Slovenija bo Hrvaški posodila 40.950 odmerkov Pfizerjevega cepiva

STA, Va
22.11.2021 10:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vlada je na dopisni seji odločila, da Hrvaški na njeno zaprosilo za 40.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech posodi 40.950 odmerkov.

Posojilo bo dvojna donacija - prva slovenska Hrvaški in druga hrvaško vračilo Sloveniji najkasneje do 31. decembra. Da izvršita vse potrebno za izvedbo donacije, je vlada naložila ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ministra za zdravje je vlada pooblastila za podpis pogodbene dokumentacije med Slovenijo in Hrvaško ter podpis najave donacije proizvajalcu cepiva, družbi Pfizer/BioNTech. NIJZ pa bo poskrbel za pripravo cepiva na prevoz, izročitev prevzemniku in vse aktivnosti v zvezi z logistiko, so sporočili.

Namen posoje cepiva je humanitarna pomoč Hrvaški, ki v zadnjem času beleži velik porast interesa za cepljenje. Na Hrvaškem so zaradi poslabšanega epidemiološkega stanja minuli teden uveljavili pogoj PCT za javni sektor. Potrdilo o prebolelosti, cepljenju proti covidu-19 ali testiranju na okužbo morajo imeti poleg zaposlenih tudi uporabniki storitev državnih in javnih ustanov.

Hrvaški časnik Jutarnji list pa danes poroča, da je Hrvaška prek pobude Covax donirala 490.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, med drugim v Butan, Vietnam, Ruando in na Kosovo. Donacije naj bi bili izvedli v trenutkih, ko je bilo cepljenje na Hrvaškem v zastoju in je bila poraba cepiv manjša. Da ne bi cepivu potekel rok uporabe, so ga proizvajalci namesto na Hrvaško poslali neposredno v druge države, še piše časnik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta