Šolniki bodo 9. marca stavkali. Za stavko se je odločilo več kot 37 tisoč oziroma več kot 91 odstotkov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

Franja Žišt Franja Žišt
18.02.2022 18:10

Stavko lahko prepreči le podpis stavkovnega sporazuma z vlado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot vse kaže, bodo učenci in dijaki v letošnjem šolskem letu brez pouka še en dan več. 
Igor Napast

"Vedeli smo, da med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju vlada splošno nezadovoljstvo zaradi odnosa oblasti do zaposlenih po vseh naporih, ki jih ti vlagajo, da ostajajo vrtci in šole odprti, hkrati pa ne dobimo osnovnega spoštovanja, da bi se z nami na dostojen način o naših zahtevah pogovarjali, ampak nas preprosto ignorirajo. Kljub vsemu so nas rezultati tega glasovanja presenetili," je splošno stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Stavko je med 40.729 zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki so se udeležili glasovanja, podprlo 37.248 ljudi ali 91,4 odstotka vseh zaposlenih, proti je glasovalo 3481 zaposlenih oziroma 8,6 odstotka zaposlenih. Najbolj odločno, s skoraj stoodstotno podporo, so stavko izglasovali zaposleni v vrtcih.

Šole bodo zaprte

Vabilu na glasovanje se je odzval tudi del zaposlenih, ki niso sindikalno organizirani, kar Štrukelj razume kot ilustracijo tega, kako plebiscitarna, splošna je odločitev: "Odnos oblasti, ki ji ni mar za napore zaposlenih, ki se ne želi z nami pogovarjati in spregovoriti o zadnjih opredelitvah zaposlenih od učiteljstva, do tehničnega osebja, kuharic, čistilk, računovodstva, pomočnic vzgojiteljic, vzgojiteljev, navsezadnje ravnateljev, je verjetno botroval temu rezultatu. Stavka je glas za vrnitev osnovnega dostojanstva zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in glas proti nespoštljivemu odnosu vlade do zaposlenih." Štrukelj je izpostavil, da so plače v vzgoji in izobraževanju rasle trikrat počasneje kot v drugih delih javnega sektorja. "Ne gre za zvišanje plač, gre za ustrezno prilagoditev plač v vzgoji in izobraževanju plačam v drugem delu javnega sektorja," je Štrukelj dejal o zahtevah.

Če stavka bo, prepreči jo lahko le podpis stavkovnega sporazuma med sindikatom in vlado, bodo vrtci in šole 9. marca zaprti. "Deveti marec bo prvi dan stavke, želimo, da tudi zadnji," poudari Štrukelj in dodaja, da pa bo stavka ostala aktivna, dokler ne bodo razrešili stavkovnih zahtev. O nadaljnjem poteku stavke bodo sporočili najkasneje na dan stavke. Za zdaj z vladne strani nimajo indicev, da bi želela sesti za skupno mizo s sindikati in se opredelila do njihovih zahtev, medtem ko so se sindikati pripravljeni pogajati takoj. Na vprašanje, ali se zdi stavka smiselna tik pred volitvami, pa Štrukelj odgovarja, da je pravo vprašanje, zakaj je vlada naredila vse, da bo razsula plačni sistem tik pred volitvami. Parcialno dogovarjanje vlade s posameznimi sindikati je bil eden od povodov, da so se oglasili tudi drugi zaposleni v javnem sektorju.

Zvišanje plač in izplačilo povečanih delovnih obremenitev

In kaj zahtevajo sindikati? "Takojšnjo sklenitev dogovora o izplačilu povečanih delovnih obremenitev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju (delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, povečane tedenske pedagoške obveznosti, izplačilo nadurnega dela in drugih dodatnih obremenitev zaposlenih) ter ustrezno ovrednotenje izpostavljenosti tveganjem in nevarnostim zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za čas obvladovanja koronavirusa SARS-CoV-2," se glasi prva stavkovna zahteva. Med drugim pa zahtevajo še ustrezno zvišanje plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju glede na že dogovorjena zvišanja plač v drugih delih javnega sektorja, zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice, uskladitev vrednosti plačnih razredov plačne lestvice z inflacijo, uvedbo novega, četrtega naziva strokovnih delavcev (višji svetnik) ter začetek usklajevanj o predlogu Sviza za spremembe in dopolnitve normativov in standardov s področja vzgoje in izobraževanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta