Snežič toži Mesca, ker ga je označil za kriminalca, minister pa sodne pošte ni prevzel

M.R.
17.02.2023 11:49

Minister za delo Luka Mesec ni prevzel pošte z vabilom na sodišče. Na ljubljanskem sodišču bi morali opraviti predobravnavni narok v zvezi s tožbo, ki jo je zaradi domnevno žaljive obdolžitve proti njemu vložil Rok Snežič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plakat za storitve, ki jih ponuja Rok Snežič
M. L.

Rok Snežič je za Pop TV povedal, da se tožba nanaša na izjavo Luke Mesca, izrečeno na enem izmed televizijskih predvolilnih soočenj. Povedal je še, da bo zahteval pogojno kazen, čeprav je predvidena tudi zaporna, hkrati pa bo zahteval, da mu preneha funkcija ministra in se mu izreče vsaj enoletna prepoved udejstvovanja v politiki. 

Spomnimo, da je na enem izmed soočenj pred lanskimi parlamentarnimi volitvami Mesec dejal, da je Rok Snežič kriminalec in da je po njegovih informacijah v času prejšnje vlade Janeza Janše sodeloval v kadrovanju na nacionalnem preiskovalnem uradu. Mesec je tudi včeraj za Pop TV dejal, da pri svojih navedbah vztraja. 

Mesec, ki bo danes dal izjavo za javnost tudi na to temo, je že včeraj za Pop TV dejal, da je bil dopoldne na seji vlade, da pa bo pošto prevzel in še, da se sojenju ne izmika. Sodnik je namreč njegovemu odvetniku dal osem dni časa, da pošto vroči svojemu varovancu, če tega ne bo storil, pa bo sodnik angažiral detektiva. Predobravnavni narok bo potekal 9. marca, je še včeraj odločil sodnik. 

Luka Mesec
Robert Balen

Mesec zaradi nedvigovanja pošte okrcal Janšo

Luka Mesec je bil sicer v preteklosti, ko je bil še poslanec prejšnjih sklicev parlamenta, kritičen do predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janše, ker ni prevzemal sodne pošte. Tako je med interpelacijo nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa decembra 2021 dejal, da je takratni premier Janša znan po tem, "da ne odpira pošte, sploh če ta prihaja s sodišč"

Sicer pa sodne pošte ne dviguje niti Snežič. Proti ustvarjalcem portala Necenzurirano je sam sprožil več deset sodnih postopkov. Sredi lanskega decembra bi se moralo začeti sojenje v prvih 15 tožbah, ki jih je vložil proti novinarjem, a predobravnavanega naroka ni bilo, saj vabila nista dvignila ne Snežič ne njegov odvetnik, je poročal omenjeni portal. Težave z vročanjem sodne pošte Snežiču so se pojavljale tudi prej, ko so ga zaradi domnevnega oškodovanja upnikov vabili na sodišče kot obdolženca. 

Snežič v preiskavah

Omenimo pa lahko tudi, da je policija septembra in decembra lani v okviru dveh preiskav proti Snežiču po naših neuradnih podatkih vložila ovadbe zaradi domnevnega sodelovanja pri oškodovanju podjetja, poleg tega pa so v omenjenih preiskavah zaznali tudi sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Igor Napast

Omenjeni preiskavi sta sicer le del širše preiskave, ki poteka tudi v BiH. Povezana je z večmilijonskimi transakcijami, v katere naj bi bilo vključenih več družb s sedeži v Brčkem, Prijedoru, Banjaluki, Sloveniji, tudi Mariboru, Hočah in Slovenski Bistrici, na Slovaškem in Madžarskem. V spornih poslih naj bi se obrnilo več kot 22 milijonov evrov. Iz teh poslov naj bi izhajal tudi denar za sporno posojilo stranki SDS, ki ga je najela od državljanke BiH Dijane Đuđić, a ga je po razkritju v Večeru stranka vrnila, saj je šlo za kršenje zakona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta