Sončne elektrarne: Infrastrukturno ministrstvo napoveduje novi razpis

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.03.2022 11:55

Po začasni ukinitvi subvencij za sončne elektrarne naj bi Eko sklad kmalu objavil nov razpis. Zadnji dan oddanih preko 2000 vlog

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ta petek je bil še zadnji možni dan za vložitev vloge za nepovratne finančne spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo Eko sklada, ki da je že porabil vsa sredstva namenjena za leto 2022. Na infrastrukturnem ministrstvu Jerneja Vrtovca so nam pojasnili, da je "zaradi številnih dejavnikov in pozitivnih signalov v zadnjih mesecih na navedenem razpisu prišlo do izrednega povečanja prejetih vlog (preko 2000 vlog samo v petek do 14.00 ure) in so bila zato finančna sredstva, ki jih je Eko sklad predvidel za ta ukrep v preteklem in letošnjem letu že rezervirana oziroma porabljena".

Glede na trenutni interes bodo za zagotavljanje ciljev na področju obnovljivih virov energije zagotovili dodatna finančna sredstva za uvajanje naprav za samooskrbo z električno energijo. Eko sklad bo v kratkem objavil nov javni razpis, še pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo. Dodajajo še, da Eko sklad pridobiva velik del sredstev za izvajanje svojega programa iz prispevkov na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti: "Dejstvo je, da bi povišanje tega prispevka imelo še dodaten pritisk na že tako visoke cene energentov za vse končne uporabnike, kar bi imelo vpliv tudi na trenutno izvajanje nujnih ukrepov (zamrznitev prispevka OVE, SPTE) za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov."

Spomnimo, da so v Združenju slovenske fotovoltaike (ZSFV), ki mu predseduje Primož Tručl, z ogorčenjem sprejeli tako nenadno odločitev Eko sklada: "Glede na nedoseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije, zaradi katerih Slovenija že plačuje visoke kazni, ter popoln obrat evropske doktrine v zvezi z najnovejšimi dogajanji v Ukrajini, po kateri je treba vse sile usmeriti v čim večjo energetsko samozadostnost evropskih držav, ocenjujemo odločitev, da se čez noč nehajo spodbujati investicije v samooskrbo z električno energijo, za popolnoma zgrešeno in škodljivo," je bil kritičen Tručl.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta