Skokovit porast okužb z novim koronavirusom v Mariboru, jesenski val epidemije v polnem razmahu

Maribor je danes zabeležil rekordno število potrjenih okužb v enem dnevu, kar kaže, da je jesenski val epidemije v polnem razmahu. Največje žarišče okužb v Domu Danice Vogrinec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec: "Ko pride do okužbe v razredu, je cel razred v karanteni. Mi si tega ne moremo privoščiti." 
Tadej Regent

Maribor je danes zabeležil rekordno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu - z 12 pozitivnimi testi je prvič presegel število na novo potrjenih okuženih v Ljubljani. Največje žarišče okužb je v Domu Danice Vogrinec, kjer so se po ponedeljkovi okužbi pri eni od stanovalk v enoti Tabor odločili za testiranje širokega kroga stanovalcev in zaposlenih. Prvi rezultati so pokazali še devet okužb s covidom-19, pri petih stanovalcih in štirih zaposlenih.
"Nihče od stanovalcev ni kazal prav nobene simptomatike covida-19 niti ni imel povišane temperature," je danes poročal direktor Doma Danice Vogrinec Maribor Marko Slavič. Glede na asimptomatiko pri okuženih in dejstvo, da so se stanovalci prosto gibali in so v dom prihajali tudi obiski, obstaja možnost, da je okužen še kdo. Testiranja bodo nadaljevali - preventivno bodo testirali vse stanovalce in zaposlene. Kolikšen je razmah koronavirusa v domu Tabor, bo bolj realno jasno čez teden dni.

Testiranje odraslih na covid točki zdravstvenega doma na Teznu je primerljivo s časom epidemije, velik porast je pri testiranjih otrok. 
Tadej Regent

Kje so predvideli rdečo cono

Za zdaj okužene stanovalce, kot rečeno, nameščajo na covid oddelek v mariborskem UKC, a tam se, saj je koronavirusa v različnih okoljih vse več, kapacitete polnijo. Gre za ločene kapacitete, ki so namenjene prav takim primerom, torej za čas, ki ga dom za starostnike potrebuje, da vzpostavi ustrezne cone in se prilagodi novi situaciji, razlaga Janez Lencl, predstavnik za stike z mediji v UKC Maribor. V UKC imajo za take primere na voljo deset bolniških postelj. "Naši epidemiologi, zdravniki in sestre so domu za starostnike priskočili na pomoč in jim pomagali urejati razmere v domu," še dodaja Lencl.
Če bo treba, bodo v Domu Danice Vogrinec vzpostavili rdeče in sive cone v skladu s predvidenimi protokoli za ta primer. "Rdečo cono smo predvideli urediti v prostorih za dnevno varstvo v enoti Tabor, ki so prostorsko ločeni od drugih prostorov doma. Koordinacijski tim ravno preverja, ali je ta rešitev ustrezna ali ne," je udeležbo infektologinje v domu Tabor pojasnil Slavič.

Velik izziv za organizacijo dela

Dom Danice Vogrinec Maribor je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji in ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Velik izpad zaposlenih, ki morajo biti v karanteni, je velik izziv za organizacijo dela, potrebne je veliko improvizacije. Slavič ministrstvom predlaga oblikovanje rezervnih timov zaposlenih na nacionalnem nivoju, ki bodo lahko domu pomagali, če pride do okužbe s koronavirusom in je treba praktično takoj izolirati veliko število zaposlenih.

Razmišljajo o drive-in sistemu odvzema brisov

Glede na zelo povečano število odvzema brisa na covid točki zdravstvenega doma na Teznu je možno, da bodo številke v prihodnjih dnevih še naraščale. "Skoraj vsak dan dosežemo nov rekord, testiranje odraslih je primerljivo s časom epidemije, velik porast je pri testiranjih otrok," pravi Aleksander Jus, pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. V ponedeljek so testirali 43 otrok, danes 39, a se je k sreči v veliki večini primerov izkazalo, da gre za druga respiratorna obolenja. Odraslih so danes testirali 119, opravili pa so še 47 testov v Domu Danice Vogrinec, kjer nadaljujejo s testiranjem zaposlenih in varovancev. Zaradi skokovitega porasta odvzem brisov izvajajo štiri zdravstvene ekipe za odrasle (prejšnji teden dve), ena ekipa jemlje brise otrokom, v pripravljenosti pa so tudi ekipe za ginekološke bolnike z morebitno okužbo in enako za zobozdravstvo.
"V našem interesu je namreč, da so v postopku bolniki tudi pregledani in da dobijo ustrezno terapijo, da jim torej ni treba obiskati še svojega izbranega zdravnika," pravi Jus. Razmišljajo tudi o reorganizaciji covid točke - za ljudi, ki ne potrebujejo zdravniškega pregleda, nameravajo vzpostaviti drive-in sistem odvzema brisov, kjer bi brise odvzemali ljudem v avtomobilih, saj se tako postopek zelo skrajša, pa tudi zmanjša se možnost prenosa okužbe. Hitrih testov za covid nimajo, ampak testiranja kot doslej opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta