Smučišča bomo v tej zimi že tretjič odprli. Upravljavci smučišč upajo, da bo tokrat šlo brez prekinitve do konca sezone

Vida Božičko
22.01.2021 06:30
Učitelji smučanja so nezadovoljni, ker zanje še velja prepoved.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučanje bo možno le na smučišču znotraj regije. 
Andrej Petelinsek

Prehod v rdečo fazo je prinesel nekaj sprostitev, med drugim se jutri ponovno odprejo smučišča v devetih epidemiološko najboljših regijah, a bo smuka dovoljena pod strogimi pogoji. Smučarji, starejši od dvanajst let, bodo morali predložiti negativni hitri test, ki ne sme biti starejši od 24. ur. Testa ne bodo potrebovali profesionalni športniki, trenerji in drugo spremljevalno osebje. Na smučiščih bodo veljala tudi vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V kabinskih žičnicah bo denimo obvezna uporaba kirurške maske, na sedežnicah bo omejeno število ljudi, tako da bodo lahko spoštovali medosebno razdaljo, če gre za ljudi iz različnih gospodinjstev. Še vedno je v veljavi tudi omejitev gibanja, torej se lahko odpravite le na smučišče znotraj regije.

Na Mariborskem Pohorju so na jutrišnje odprtje pripravljeni, odprte bodo vse proge, tako da bo smuka možna vse do doline, na Arehu pa do spodnje postaje sedežnice Pisker. Med vikendom bo na vstopnih točkah v sodelovanju z Zdravstvenim domom Maribor na voljo brezplačno hitro testiranje na covid-19. "S seboj je treba obvezno imeti zdravstveno izkaznico," so spomnili v podjetju Marprom. Med tednom testiranja ne bo na smučišču, ampak le v mestu oziroma na točkah, kjer poteka množično testiranje. Tudi na Kopah so se organizirali podobno. "Testiranje bo čez vikend potekalo ob vstopu na smučišče, čez teden pa se izvaja v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec," je pojasnil direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

V oranžni fazi testiranja več ne bo

V združenju žičničarjev sicer ves čas opozarjajo na nesorazmernost ukrepa obveznega testiranja, češ da so smučarji tako ali tako na svežem zraku in da obvezno testiranje ni pogoj za nobeno drugo aktivnost. Pri tem stališču vztrajajo, a so vseeno zadovoljni, da lahko spet obratujejo. "Z ministrstvom smo se dogovorili, da za zdaj ohranimo testiranje, saj si vsi skupaj želimo, da se v naslednji fazi odprejo tudi hoteli in gostinski obrati na smučiščih. Z infrastrukturnim ministrom pa smo se tudi dogovorili, da obvezno testiranje umaknemo, ko bomo prešli v oranžno fazo," pravi Paradiž, sicer tudi v vlogi podpredsednika združenja žičničarjev.

Kaj bo s tistimi, ki so covid že preboleli, in s pohodniki, ki se bodo z gondolo povzpeli na vrh? Potrebujejo tudi ti negativni test na koronavirus? To je polemika, na katero smučarji in lastniki smučišč opozarjajo že nekaj časa. A kot kaže, novi odlok tega ne ureja. Test je torej še naprej obvezen za vse.

Spomnimo, da so smučišča to zimo že nekajkrat odprli in ponovno zaprli, nazadnje v začetku januarja, ko so jih za slab teden odprli pod pogojem hitrega testiranja, nato pa zaprli kar čez noč. "A upam, da bom zdaj odprti tudi ostali," pravi Bernard Majhenič, direktor podjetja Marprom, ki upravlja smučišče na Mariborskem Pohorju. Tega si želi tudi Paradiž: "Z ministrstvom smo se dogovorili, da bo zdaj komunikacija tekla bolj transparentno in nas bodo o spremembah sproti in dovolj zgodaj obveščali." V nenadna odpiranja in zapiranja ne bodo privoljevali.

​Učenje smučanja bo potekalo na črno

Rdeča faza predvideva sproščanje še nekaterih športnih aktivnosti. V strategiji so tako predvideni sproščanje brezkontaktnih športnih aktivnosti na prostem ter individualna vadba in vadba družin. Pristojno ministrstvo smo vprašali, ali se lahko na podlagi novega odloka začnejo izvajati individualne vadbe v fitnesih in telovadnicah, ali se lahko odprejo kopališča in kako je s poučevanjem smučanja. Odgovorili so nam, da se odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov podaljšuje do 29. januarja, kar pomeni, da fitnesi in drugo še ne sme obratovati. Treningi so tako še naprej možni izključno za vrhunske in poklicne športnike. To je prineslo razočaranje izvajalcev, zlasti smučarskih klubov, ki so se pripravljali na možnost vsaj individualnega učenja smučanja.

"Rdeča faza predvideva sproščanje brezkontaktnih športov na prostem. Na ministrstvo smo tako poslali prošnjo za pojasnilo, zakaj zdaj za nas sprostitve ne veljajo," je pojasnil Uroš Martinšek, vodja združenja slovenskih šol smučanja. "To sezono smo delali le tri dni, kar je občutno premalo. Številni dobro usposobljeni učitelji smučanja nam bodo začeli uhajati v druge poklice, ob tem pa se bo pojavljalo tudi delo na črno. Smučišča bodo zdaj odprta. Tisti, ki bodo svoje otroke želeli naučiti smučati, bodo našli alternative," je še prepričan Martinšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta