Slabe napovedi: Sezona mandarin bo končana bistveno prej kot lani, zakaj se je najbolj podražila solata?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
18.10.2024 12:19

Trenutno je občutno dražji paradižnik, ki je na voljo v precej manjših količinah kot predvideno, višje so tudi nabavne cene paprike. Obeta se zmanjšana ponudba krompirja in čebule.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V zadnjih mesecih se je v trgovinah podražilo več izdelkov, zato nas je zanimalo, ali to velja tudi za sadje in zelenjavo. Je česa na voljo manj kot lani in ali so na vidiku nove podražitve?

V Eurospinu so za Večer povedali, da so najvišjo podražitev zaznali pri krhko listnih solatah, kot razlog pa navajajo neugodne vremenske razmere. Manj kot lani je sicer trenutno na voljo mandarin, vseh tipov paradižnikov in krhko listne solate. V prihodnje v Eurospinu pričakujejo še zmanjšano ponudbo krompirja in čebule ter posledično višje cene na trgu.

V Sparu letos opažajo večje količine slovenskih jabolk in hrušk, prav tako bo letos na voljo več slovenskega kakija. "Na žalost pa je trenutna ponudba solate kristalke nekoliko manjša zaradi vremenskih izzivov, ki so zaznamovali avgust in september," so sporočili.

Fotgorafija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Višje tudi nabavne cene paprike

V Tušu je sezonska ponudba sadja in zelenjave trenutno večinoma skladna s pričakovanji. Pomanjkanje in s tem nekoliko višje nabavne cene beležijo le pri solati, in sicer ne glede na poreklo, ter mandarinah hrvaškega porekla.

"Za nekatere vrste sadja in zelenjave lahko rečemo, da so trenutno nabavne cene v povprečju višje, kot so bile, saj na njihovo ceno vplivajo predvsem vremenske razmere. Tako je trenutno denimo občutno dražji paradižnik, ki je na voljo v precej manjših količinah kot predvideno, višje so tudi nabavne cene paprike, zaradi obilice dežja pa je bistveno manjša letina hrvaških mandarin," pa so povedali v Hoferju. To tudi pomeni, da bo sezona mandarin končana več kot mesec prej kot lani. 

V Lidlu trenutno nimajo težav z dobavo sadja in zelenjave, zaradi ekstremnih vremenskih razmer v državah, od koder prihaja največ artiklov iz uvoza, pa prihajajo določeni izdelki na njihove police z rahlo zamudo.  

"Na področju zelenjave in sadja nimamo izdelkov, ki bi se izstopajoče podražili. Glede na razmere na nabavnem trgu tudi v prihodnje podražitev ne načrtujemo," pa sporočajo iz Mercatorja. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta