Sodišče o primeru Trenta še ni odločalo o obtožnici. Neuradno: Težave pri vročanju pošte

Damijana Žišt
12.05.2021 05:25
Obtožnica v primeru Trenta, kjer je med obtoženimi premier Janez Janša, še ni pravnomočna, Nacionalni preiskovalni urad pa naj bi bil pred dnevi le dopolnil kazensko ovadbo v tej zadevi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in odvetnik Franci Matoz zahtevata izločitev sodnega senata, ki bi moral odločati v zadevi Trenta.
Foto: Gordana POSSNIG
Gordana POSSNIG

Specializirano državno tožilstvo oziroma tožilec Boštjan Valenčič je lani oktobra, kot smo prvi poročali v Večeru, na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Trenta, v kateri sta se poleg obtoženega predsednika vlade Janeza Janše znašla še nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar. Obtožnica se nanaša na sporno preprodajo parcele v Trenti, ki jo je Janša leta 1992 kupil za 350.000 tolarjev, leta 2005 pa jo je prodal podjetju Eurogradnje za 31,4 milijona tolarjev oziroma 131.000 evrov. Sledila je nadaljnja prodaja parcele podjetju Imos, od katerega je Janša kupil trisobno stanovanje.

Obramba zahtevala izločitev sodnikov

Obtožnico bi moral preučiti še sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča, saj se je nanjo pritožil Janšev odvetnik Franci Matoz, vendar se to še ni zgodilo. Odvetnik je vložil zahtevo za izločitev članov zunajobravnavnega senata. Obrambo sta zmotila postopek sestave senata in sprememba članov zaradi spremenjenega letnega razporeda. Za obrambo je najbolj moteč sodnik David Špernjak. Očita mu, da je magistriral pri profesorju in vrhovnem sodniku Primožu Gorkiču, ki mu SDS zameri javno kritiko sodbe ustavnega sodišča v zadevi Patria. Janša in njegov odvetnik prav tako ne želita, da bi o zadevi odločali specializirani sodniki. Kot nam je sporočila Mateja Jazbec, tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča, omenjena obtožnica še ni pravnomočna. "Zunajobravnavni senat o ugovorih zoper obtožnico še ni odločal, saj je zagovornik obdolženega vložil zahtevo za izločitev sodnikov, ki naj bi v tej zadevi odločali. Odločitev o izločitvi sodnikov bo sprejeta, ko bodo za to izpolnjeni procesni pogoji," pravi Jazbečeva. Neuradno smo izvedeli, da sodišče ne razpolaga z dokazilom – vročilnico, da so bile listine, s katerimi se imajo obdolženi pravico seznaniti in se do njih opredeliti, vročene. Težave z vročanjem naj bi bile le pri predsedniku vlade Janezu Janši. Sodišče mu je posredovalo tri odgovore v zvezi z zahtevo obrambe (in še dvema dopolnitvama zahteve).

Dopolnjena kazenska ovadba na tožilstvu

Medtem ko se na sodišču čaka, ali bo obtožnica pravnomočna ali morda zavržena, pa je tožilec Valenčič na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) zahteval dopolnitev kazenske ovadbe v tej zadevi. Kot je prvi poročal Dnevnik, so preiskovalci NPU dopolnili kazensko ovadbo s podatki, ki jih je želelo tožilstvo, vršilka dolžnosti direktorja Petra Grah Lazar pa je zavrnila podpis pod zbranimi dopolnitvami v zadevi Trenta. Podpis naj bi bila zavrnila, ker sta s pomočnikom Borutom Francem ocenila, da za to "ni ustrezen politični čas" oziroma ker si dopolnitev ne upata podpisati, navaja Dnevnik.

Petra Grah Lazar je v dobrem letu, odkar je na oblasti tretja Janševa vlada, namreč že četrta vodja NPU, direktorsko mesto pa je zasedla kot izrazita favoritka SDS. Drugi viri blizu policije pa trdijo, da je direktorica podpis zavrnila z utemeljenim razlogom, ker naj bi bilo pripravljeno gradivo pomanjkljivo in nejasno, ter da bo dopolnitve podpisala, ko bo gradivo ustrezno popravljeno. Kaj se torej dogaja z omenjeno zadevo na NPU, smo pred časom skušali izvedeti na policiji. Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, nam je povedal, da je tožilec že lani septembra na NPU posredoval zaprosilo za pridobitev in pregled dodatne dokumentacije, vezane na kazensko ovadbo, podano od NPU. Na vprašanje, ali je tožilstvo že prejelo odgovore NPU v zadevi Trenta, je Menegalija dejal: "NPU deluje zakonito in strokovno, pri čemer vedno upošteva usmeritve državnega tožilstva. NPU prav tako odgovori na vsako zaprosilo državnega tožilstva, kakor bo ravnal tudi v tem primeru. Vodstvo urada je odgovorno za strokovno ustreznost pripravljenih pojasnil in pravnih podlag, ki se vedno preverijo pred pošiljanjem odgovora državnemu tožilstvu. Prav tako je treba zagotoviti, da se pristojnemu tožilcu podajo popolnoma vsa pojasnila, za katera je zaprosil. Ko bomo zadostili vsem pogojem, bomo poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe posredovali tožilcu."

Po naših neuradnih podatkih je NPU omenjeno ovadbo le dopolnil in jo pred dnevi poslal na specializirano državno tožilstvo. Sicer pa zahtevane dopolnitve kazenske ovadbe, ki jih je tožilec od NPU zaprosil torej že pred podano obtožnico na sodišče lani v začetku oktobra, po naših podatkih naj ne bi bile takšne, da bi lahko zaradi nekih morda novih informacij ali dejstev obtožnica padla. Sicer pa bo o utemeljenosti dokazov in navedb v obtožnici v zadevi Trenta odločal senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta