

Nosilec kmetijskega gospodarstva in nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki ima zaradi posledic epidemije izpad dohodka, ki so zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje, bo upravičen do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka, če je sektor utrpel najmanj 30-odstotni izpad dohodka.

Poenostavitev postopkov za prijave dela na domu

Predvideno je, da bodo po novem delodajalci inšpektoratu za delo lahko prijavili delo od doma za svoje zaposlene z izpolnitvijo obrazca, ki ga bo inšpektorat objavil na svoji spletni strani. Delodajalci bodo lahko obrazec vlagali elektronsko, prek informacijskega sistema za podporo poslovnim subjektom (SPOT), ki ga upravlja ministrstvo za javno upravo.

Odlog in obročno plačilo DDV

Finančna uprava bo lahko zavezancem, ki zaradi epidemije ne morejo ustvarjati prihodkov, odobrila odlog ali obročno odplačilo DDV za čas do dveh let oziroma dovolila plačilo tega davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta