Simič na Furs ne prihaja urejat svojih zadev: "Če se sprašujete, zakaj grem le za šest mesecev in kaj mi je to treba ..."

Darja Kocbek
20.05.2021 18:11
S prvim junijem bo za največ šest mesecev vodenje finančne uprave prevzel Ivan Simič. Glede odprtih davčnih postopkov, v katerih je sodeloval sam oziroma davčni svetovalci, ki so zaposleni v njegovih dveh družbah, razlaga, da gre za tekoče zadeve, ki se urejajo v skladu s predpisi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Simič naj bi pospešil digitalizacijo vlaganja davčnih napovedi. 
Robert Balen

Ivan Simič, nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, bo s prvim junijem postal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Vlada ga je na ta položaj imenovala do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do konca novembra. Simon Starček, ki kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja Fursa vodi od prvega marca, je 7. maja podal odstopno izjavo in minister za finance Andrej Šircelj je vladi predlagal njegovo razrešitev.

 

Nekatere menjave bodo nujne

Ivan Simič, ki ni dajal izjav za medije, je na blogu na spletni strani svojega podjetja napisal, da verjame, da je novica, da bo ponovno prevzel vodenje Fursa, mnoge presenetila. Na eni strani so davčni zavezanci novico sprejeli kot nekaj pozitivnega, saj si želijo predvsem zakonito odločanje finančnih uradnikov. Na drugi strani so pri zaposlenih na Fursu mnenja različna. Za nekatere je to pozitivna sprememba in upajo, da se bodo končno rešili pritiskov nadrejenih o tem, kako naj odločajo v davčnih postopkih.

"Dokaz temu je veliko število zadev, ki so padle na višjih inštancah, in veliko neplačanih zneskov odmerjenega davka v teh davčnih postopkih. Zaradi tega od javnosti in medijev pričakujem, da v primeru zamenjav teh vodij ne bodo govorili, da gre za politične menjave. Nisem politik in s politiko se ne ukvarjam. Zanima me le stroka. Zato bodo nekatere menjave nujne," je napisal Simič.

Andrej Petelinšek

Zagotavlja tudi, da na Furs ne prihaja urejat svojih zadev. "Nimam odprte nobene osebne zadeve. Vse davčne napovedi sem vložil in vse davke, po odločbah, ki sem jih prejel, sem plačal oziroma imam plačane vse davke. Edina davčna zadeva, ki je v mojem primeru še odprta, je na ustavnem sodišču, kjer z dokazi, to je odločbami, dokazujem, da sem vse prijavil in da sem plačal vse davčne obveznosti," na blogu pojasnjuje Simič.

 

Digitalizacija in pozitivno vzdušje med zaposlenimi

Glede odprtih davčnih postopkov, v katerih je sodeloval sam oziroma davčni svetovalci, ki so zaposleni v njegovih dveh družbah, razlaga, da gre za tekoče zadeve, ki se urejajo v skladu s predpisi. "Tukaj ni nobene potrebe po urejanju česar koli. Očitno tako razmišljajo in govorijo tisti, ki to počno," piše.

"Če se sprašujete, zakaj grem le za šest mesecev in kaj mi je to treba, je moj odgovor, da zato, ker menim, da Furs potrebuje določene spremembe na področju poenostavitev poslovanja in da jih v tem kratkem času lahko izvedemo," še pojasnjuje Simič. V mislih ima predvsem digitalizacijo vlaganja davčnih napovedi in vrnitev pozitivnega vzdušja med zaposlenimi. Položaj generalnega direktorja Fursa je po njegovih besedah odgovorna in zahtevna služba s 3600 zaposlenimi, z več kot dvema milijonoma davčnih zavezancev in z veliko potrebo po poenostavitvah poslovanja.

Ivan Simič je davčni svetovalec in trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo. Tedanjo Davčno upravo RS (Durs) je vodil med letoma 2006 in 2008. Vlada ga je s 1. januarjem 2006 imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, nato pa 13. aprila za polni mandat. Julija 2008 je odstopil s položaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta