Simona Kustec o vračanju v šole: Zdaj smo pripravljeni, ker bodo lahko zaposleni hitro testirani

Tina Recek
23.12.2020 18:00
Ustavni sodniki: Otroci s posebnimi potrebami se morajo vrniti v šole po praznikih. Ministrica Simona Kustec pravi, da so na vračanje v šole zdaj pripravljeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrico Simono Kustec je k delnemu odprtju šol pripravilo šele ustavno sodišče. 
Anže Malovrh/STA

Ustavno sodišče je vladi naložilo, naj najpozneje 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami. Taka odločitev je bila po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec pričakovana. "Veseli me, da so v vsebinskih besedilih izpostavili vse tiste vidike, na katere smo ves čas načrtovanja ponovnega in predvsem varnega vračanja učencev opozarjali tudi na ministrstvu v sodelovanju z zdravstveno in pedagoško stroko," je še Kustečeva na kratko komentirala sklep ustavnih sodnikov in dodala, da odločitev sovpada z znanim načrtom prioritetnega vračanja otrok v šole, ki ga je vlada predstavila pred dobrima dvema tednoma.

Kot je še zatrdila, so na postopno vračanje dokončno pripravljeni ne samo z vidika organizacije samega dela, predvsem za učence s posebnimi potrebami, ampak tudi z vidika varnosti, ker bodo lahko vse zaposlene hitro testirali. "To pomeni, da bodo lahko varno in zdravo vstopili v šole in zavode in opravljali svoje delo." Ministrica je ob tem še pozvala posameznike, naj dosledno upoštevajo vse epidemiološke ukrepe, s katerimi bodo onemogočili prenašanje virusa med učeče ter zaposlene v šolah in vrtcih. "Tako bomo s skupno odgovornostjo in zavezanostjo pripomogli k temu, da se bodo otroci lahko takoj po novem letu spet začeli varno vračati v vrtce in šole."

Šteje mnenje strokovne skupine

Ustavni sodniki pa so še zapisali, da odločitev ne pomeni tega, da se odprtje nujno nanaša na vse institucije, če je pričakovana možnost širjenja okužb v njih po mnenju stroke bistveno povečana in predstavlja večje tveganje (na primer domovi za učence in dijake). Pri načrtovanju odpiranja bo torej treba upoštevati mnenje strokovne svetovalne skupine ministrstva za zdravje za covid-19, iz katerega izhaja, da naj bo odpiranje individualno glede na to, kakšne so diagnoze otrok s posebnimi potrebami v posamezni šoli, ali gre za šole, kjer so otroci v zavodu, in individualno glede na potrebe otrok in njim ustrezna pričakovanja staršev. Prav tako bo treba upoštevati zahtevo po stalnem preverjanju ukrepov in epidemiološke slike, ki izhaja iz aprilskega sklepa ustavnega sodišča, ki je tedaj pri presoji omejitve prehajanja med občinami naložilo vladi, naj ukrepe strokovno presoja na teden dni. "Vsekakor se pri tem tudi ne sme spregledati individualne situacije posameznikov, ki naj bi se vključili oziroma poučevali v teh institucijah, kolikor obstaja pri njih verjetnost hujših zdravstvenih zapletov zaradi okužbe s covidom-19," so še navedli v sklepu.

Nenehna starševska pozornost

Pobudo za ustavno presojo so vložili zakoniti zastopniki v imenu otrok, starih sedem in devet let, ki obiskujeta osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami. V njej so navedli, da jima je zaradi zaprtja šol onemogočen dostop do vzgoje in izobraževanja po programih, v katere sta usmerjena. Poleg tega so opisali vidne negativne posledice, ki jima nastajajo zaradi dolgotrajnega izpada zanju primerne oblike vzgojno-izobraževalnega dela in vsakršne oblike specialne terapije: dodatna izguba pozornosti, popolna izguba notranje motivacije za vsakršno delo in igro, zahteva po nenehni starševski pozornosti, izguba samostojnosti, poslabšanje oziroma popolna izguba grafomotoričnih spretnosti, izrazite spremembe vedenja …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta