Spletni informator za lažji in hitrejši dostop informacij o potovalnih omejitvah

Gr.G.
21.02.2022 14:57

Turistična potovanja že več kot dve leti živi omejujejo številne omejitve zaradi epidemije Covida-19, načrtovanje poti zaradi vnaprejšnjega preverjanja vstopnih pogojev v namembni državi pa lahko za potnike predstavlja dodaten izziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fraport Slovenija

Slovenija je z današnjim dnem sicer sprostila številne ukrepe, za vstop v državo že od 19. februarja 2022 ni več omejitev zaradi covida-19, kar pomeni, da ni več potreben pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost, testiranje) in na meji tudi ni več napotitve v karanteno na domu. Ukrepi in omejitve pri potovanjih pa ostajajo v številnih drugih državah, kamor radi potujemo tudi Slovenci.

Da potnikom teh informacij o potovalnih omejitvah ne bo treba iskati po svetovnem spletu, so pri Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, v sodelovanju z irskim podjetjem SafeScore pripravili spletno orodje, ki uporabnikom omogoča dostop do ažurnih informacij o potovalnih omejitvah in zahtevah, povezanih s Covidom-19. Potovalne omejitve vse od začetka epidemije v letu 2020 negativno vplivajo na turistično panogo, so sporočili z družbe Fraport Slovenija, zaradi tisoče neizvedenih letov pa naj bi po vsem svetu v turizmu brez dela ostalo več kot 80 milijonov ljudi. 

SafeScore informator na spletni strani Fraport Slovenija. 

Potniki se že od začetka epidemije na Fraport Slovenija pogosto obračajo z vprašanji o pravilih in omejitvah glede potovanj, je povedala Monika Jelačič, strokovna sodelavka za komuniciranje pri podjetju. "Področje je kompleksno, saj se zahteve spreminjajo, poleg tega pa se razlikujejo še od države do države." SafeScore trenutno uporabnikom ponuja informacije o potovalnih omejitvah in zahtevah za 50 destinacij, kamor potniki ljubljanskega letališča najpogosteje potujejo. Prav hitro spreminjajoče se vstopne omejitve v države, ki so velikokrat sprejete brez vnaprejšnjih napovedi in otežujejo potovanja ter omejujejo svobodo gibanja, so kritizirali tudi predstavniki združenja IATA.

V spletnem informatorju so na voljo informacije, povezane z zahtevami za testiranje, karantenskimi pravili in sprejetimi cepivi glede v izbrani destinaciji. Prav tako uporabnike obvešča o omejitvah v primeru transferjev ter vključuje povezave do obrazcev, ki jih je potrebno izpolniti za vstop v izbrano državo. Nicholas Gorman, predstavnik podjetja SafeScore je povedal, da je Letališče Ljubljana prvo letališče celinske Evrope, ki je ubralo tak napreden pristop: "Odzivi so enkratni. Pričakujemo, da bomo s prijaznim prikazom omejitev v prihajajočih mesecih letališčem omogočili bolj gladke postopke prijave na let s krajšimi vrstami, potniki bodo bolj zadovoljni, prispevali pa bomo tudi k zmanjševanju stroškov dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta