Slovenski zaporniški sistem: "Rezultati se bodo poznali šele čez nekaj let"

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.02.2019 19:47

Pazniki v zaporih se počutijo še bolj marginalizirani kot njihovi zaporniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi mariborski zapor je v stari in dotrajani stavbi in je neprimeren za bivanje zaprtih oseb in za delo zaposlenih v njem.
Igor NAPAST

Na včerajšnjem odboru za pravosodje so razpravljali o slovenskem zaporniškem sistemu in izvrševanju kazni zapora. Razpravo je predlagal poslanec Jernej Vrtovec (NSi), k temu pa sta ga vzpodbudila zadnja dogodka, in sicer pobeg pripornikov konec decembra lani iz koprskega zapora ter napad na pravosodnega policista januarja letos v zaporu na Dobu. Odboru je predlagal sprejetje sklepa, naj jih pravosodno ministrstvo redno obvešča o stanju na tem področju in o napredku pri reševanju težav.
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je med drugim povedala, da je v slovenskem zaporskem sistemu problem pomanjkanja kadrov, kar pa se vleče že nekaj let, saj se delovna mesta tistih, ki so odšli v pokoj, niso smela zapolniti z novimi kadri. Ministrica se je v torek sestala s predstavniki Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), direktorji vseh zaporov in predstavniki sindikatov. Na obeh straneh so poudarjali težave že več let trajajočega kadrovskega primanjkljaja na vseh lokacijah, česar se ministrica dobro zaveda in na kar že ves čas mandata opozarja tudi sama. Iz standardov in normativov za delo strokovnih delavcev in pravosodnih policistov, ki so bili sprejeti 5. decembra lani, izhaja, da je trenutno v celotnem URSIKS nezadostna zasedenost delovnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta