Slovenske železnice: Povezava med Dunajem in Ljubljano ni ukinjena, ni pa več direktna

Miha Raičevič Miha Raičevič
26.09.2023 13:48

Slovenske železnice pojasnjujejo, zakaj morajo od začetka septembra potniki, ki želijo v Frankfurt ali na Dunaj, prestopati že na avstrijski strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlak Slovenskih železnic
Slovenske Železnice

Že od 4. septembra ni več neposredne povezave z vlakom med Frankfurtom in Ljubljano. Vlak, ki pripelje iz Frankfurta (EC212/213), se ustavi v Beljaku, potnik, ki želi priti v Ljubljano, pa mora prestopiti na drugi vlak proti Ljubljani. Podobno je pri povezavi med Dunajem in Ljubljano. Vlak, ki pripelje z Dunaja (EC 158/159), se ustavi v Gradcu, potnik pa mora tam spet prestopiti na drugi vlak proti Ljubljani. Še vedno pa je z vlakom EC 150/151 vsak dan na voljo direktna povezava med Dunajem in Ljubljano ter Trstom.

Na Slovenskih železnicah (SŽ) pojasnjujejo, da zaradi daljših zamud, ki nastajajo na slovenski in hrvaški strani, avstrijske železnice trenutno ne želijo več nadaljevati zamud na avstrijski strani in sprejeti vlaka EC 212/213 kot direktnega do Frankfurta in EC 158/159 kot direktnega do Dunaja.  

Do zamud že dlje časa prihaja zaradi "obsežnih infrastrukturnih del na železniškem omrežju", pojasnjujejo na SŽ. "Posledica tega je bila, da so potniki, ki so potovali z omenjenimi vlaki, dokaj pogosto zamujali zveze za naprej," dodajajo in pojasnjujejo, da so potnike že vnaprej obveščali o zamudah na poti. "Ker zaradi ovir, ki nastajajo pri izvedbi obsežnih infrastrukturnih del, ne moremo zagotavljati pogoja, da ti vlaki ne bi ustvarjali zamud, je bilo težko doseči, da bi povezave ostale direktne," so sporočili glede komunikacije z avstrijskimi železnicami, s katerimi sicer "dobro sodelujejo"

Zdaj zagotavljajo, da skupaj s hrvaškimi železnicami pripravljajo ukrepe, da bodo zamude do konca leta že manjše. Tako upajo, da bodo že v decembru z novim voznim redom spet vzpostavili direktno povezavo vsaj za vlak do Dunaja. 

Ocenjujejo tudi, da glede na obseg mednarodnega prometa in splošno večje zanimanje za potovanja z vlaki, potrebni prestopi ne bodo bistveno vplivali na obseg števila potnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta