Skrajna metoda mladih, ki si želijo svobode in zgodnje upokojitve

Helena Ponudič Helena Ponudič
02.09.2020 06:30

Varčevalni trend Fire (Financial Independence, Retire Early) postaja gibanje mladih, ki so se zavoljo zgodnje upokojitve pripravljeni odreči skupnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varčevati v mladosti za finančno svobodo v srednjih letih?
Arhiv Večera

S spreminjanjem generacij se spreminjajo tudi varčevalne navade. Spominjamo se pripovedi o tem, kako so starejše generacije čuvale svojo lastnino - od kavča in tehnike, pokritih s polivinilom (ki se je snel, kadar so prišli obiski) do preprog, zloženih v kotu, ki so jih hranili za posebne priložnosti (obiske). Nekateri bi rekli, da ni dolgo tega, kar so v trgovini videli želeni izdelek s ceno, ki so ga v trgovini skrili, nato pa zaradi inflacije čez teden dni kupili ceneje. Tudi vrednostne čeke so pošiljali tako, da so čim dalj časa potovali. A za eno najintenzivnejših varčevalnih oblik ta hip - ki se ji mnogi čudijo - velja gibanje Fire (Financial Independence, Retire Early). Začelo se je v Združenih državah Amerike in dobilo mnogo podpornikov širom sveta. Po tem, ko so številne raziskave pokazale, da večini Američanov ne uspe privarčevati za mirno upokojitev, je mlada generacija vzela iniciativo v svoje roke in postavila višje cilje: upokojiti se med 30. in 40. letom. Opazovalci slednjo metodo varčevanja in že vzpostavljeno gibanje označujejo za skrajnost odrekanja. Navsezadnje mnogi varčevalci Fire, med katere sodijo samozadostne mlade družine, vsakodnevno kosijo konzerviran fižol, da tako privarčujejo pri stroških za hrano. Kako pa varčujejo mladi pri nas in ali lahko vzpostavimo vzporednice s popularnim tujim trendom? Ali sploh lahko preživimo desetletja, ne da bi delali?

Podporne skupine kot nadomestek socialnih interakcij, ki stanejo

Da bi raziskali fenomen, smo se prijavili v eno od spletnih skupin podpornikov gibanja​ Fire​, vendar vstop v skupino še zdaleč ni lahek. Samo na facebooku smo se poskušali prijaviti v sedem podpornih skupin, sprejeti smo bili v le eno. Namreč za prijavo v skupino mora posameznik esejsko odgovoriti, kje se vidi čez deset let, pojasniti svojo strategijo varčevanja, dokazati prihranke in razložiti, zakaj si želi zgodnje upokojitve. V podporni skupini je zaznati mnoge podpornike in tudi tiste, ki jim je tovrstna stopnja odrekanja preveč. Tako se uporabniki, ki so z varčevanjem začeli v zgodnjih dvajsetih, spominjajo odrekanj: niso počitnikovali z družino, niso potovali, niso obiskovali restavracij in lokalov, manjkala jim je uravnotežena in hranilno bogata prehrana, kar se pozna pri zdravju. Obžalujejo tudi, da so izpustili dobršen del svojega življenja, ko niso hodili na rojstne dneve, zabave in poroke svojih prijateljev in postali tako rekoč socialno izključeni. Prav zato so člani podpornih skupin v izkušnjah medsebojno zelo intimni in spodbudni. Še posebej v času epidemije, ki je ustavila svetovno gospodarstvo, glavna osnova varčevanja gibanja Fire pa so prav skladi in delniški trgi, ki so trenutno nepredvidljivi.

Pri nas je vprašljivo, ali je osamosvojitev z varčevanjem mogoča

Tudi v Sloveniji je med mladimi prisotna želja po zgodnejši upokojitvi in ugodnostih, ki jih ta prinaša - predvsem več svobode, prostega časa za potovanja, ukvarjanje z raznimi hobiji ali posvečanje družini, opaža Marko Ploj, direktor Finančne skupine Prima, d.o.o., ki meni, da se za razliko od gibanja Fire pri nas večina ljudi, ki se zgodaj upokojijo, posveča predvsem dohodkovni strani - povečanju svojih prihodkov (s kakšno dobro poslovno idejo), veliko manj pa odhodkovni strani (znižanju svojih stroškov na minimum). "Tudi trendi Fire so različni, vendar v osnovi vsi temeljijo tako na povečanju dohodkov kot na zmanjšanju odhodkov in odrekanju vsem nepotrebnim izdatkom. Tudi stvarem, ki jih radi počnemo in ki nas osrečujejo. Smiselno se je vprašati, ali je takšen življenjski slog res to, kar si želimo," pristavi Ploj.

Nekateri si z odrekanjem želijo sami privarčevati za pokojnino. 
Profimedia

Kaj delati vsak dan med osmo in četrto uro

"Delo je vsak proces, s katerim rešujemo probleme, cilji pa so vmesne ali končne postaje na poti reševanja problemov," pa izpostavi drugo plat zgodnje upokojitve magister psihologije Nej Lešnik. "Težko rečemo, da smo lahko dejansko kadarkoli resnično odrešeni vsakršnega dela. Problemi se namreč spontano pojavljajo in so lahko banalni (umazana posoda) kot tudi izredno kompleksni (zapomnitev in izvedba klavirskega koncerta). V tem smislu bo oseba, ki nima službe, morala razmisliti, kaj bo delala vsak dan med osmo in četrto uro," pojasnjuje Lešnik, ki dodaja, da je je sicer težko generalizirati, vendar po njegovem mnenju vsak človek mora imeti cilje, saj se sicer počuti notranje praznega ali neizpolnjenega. "Pomislimo na šolske, gimnazijske ali fakultetne skupinske projekte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta