Spodletel še tretji poskus za dogovor, opozicija ni uspela z odpovedjo sej v maju. Zbranih naj bi bilo 47 podpisov za razrešitev Zorčiča

V državnem zboru je danes spodletel še tretji poskus dela opozicije za prerazporeditev mest v delovnih telesih. Nepovezani poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep po izstopu iz poslanskih skupin SMC in DeSUS tako še naprej ne morejo sodelovati v parlamentarnih odborih in komisijah. Ob tem scenariju so sicer nepovezani poslanci in poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB napovedovali odpoved vseh že sklicanih sej v maju, a na koncu z razveljavitvijo terminskega dela za mesec maj niso uspeli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepovezani poslanci še naprej ne bodo mogli sodelovati v parlamentarnih odborih in komisijah.
Robert Balen

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslancev na seji kolegija predsednika državnega zbora že tretjič zapored niso bile uspešne s predlogom za prerazporeditev mest v delovnih telesih državnega zbora. Ker kolegij tudi ob tretjem odločanju ni razdelil mest v delovnih telesih, so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslancev predlagali sklep, naj se razveljali terminski program dela državnega zbora za mesec maj. S svojim predlogom na koncu prav tako niso bili uspešni.

LMŠ napovedala obstrukcijo dela državnega zbora

Da je bilo 30 dni dialoga dovolj, je poudaril vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. V največji opozicijski stranki zato od srede naprej napovedujejo obstrukcijo dela državnega zbora, razen v tistih delih, ki opoziciji omogočajo, da izvaja nadzor nad vladajočimi, denimo interpelacije in ustavne obtožbe, je pojasnil Golubović.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je že pred tem na Twitterju napovedal, da bo LMŠ v primeru, da razrez mest v delovnih telesih ne bo sprejet, obstruirala delo državnega zbora. "Vidimo se samo še na seji o ustavni obtožbi predsednika vlade in povsod, kjer ima opozicija svoja orodja. Ohraniti želijo večino v odborih. Dovolj," je zapisal Šarec.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je po kolegiju, ki so ga vmes prekinili s posvetom za zaprtimi vrati, povedal, da se je zopet zgodil udarec za demokracijo. "Štirje poslanci, pa ne glede na to, ali so v opoziciji ali koaliciji, ne morejo po svoji vesti na odborih glasovati, ker nimajo te pravice biti člani matičnih delovnih teles. To se mi zdi absurd," je povedal. V SD se bodo, tako Han, še naprej po vsebinski plati skušali "boriti naprej" in kazati na nepravilnosti, ki da jih vladna koalicija spraviti skozi proceduro v državnem zboru. "Veliko možnosti je odprtih, ampak ta moment se bomo še naprej skušali soočati z vsebino," je Han med drugim odvrnil na vprašanje, kaj meni o možnosti obstrukcije dela državnega zbora. 

"V poslanski skupini SAB smo razočarani, ne podpiramo pa tega, da bi obstruirali delo državnega zbora, zato ker mislimo, da se s tem samo odprejo vrata vladi Janeza Janše, da po hitrem postopku sprejme številne pomembne zakone, ki čakajo v proceduri," je dejala vodja poslancev SAB Maša Kociper. Da bi bojkot koristil vladni koaliciji in da bi bil zato strateško napačna poteza, je ocenil tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta