Soočenje favoritinje za vodenje stranke in njenega izzivalca pred sobotnim volilnim kongresom SD

Lokalec proti nesojeni liderki opozicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prednik: Zagotavljam, da nisem slamnati kandidat. Za mano stoji teren stranke, od koder dobivam precej podpore. 
Robert Balen

V kolikšni meri je kandidatura Janija Prednika izraz nezadovoljstva terena stranke z delovanjem centrale SD v Ljubljani?

Fajonova: "Sem verjetno ena od tistih, ki so v zadnjih letih najpogosteje prečesali teren te stranke, bila v tako rekoč vseh območnih in občinskih organizacijah. Dobro mi je poznano, kaj se dogaja, vem, kje so izzivi, zakaj je prisotno nezadovoljstvo. Sama kandidiram tudi zato, da bi te pomanjkljivosti spremenili in se bolj povezovali. Zlasti v trikotniku teren-poslanska skupina-zaposleni na sedežu stranke. Ne gre pa za nikakršen spopad med terenom in zaposlenimi na centrali stranke. Nasprotno, čutim, da je stranka v dobri kondiciji. Vesela sem, da me na kongresu podpirajo z nominacijami iz cele Slovenije."

Prednik: "Glede na to, da sem na političnem parketu v Sloveniji prisoten že skoraj deset let, vem, kako zelo pomemben je teren za stranko SD. Mi imamo, poleg največje stranke, ki trenutno vodi vlado, ogromno potenciala v naših članih, v terenu. V obdobju zadnjih nekaj let sem zaznal, da se s terenom ne dela tako, kot bi se moralo."

Na katerih točkah?

Prednik: "Stranka, katere poslanec sem, je teren do določene mere zanemarila. Vedno izhajam iz svoje predvolilne kampanje na Koroškem, ko res nisem zanemaril niti ene vaške ali krajevne skupnosti. Na koncu je bil rezultat na parlamentarnih volitvah tudi plod tega. Enako vidim tudi delovanje stranke nacionalno. SD ne sme zanemariti niti enega lokalnega okolja, kajti člani, ki držijo to mrežo, nam na volitvah pomagajo do dobrega rezultata. Leta 2014, ko je bila SMC v velikem porastu, je stranko SD rešil teren."

Oba sta bila v zadnjem času zelo veliko na terenu. Kaj si želi teren? Kaj sporoča stranki? S čim ni zadovoljen?

Fajonova: "Na terenu sem prisotna že več kot deset let. Teren je naša stranka. Upravičeno se v katerih delih Slovenije počutijo odmaknjene od odločevalskega centra, ki je s poslansko skupino v državnem zboru, s strokovnimi sodelavci pa na sedežu stranke. Določena mera nezadovoljstva je povsem normalna. Zadnje štiri mesece, kar sem na čelu SD, me kličejo in mi pišejo kolegi, strankini sodelavci, s terena mi sporočajo, kje so izzivi. Zdaj se je ustvarila namišljena predstava, da sedež stranke dela drugače kot teren. Nasprotno, mi smo vsi ena stranka. Moja ambicija je, da bomo delali skupaj in z drugačnim vodenjem okrepili zaupanje med članstvom. Upam, da bomo s pomočjo digitalnih orodij med seboj še več komunicirali. Decentralizacija, da se pomaknemo z vsemi odločevalskimi projekti še bolj iz Ljubljane, je za naše članstvo izjemno pomembna. To bo moja usmeritev po kongresu. Na novo postavljamo županski forum in lokalno samoupravo stranke."

Prednik: "Prihajam iz Koroške in vem, kaj pomeni centralizacija in kaj bi za nas in druge pokrajine pomenila decentralizacija. Prepričan sem, da če želi SD voditi nacionalno politiko v smeri decentralizacije, potem moramo stranko tudi decentralizirati. To je ena od mojih glavnih usmeritev, kar pomeni, da je treba v kreiranje politik vključiti vse lokalne in območne organizacije. Če SD prevzame vlado, pa lahko kasneje tako vodimo tudi državo."

Dvojna kandidatura je do neke mere vseeno razgalila, da v stranki vendarle ni vse tako, kot mora biti, po drugi strani pa je prihranila očitke o nedemokratičnosti. Vas je Prednikova kandidatura presenetila?

Fajonova: "Ni me presenetila. Mi smo zrela demokracija. Kandidira lahko vsak, kandidata pa lahko nominira tudi en sam človek. Zadovoljna sem, da sem dobila pri kandidaturi res neverjetno podporo iz vseh naših območnih organizacij, kar mi seveda daje veliko odgovornost za naprej."

Kolikšna je bojazen, da po kongresu v stranki ostaneta dve struji?

Fajonova: "Pred vsakim kongresom je običajno, da se poveča dinamika, da pride do nekaj turbulenc in da se pojavijo tudi stvari, ki jih je treba razčistiti. Smo pa, verjamem, toliko zreli, da se bomo po kongresu poenotili, saj imamo pred sabo veliko večje izzive."

Desus se SD ne bo zgodil?

Fajonova: "Ne. Še zdaleč nimamo takih težav in še zdaleč si ne želim, da se mediji z nami ukvarjajo štiri mesece, kdo bo na čelu stranke."

Prednik: "Ne. SD smo tako zrela in izkušena stranka, da ne glede na to, kdo bo prevzel vodenje stranke, bomo stopili za predsednika ali predsednico in šli enotni in močnejši naprej."

Fajonova je favoritinja v vaši predsedniški dirki. Kako močno si želite zmagati in katere garancije lahko podate, da niste slamnati kandidat? Pa še, stoji za vašo kandidaturo vodja poslanske skupine Matjaž Han?

Prednik: "Zagotavljam, da nisem slamnati kandidat. H kandidaturi sem pristopil zelo resno. Za mano stoji teren stranke, od koder dobivam precej podpore. Glede vodje poslanske skupine nimam informacije, koga podpira. To, da sva dva kandidata, je lahko za prihodnost stranke zelo dobro."

Mediji, povezani s SDS, vam izkazujejo veliko moralno podporo. S tem tudi sporočajo, da ste zanje bolj sprejemljiv predsednik SD kot Fajonova. Kako ocenjujete te signale v luči morebitnega formiranja velike koalicije v prihodnosti?

Prednik: "Že večkrat sem komentiral, da velike koalicije v prihodnjih nekaj letih ne vidim zaradi radikalizacije SDS. Zakaj imam večjo podporo teh medijev, ne znam oceniti, lahko pa rečem, da mi ta podpora znotraj stranke bolj škodi, kot koristi. Veliko koalicijo bi zagovarjal le, če se SDS postavi kot žlahtna desnica. Danes pa je zelo daleč od tega."

Fajonova: "Če Janiju delajo reklamo SDS-kolegi, mu to res bolj škodi, kot koristi. A se bodo sami zmenili, koliko se poznajo. V tem trenutku ne vidim nobene možnosti, da bi SD razmišljali o koaliciji s SDS pod taktirko Janeza Janše. Pripravljamo jasno alternativo, kako bolje upravljati Slovenijo."

Fajonova: Če Janiju delajo reklamo SDS-kolegi, mu to res bolj škodi, kot koristi. 
Robert Balen

Kako učinkovito je mogoče stranko voditi iz Bruslja?

Prednik: "Vse se da. To govorim iskreno in to je dokazal Borut Pahor. Je pa vse odvisno od tega, kakšen imaš pristop in koliko ti člani stranke sledijo."

Fajonova: "Pahor je uspel, tudi zmagal na volitvah po tem. Jaz sem sicer v drugačni vlogi kot on, ki je bil že prej dolga leta predsednik. Stranke trenutno ne vodim iz Bruslja, vodim jo iz Ljubljane. Že pol leta imam možnost, da delujem iz Slovenije, praktično živim s stranko 24 ur na dan."

Kaj je bistvena razlika med vama pri viziji vodenja stranke? Prednik velja za bolj pragmatičnega, Fajonova za bolj levo?

Fajonova: "V resnici me, mogoče namerno in s poskusom diskvalifikacije, mediji ali politiki uokvirjajo v neko radikalno levičarko. V Evropskem parlamentu sem veljala za nekoga, ki se je sposoben pogovarjati preko političnih meja in sklepati kompromise. Imam zelo jasne poglede na marsikaj, znam povedati, kaj želim. To radikalno levičarstvo ni, o vseh vprašanjih pa sem se pripravljena pogovarjati."

Prednik: "Imam zelo jasno začrtano pot. Trdim, da bi se morala stranka najprej ukvarjati s seboj. Ko bomo začrtali jasna vsebinska izhodišča in določili cilje, kam gremo, ter se manj ukvarjali na eni strani s populistično in radikalno levico, na drugi strani pa populistično radikalno desnico, bo tudi identifikacija volivcev z nami precej lažja, kot je v tem trenutku."

Kako razumete socialno demokracijo 21. stoletja?

Fajonova: "Ljudi skrbijo vprašanja, ki so povezana z enakostjo, solidarnostjo, socialno varnostjo, enakimi možnostmi dostopa do dela. Delujoči javni sistemi so se pokazali kot nuja, zlasti med epidemijo. Spodbujati družbo v napredno družbo, kjer bodo zagotovljene enake možnosti vsem, ko gre za delo, izobraževanje, zdravstvo in varovanje okolja. Če ima človek možnost zdravega okolja, je zdrav; če ima možnost dobrega zdravja, lahko hodi v službo, ima dohodek. Vse je med seboj povezano in socialna demokracija je ta, ki ljudem te možnosti omogoča."

Prednik: "Povsod po Evropi je bila socialna demokracija uspešna takrat, ko ni bila radikalna, in tudi v osnovi socialna demokracija ne pomeni radikalizma. Prepričan sem, da je v prihodnosti edina možna nosilka družbenih sprememb. Če želimo močno socialno državo, moramo ustvariti kar se da najboljše pogoje za razcvet gospodarstva. Brez tega tudi javni sistemi in podsistemi, ki jih socialna demokracija zagovarja, ne morejo delovati učinkovito."

Kdo izmed nekdanjih predsednikov stranke vam je izrekel podporo? Kdo izmed poslancev?

Fajonova: "Smo dovolj zrela stranka, veliko nas je, ki odločamo, in naši bivši predsedniki niso neposredno vpleteni v dogajanje na kongresu. Poslanska skupina mi je dala polno podporo pri imenovanju za začasno vodenje, soglasno podporo tudi predsedstvo stranke. Ko sem prevzela začasno vodenje, so mi izrekli tudi polno podporo za čas po kongresu."

Prednik: "Kar se tiče bivših predsednikov, se o tem z njimi nismo pogovarjali, razen Dejana Židana, ki je vpet kot poslanec. Se pa poslanci niso izrekali za enega ali drugega, ampak so pozdravljali demokratični sistem dveh kandidatov. To pomeni, da lahko soočimo različna mnenja znotraj stranke in člani izberejo tistega, ki se jim zdi najbolj primeren."

Fajonova: "Ker mi je Dejan Židan tako blizu kot kolega, ga niti nisem razumela kot bivšega predsednika. Mi je pa absolutno izrekel podporo že z napovedmi za čas po kongresu stranke in stoji za tem."

Kakšen je vajin scenarij v primeru poraza na kongresu?

Prednik: "Še naprej bom opravljal funkcijo poslanca, v primeru poraza pa bom Tanji izrekel polno podporo. Cilj SD mora biti, da se okrepi na terenu, pokaže jasna vsebinska izhodišča in na naslednjih volitvah dobi precej boljši rezultat, kot ga ima zdaj."

Fajonova: "Želim si, da gremo po kongresu z močno, dobro energijo naprej. Ne razmišljam o porazu, ne razmišljam o zmagi, intenzivno se ukvarjam s politikami, ki se nam dogajajo dnevno, in se pripravljam na čas po kongresu, da zaženemo vse tisto, kar smo kot stranka v zadnjih tednih obljubljali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta