Spet pretresi na Pošti Slovenije: Podpisnikom preklicali pooblastila

Srečko Klapš Srečko Klapš
06.10.2021 19:21
Kokot in Gostenčnik trem pooblaščenim podpisnikom preklicala pooblastila, tudi Martinu Mlakarju. Nadzorni svet v vnovično iskanje prvega moža Pošte s povabilom, ne z razpisom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovodstvo Pošte Slovenije, ki ga začasno vodi Tomaž Kokot, je trem pooblaščenim podpisnikom - Karmen Lebe, Vesni Kos Tomažič in Martinu Mlakarju - preklicalo pooblastila.
Arhiv Večera

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je poslovodstvo Pošte Slovenije, ki ga začasno vodi Tomaž Kokot, trem dosedanjim pooblaščenim podpisnikom za primere odsotnosti enega od članov poslovodstva preklicalo pooblastila. Zakaj so se tako odločili v Pošti Slovenije, kjer zadev interne narave ne komentirajo, niso pojasnili.

Gre za Karmen Lebe, Vesno Kos Tomažič in Martina Mlakarja. Kot je znano, naj bi se bil Mlakar v času, ko je bil na dopustu, skupaj s Kokotom podpisal pod izredne odpovedi svetovalcu poslovodstva Francu Predikaki, šefu varnosti Pošte Andreju Maslu in Urošu Fonoviču. Posledično naj bi bil po dveh pravnih mnenjih, in sicer Pravne fakultete v Ljubljani in Odvetniške pisarne Zdolšek, prekoračil pravice, ki so mu jih podeljevali interni akti in pooblastila poslovodstva. Kokot pa je s sodelovanjem pri sprejetju sklepov o razrešitvi, pri čemer se je zavedal, da so sklepi sprejeti na nezakonit način, zlorabil svoj položaj začasnega generalnega direktorja, še piše v utemeljitvi pravnih mnenj.

 

"Nedopustni pritiski na nadzornike"

Nato se je zapletlo še z nasprotnim pravnim mnenjem, ki ga je za Kokota napisal odvetnik Franci Matoz in po katerem Pošti mnenja za 3500 evrov, ki ge je nadzorni svet naročil za potrebe revizijske komisije, ki jo vodi Matjaž Fortič, ne bi bilo treba plačati. Torej v času, ko bi morali nadzorniki vzeti pod drobnogled sumljive in rokohitrske izredne odpovedi "nevšečnih" kadrov, je Kokot z Matozom pritiskal na nadzornike. Ta gordijski vozel je očitno presekal Ervin Renko, ki vodi nadzornike po odstopu in odpoklicu Francija Miheliča, ki je povedal, da so soglašali z naročilom pravnega mnenja in da bo Pošta račun poravnala v roku. Ob tem naj bi bil po pisanju Dnevnika del nadzornikov zahteval, da se zavoljo nedopustnih pritiskov na nadzornike spiše pritožba na Slovenski državni holding (SDH). "Eden od članov nadzornega sveta je na izredni seji izrazil stališče, da je z zapisom v mnenju Odvetniške družbe Matoz deležen nedopustnega pritiska in groženj. Drugi člani nadzornega sveta takšnih mnenj niso podali," je za časnik še povedal Renko.

Tomaž Kokot, začasni generalni direktor Pošte Slovenije
Pošta Slovenije

 

​Predikaki še ena odpoved

Medtem je Predikaka prejel še eno odpoved delovnega razmerja v Pošti Slovenije, in sicer z datumom 27. september ter podpisoma Kokota in Sebastijana Gostenčnika, novega člana poslovodstva. S tem naj bi bili po mnenju Predikake priznali napako ob prvi izredni odpovedi. Tomaž Osolnik, odvetnik Predikake in Masla, pa je včeraj potrdil, da so na delovno sodišče v roku vložili tožbi. Na vprašanje, ali so mu iz SDH, ki ga vodi Janez Žlak, odgovorili na njegovo pismo, s katerim je del odgovornosti za kaos pri korporativnem upravljanju pripisal tudi državnim lastnikom Pošte, je odgovoril, da še ne.

Prihodnja seja nadzornikov Pošte bo sredi oktobra, ko naj bi novega generalnega direktorja ponovno iskali na povabilo, in ne z razpisom. Po naših informacijah naj ne bi bilo več v igri imen, ki so se doslej omenjala, torej Martina Mlakarja, Ivana Novaka in tudi ne Janeza Perneka, saj je ta pretekli teden napredoval na delovno mesto direktorja tehnologije, mreže in logistike. Ob čemer Tomaž Kokot še zmeraj ne izpolnjuje vseh pogojev za zasedbo delovnega mesta, na katerem je začasno z mandatom do aprila prihodnje leto. Glede na to, da so Renko, Žlak in Kokot člani SDS, ki vse bolj "prevzema" Pošto Slovenije, ne bi bili presenečeni, če bi vztrajali pri Kokotu, ki, kot je dejal Renko, "še naprej uživa zaupanje nadzornega sveta". Ta mu je sicer naložil, da poda pisno izjavo glede navedb v pravnih mnenjih odvetnikov Stojana Zdolška in Tomaža Osolnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.