Sosedski ukrepi: Dnevni migranti v Avstrijo samo s testom

Boris Jaušovec
02.02.2021 19:55
Dnevni delovni migranti iz Slovenije se bodo po novem za prestop avstrijske meje morali registrirati in protikoronski hitri test ali test PCR opraviti vsaj enkrat tedensko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrija v boju proti pandemiji covida-19 zaostruje pogoje za vstop v državo. 
Andrej Petelinsek

Avstrija v boju proti pandemiji covida-19, predvsem pa proti vnosu novih sevov v državo, kot je dejal kancler Sebastian Kurz, zaostruje pogoje za vstop v državo. Še minuli petek se je avstrijska ministrica za evropske zadeve in ustavo Karoline Edstadler na obisku v Ljubljani pred gostitelji v živo in novinarji na virtualni tiskovni konferenci hvalila, kako lahko 26 tisoč Slovencev nemoteno dnevno prihaja na delo v Avstrijo. Torej, da državi uspešno koordinirata protikoronske ukrepe, kot smo o tem poročali na spletnem Večeru. In ni črhnila niti besede, da bo že ta teden vse drugače.

Vsi niso za

V sklopu zaostrovanja ukrepov Avstrija prvič za dnevne migrante uvaja obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je danes namreč na dunajski tiskovni konferenci sporočil, da nadzor na meji s Slovenijo ostaja, tako kot z Madžarsko, Slovaško in Češko. Dnevni delovni migranti, tudi iz Slovenije, pa se bodo morali registrirati in testiranje opraviti enkrat tedensko. Minister je pojasnil, da bodo dnevni migranti lahko predložili rezultat PCR-testa ali hitrega antigenskega testa, ki ob vstopu ne bo smel biti starejši od sedem dni. Za druge, ki bodo želeli vstopiti v Avstrijo in ne sodijo med izjeme, bo še naprej obvezen negativen izvid testa oziroma desetdnevna karantena. Pri tem severni sosedje še proučujejo, ali bo karanteno še naprej mogoče skrajšati z negativnim izvidom testiranja po nekaj dneh, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Proti uvedbi testov za delovne migrante sta bila zaman deželna glavarja Koroške in Štajerske Peter Kaiser in Hermann Schützenhöfer. Po poročanju APA je bil danes posebno oster predsednik koroške gospodarske zbornice Jürgen Mandl. Menil je, da bi deželno gospodarstvo s takim, "z realnostjo skreganim ukrepom" čez noč moglo izgubiti "12 tisoč pomembnih sodelavcev iz Italije in Slovenije". Kdaj bo novela predpisa o vstopu, ki ga pripravlja avstrijsko zdravstveno ministrstvo, začela veljati, bo znano šele, ko bo uredba objavljena, so nam medtem odgovorili na avstrijskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Pa tudi rahljanje

V Avstriji bodo tudi zvišali globe za kršitve pravil o obveznem nošenju zaščitnih mask in vzdrževanju razdalje s sedanjih 25 oziroma 50 evrov na 90 evrov, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Nehammer je napovedal tudi poostren nadzor v smučarskih letoviščih, s čimer naj bi preprečili nezakonito oddajanje in najemanje turističnih namestitev.

Po drugi strani pa Avstrija nekatere ukrepe blaži. S ponedeljkom bodo spet odprli vse trgovine, a bodo lahko sprejele le eno stranko z masko tipa FFP2 na obrazu na 20 kvadratih metrov. V trgovine z živili, ki so ves čas odprte, pa sme priti ena stranka na deset kvadratnih metrov prostora. Odprli bodo tudi storitve, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Pri tem bo zahtevan negativen test na koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. A gostinski lokali ostajajo zaprti. V veljavi ostaja policijska ura od 20. ure zvečer do 6. ure zjutraj.

Spet v šolo

Avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann je pojasnil še podrobnosti glede pouka po zimskih počitnicah, ki se začne 14. februarja. Na tiskovni konferenci je dejal, da najmanj do velike noči v ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili, v višjih razredih pa bo pouk v šoli potekal izmensko. Dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah, bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2. V nižjih razredih srednjih šol bo pouk potekal izmensko v dveh skupinah - ena bo v šoli ob ponedeljkih in torkih, druga ob sredah in četrtkih. Tudi v teh šolah bo testiranje ob ponedeljkih in sredah obvezno. Ob petkih bosta skupini imeli pouk na daljavo.

V višjih razredih srednjih šol bo veljal podoben sistem, le da testov ne bo. Namesto tega bodo morali dijaki ves čas nositi zaščitne maske FFP2. Učitelji se bodo za zdaj morali testirati enkrat tedensko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta