Slovenec bo najvišji papežev diplomat v Iraku

01.05.2020 15:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Mitja Leskovar 
Osebni arhiv

Dr. Mitja Leskovar iz ljubljanske nadškofije, že dolgo visoko v vatikanski diplomatski službi, je s prvomajskim imenovanjem papeža Frančiška postal najvišji papežev diplomat, apostolski nuncij v Iraku. In naslovni nadškof Beneventa.
Slovenec Leskovar, zdaj odmevno povišan v času že tretjega papeža, katerega tesni sodelavec je, se je rodil leta 1970 in odraščal na Kokrici pri Kranju. Leta 1989 je vstopil v ljubljansko bogoslovje. Diplomiral je iz teologije. Od leta 1995 je duhovnik, začel je kot kaplan v Domžalah. Po dveh letih je bil poslan na nadaljnji študij v Rim in leta 2001 doktoriral iz cerkvenega prava na papeški univerzi Gregoriani. Obenem je opravil izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo in jo istega leta začel na apostolski nunciaturi v Bangladešu. Leta 2003 je bil prestavljen na Državno tajništvo Svetega sedeža v Vatikanu in v tem središču vatikanske (zunanje) politike delal naslednjih enajst let. V istem obdobju je bil tudi pomočnik duhovnega asistenta Bratovščine svetih apostolov Petra in Pavla v Vatikanu ter redni spovednik na eni od rimskih župnij. Leta 2015 je bil nato imenovan za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa na nunciaturi v Indiji in Nepalu. Zaradi pravkaršnjega povišanja 50-letnika spet čaka selitev. In zdaj tudi škofovsko posvečenje.
Dr. Leskovar od tujih jezikov govori italijansko, angleško, nemško, hrvaško, francosko in špansko.
Mimogrede, po cerkvenem koledarju 1. maja goduje sv. Jožef delavec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta