Sodelovanje v raziskavi o razširjenosti koronavirusa doslej potrdilo manj kot tisoč ljudi

A.L., M.R., STA
21.04.2020 08:12

Trend števila potrjenih okužb v Sloveniji še naprej pada. Vlada je pripravila nov paket ukrepov pomoči gospodarstvu. V teku je obširna raziskava razširjenosti epidemije med prebivalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

22.30

Minister Gantar preklical napoved o selitvi ljutomerskih okuženih oskrbovancev

Oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom, ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, je po seji vlade na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je dejal, se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Zato bo poiskal novo rešitev. Več -> TUKAJ.
21.30

(VIDEO) Janša: Naslednje sproščanje omejitev lahko pričakujemo šele po prvomajskih praznikih

Vlada je danes sprejela dva pomembna zakonska predloga, in sicer popravila prvi protikoronski zakon ter sprejela drugega. S tem je vlada "zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva", je sporočil premier Janez Janša. Več -> TUKAJ.
21.15

Ljubljanski župan Janković o tem, kaj bi lahko vlada še odprla ...

Zoran Janković si želi, da bi vlada sprostila nekatere ukrepe. Med drugim meni, da bi lahko dobili dovoljenje za odprtje živalskega vrta, ponovno vzpostavitev avtobusnih prevozov in za odprtje teras gostinskih lokalov. Več -> TUKAJ.
20.50

Fiskalni svet: Nekateri ukrepi so preuranjeni

Predsednik Fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun glede javnofinančno zelo zahtevnih protikoronskih paketov ugotavlja, da so v sedanji fazi potrebni ukrepi, ki ohranjajo gospodarski potencial in zaposlenost, ne pa še ukrepi, ki spodbujajo potrošnjo. Več -> TUKAJ.
18.15

Tajvan Sloveniji podaril 150.000 zaščitnih mask

Tajvan je Sloveniji podaril 150.000 zaščitnih kirurških mask. Pošiljko je v imenu tajvanske vlade predstavništvo države na Dunaju danes predalo slovenski civilni zaščiti, so sporočili s tajvanskega predstavništva. Donacijo je na Twitterju potrdila tudi Uprava RS za zaščito in reševanje.
{twitter}https://twitter.com/URS_ZR/status/1252568831119196160{/twitter}
Maske je predala vodja tajvanskega predstavništva v Avstriji Vanessa Shih, prevzel pa jih je namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič. "Slovenija se Tajvanu iskreno zahvaljuje za donacijo 150.000 kirurških mask," je še zapisala uprava. 
16.40

V UKC Maribr vse manj bolnikov z novim koronavirusom

V UKC Maribor se število bolnikov s covidom-19 že nekaj časa počasi, a vztrajno znižuje. Tudi postelje v intenzivni negi se praznijo, včeraj je intenzivno oskrbo potrebovalo sedem ljudi, še pred desetimi dnevi je bilo najbolj bolnih 15. Skupno so štirje ljudje umrli, 57 bolnikov je bilo odpuščenih, 29 se jih še zdravi. Več -> TUKAJ
16.10

Za direktorja NIJZ neuradno dve prijavi

Razpisna komisija bo to popoldne odprla prijave, ki so do sobote prispele na razpis za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Koliko ponudb je prispelo, uradno ni znano, neuradno pa je zaokrožila informacija, da naj bi bili dve prijavi. Več -> TUKAJ
16.00

Sodelovanje v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa doslej potrdilo 916 ljudi

V okviru terenske vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa, ki jo koordinira Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in se je začela v ponedeljek, je med 3000 osebami, ki so jih vključili v vzorec, sodelovanje v testiranju po zadnjih podatkih potrdilo 916 ljudi. Odvzeli so že 123 vzorcev, piše na strani inštituta.
Raziskavo na inštitutu izvajajo na naključno izbranem vzorcu, reprezentativnem glede na starost, spol in geografsko razdelitev Slovenije. Povabljenim preiskovancem, ki privolijo v sodelovanje, v prvi fazi raziskave odvzamejo bris zgornjih dihal in vzorec krvi. Hkrati preiskovanci izpolnijo vprašalnik o morebitnih simptomih in znakih okužbe dihal in številu ter značilnostih kontaktov znotraj gospodinjstva in izven njega. Posamezniki, ki so pripravljeni sodelovati, določijo termin testiranja, ekipa jih nato obišče na domu ter jim odvzame brise.
15.30

Ptujska bolnišnica sprva proti selitvi oskrbovancev doma v Ljutomeru

V zdravo okolje ptujske bolnišnice se je ministrstvo za zdravje odločilo preseliti okužene iz ljutomerskega doma upokojencev. V bolnišnici poudarjajo, da jim je bila odločitev vsiljena, a bodo naredili vse, da se okužba ne razširi. Več -> TUKAJ.
14.45

(KORONA IN MATURA) Zaupajte vase in v svoje sposobnosti

V času, ko je šola postala obšolska dejavnost, je matura postala bolj kot kadarkoli zrelostni izpit. Zrelostni izpit ministrice, ki s svojim vstrajanjem na najboljši možni način dokazuje, da zrelosti ne dosežeš z maturo, pa tudi z doktoratom ne! Zakaj se okrog mature ne krešejo mnenja različnih strank? Ni prava tema! Ni ideološko kontaminirana? Matura niso maske, ni biznisa, ni zaslužka. Več -> TUKAJ.
14.40

Zaposlena na onkološkem inštitutu zbolela za koronavirusom

Na onkološkem inštitutu so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo s koronavirusom pri zaposleni. Kot so zapisali na spletni strani, so takoj sprejeli vse preventivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe. Tako so odpovedali vse operacije, načrtovane za ta teden. Ostala zdravljenja potekajo normalno. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinsek

V domovih za starejše že 58 smrtnih žrtev covida-19

V štirih domovih za starejše, ki so med glavnimi žarišči okužbe z novim koronavirusom v državi, se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) doslej okužilo že 267 oskrbovancev in 70 zaposlenih. Umrlo je 58 varovancev, kar je več kot tri četrtine vseh umrlih v Sloveniji. Med zaposlenimi v domovih smrtnih žrtev ni bilo.
Najhuje je v šmarskem domu, kjer se je doslej okužila že več kot polovica oskrbovancev, umrlo pa jih je 29.
14.10

V ptujsko bolnišnico 40 oskrbovancev ljutomerskega doma

Ministrstvo za zdravje je na ponedeljkovem sestanku vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice seznanilo, da ju je izbralo za bolnišnici za covid-19. Kot je danes povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah, pa so se po skupnem pogovoru dogovorili, da njihov zavod za zdaj prevzame 40 okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma starejših.
13.55

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike: Med umrlimi 11 oseb z intenzivne terapije, potek bolezni težji pri moških

Po zadnjih podatkih je med okuženimi s koronavirusom umrlo 77 oseb. Kot je danes pojasnil vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb, je med umrlimi 11 bolnikov, ki so se zdravili na intenzivni terapiji. V Ljubljani so sicer zdravili 34 bolnikov, le dva pa nista imela nobene kronične bolezni. Več -> TUKAJ.
13.10

Avtomatično podaljšanje le za prometna dovoljenja, pretečena do vključno 19. aprila

Vladni odlok, ki je veljavnost prometnih dovoljenj avtomatično podaljšal do 19. junija, velja le za tista vozila, za katera je veljavnost prometnih dovoljenj potekla v času od začetka veljavnosti odloka (torej od vključno 17. marca) do vključno 19. aprila, so danes pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Več -> TUKAJ.

Andrej Petelinšek

Šestan se zahvaljuje za zaupanje civilni zaščiti

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan se je na dopoldanski vladni konferenci javnosti zahvalil za izkazano zaupanje civilni zaščiti, ki ga je pokazala nedavno objavljena javnomnenjska raziskava. Predstavil je tudi delovanje civilne zaščite v trenutni zdravstveni krizi in med drugim ocenil, da trenutno dodatne pomoči vojske ne potrebujejo.
12.05

Zaradi pandemije covida-19 ustavljena repatriacija Slovencev iz Venezuele

Slovenija je zaradi pandemije covida-19 začasno ustavila tudi repatriacijo Slovencev iz Venezuele, je danes na novinarski konferenci povedala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Napovedala je, da se bo repatriacija nadaljevala takoj, ko bo možno.
Kdaj bo to, ministrica ni mogla napovedati, saj je, kot je dejala, to med drugim odvisno od letalskih prevozov, ki jih trenutno praktično ni, ter od drugih ukrepov držav po svetu zaradi pandemije. Aprila je bil sicer napovedan prihod skupine Slovencev iz Venezuele.
11.45

Tudi v ponedeljek se okužba ni razširila na nove občine

Tudi v ponedeljek se slovenskim občinam s potrjeno najmanj eno okužbo z novim koronavirusom ni pridružila nobena nova. Takih občin je tako že nekaj dni 150, medtem ko je občin z dvema ali več okužbami zdaj 118.

Težji potek napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodanem kisiku

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil, da je covid-19 zelo kužna bolezen. Okužena oseba v poprečju okuži 3 do 4 zdrave osebe, število je odvisno od števila okuženih v populaciji ter od preventivnih ukrepov v posameznem področju in od stopnje upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1252530679935623168{/twitter}
Bolezen po besedah Jereba pri večini posameznikov poteka z manj hudo klinično sliko, večina ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja in samo pri 3 do 5 odstotkih je potek bolezni hud. Težji potek napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodanem kisiku. Do poslabšanja najpogosteje pride po sedmih do desetih dneh.
Jereb pojasnjuje, da glede na rezultate maloštevilnih raziskav ocenjujejo, da ima okrog 20 do 40 odstotkov oseb brezsimptomno okužbo. Tudi ti posamezniki lahko prenašajo novi koronavirus.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1252530729906573312{/twitter}
Povprečen čas bolnikov na intenzivni negi je bil dobrih 10 dni. Ocenjuje se, da je smrtnost zaradi koronavirusa v primerjavi z gripo vsaj desetkrat višja, po ocenah nekaterih pa celo do petintridesetkrat višja.
11.15

V šmarskem domu upokojencev število okuženih naraslo na 174

V šmarskem domu upokojencev je bilo v ponedeljek okuženih z novim koronavirusom 174 stanovalcev in zaposlenih, kar je dve osebi več kot v nedeljo, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.
V ljutomerskem domu starejših pa so v ponedeljek odvzeli 24 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Noben bris ni bil pozitiven. V nedeljo je bilo v domu skupno na covid-19 pozitivnih 110 oseb, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih sodelavcev. Ozdravelo pa jih je 30.
11.05

"Pri zajezitvi epidemije pomembnejšo vlogo kot denar igrajo drugi dejavniki"

Vlada bo danes obravnavala dopolnila prvega protikoronskega zakona in celoten drugi protikoronski zakon, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij. Višina sredstev, ki bodo na voljo za ta namen, bo primerljiva s prvim paketom, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1252523793572126721{/twitter}
"Sredstva za blaženje posledic bodo ključnega pomena za uspešen izhod iz te krize. A pri zajezitvi epidemije pomembnejšo vlogo kot denar igrajo drugi dejavniki. Solidarnost in sodelovanje, povezanost in pomoč, enotnost v tem skupnem izzivu. To je v tem času neprecenljivo," dodaja Kacin.
10.50

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na včerajšnji dan

- Število testiranj: 1174
- Število pozitivnih: 9
- Število hospitaliziranih: 87
- Število oseb na intenzivni negi: 25
- Dnevno število odpuščenih iz bolnišnice: 4
- Število umrlih: 0
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1252519919981342721{/twitter}
10.10

V metliškem domu starejših rast števila okuženih z novim koronavirusom

V Domu starejših občanov Metlika se je število okuženih stanovalcev v zadnjih desetih dneh okrepilo za 10, število okuženih zaposlenih pa za pet. Do ponedeljka je bilo skupaj okuženih 47 stanovalcev in 15 zaposlenih, je omenjeni dom objavil na svoji spletni strani. Bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, do ponedeljka ni preživelo 13 stanovalcev.
10.05

(PISMO) Borutu Pahorju: "Se morda zavedate, da lahko v času, ko vi na dvorišču prepevate, v sobah umirajo ljudje, eden, dva, več ..."

"Spoštovani predsednik RS Borut Pahor, v Srebrni niti - združenju za dostojno starost spremljamo vaše obiskovanje domov starejših oziroma nastopov na dvoriščih teh domov; sledimo vašemu prepevanju in vpitju po megafonih oziroma nagovarjanju ljudi, ki, nagneteni po balkonih domov starejših, spremljajo vaše nagovore." Več -> TUKAJ.

Andrej Petelinšek

Pri ukrepih kmetijske politike zaradi koronavirusa nekatere spremembe

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaradi epidemije novega koronavirusa pripravlja spremembe nekaterih shem in ukrepov, ki se uveljavljajo prek zbirne vloge za letos. Predvideva, da se bo epidemija opredelila kot letošnja izjemna okoliščina, so danes sporočili z ministrstva.
Rok za oddajo zbirne vloge se bo predvidoma podaljšal do 15. junija. Rok za dopolnitev vlog in zahtevkov bo 30. junij. Ustrezno pa bodo podaljšali zamudni rok oz. rok za pozno predložene vloge do 10. julija, so navedli.
9.50

Novartis otrokom podaril računalnike za pomoč pri šolanju na daljavo

Podjetje Novartis je osnovnim šolam v Lendavi, Ljubljani, Domžalah in na Prevaljah podarilo skupaj 20 računalnikov, so danes sporočili iz podjetja. Računalniki, ki so jih otroci iz socialno ogroženih družin prejeli prejšnji teden, jim bodo pomagali pri spremljanju pouka na daljavo v času epidemije novega koronavirusa.

EPA

Odbor za zdravstvo dopoldne o razmerah v domovih za starejše, popoldne o zaščitni opremi

Odbor DZ za zdravstvo bo na dopoldanski nujni seji na zahtevo poslancev Levice obravnaval razmere v domovih za starejše v Sloveniji, ki veljajo za žarišče epidemije covida-19. Na popoldanski nujni seji odbora, ki so jo zahtevali poslanci SD, pa bodo člani razpravljali o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme in načinov njene nabave.
7.20

Od danes znova več možnosti za zdravstveno varstvo živali

Lastniki lahko svojim živalim z današnjim dnem znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Kmetijsko ministrstvo je namreč razrahljalo ukrepe, sprejete za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tudi na področju zdravstvenega varstva živali.
Z današnjim dnem so v veljavi spremembe odredbe o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je iz odredbe črtalo prepoved opravljanja vseh preventivnih aktivnosti, ki se izvajajo na podlagi odredbe o izvajanju sistematičnega spremljanja zdravstvenega stanja, programov izkoreninjenja bolezni in cepljenj živali v letošnjem letu.
7.00

Bolniki s KVČB naj v primeru okužbe novim koronavirusom pokličejo tudi gastroenterologa

Za ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) je priporočljivo, naj v primeru, da so bili v tesnem stiku z bolniki z dokazano okužbo z novim koronavirusom oziroma so okuženi sami, o tem nemudoma obvestijo tudi lečečega gastroenterologa. Če niso okuženi, naj zdravil z imunosupresivi ne ukinjajo. Tudi sicer naj ne spreminjajo odmerkov zdravil.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Slovenj Gradec: Postopno odpiranje ambulant

V koroški bolnišnici, kjer so v zadnjem mesecu število hospitaliziranih pacientov zmanjšali za polovico, začnejo z nenujnimi obravnavami, nekateri pregledi bolnikov s kroničnimi obolenji že potekajo. Več -> TUKAJ.
6.30

Koronavirus: Prva raziskava te vrste na svetu

Vse do konca tedna bo deset strokovno usposobljenih ekip po vsej Sloveniji testiralo izbrane posameznike, da bi ugotovili, koliko je trenutno okuženih z virusom covid-19, pa tudi, ali je oseba že prebolela okužbo. K raziskavi je bilo v minulih dneh pozvanih 3000 oseb, rezultati pa bodo predvidoma znani v prihodnjem tednu. Več -> TUKAJ.
6.15

Kako delodajalci ščitijo ogrožene zaposlene

Zaposlene z zdravstvenimi težavami pred okužbo s koronavirusom, po odgovorih podjetij sodeč, bolj ščitijo državna podjetja kot zasebna. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta