Spolne zlorabe: Žrtvi so povrnili le stroške psihoterapije

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.05.2019 18:59

Civilna iniciativa Dovolj.je je v zgolj treh mesecih prejela 25 prijav žrtev zoper 15 duhovnikov. Proti sedmim so že vložili kazenske ovadbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo žrtev naj bi bil duhovnik Zupanc začel zlorabljati, ko je imela osem let. 
BOBO

"Po treh mesecih aktivnega dela smo spoznali, da je stanje veliko bolj resno, kot smo si predstavljali. Škofje in redovni predstojniki žrtve spolnih zlorab in našo iniciativo ignorirajo. Kjer do srečanj pride, pa zaznavamo strah in nemoč za resno ukrepanje zoper storilce." To so bile uvodne besede Igorja Vovka, predstavnika civilne iniciative Dovolj.je, ki jo je pred tremi meseci ustanovila skupina vernih katolikov. Za ustanovitev so se odločili, ker so imeli imeli dovolj ignoriranja žrtev spolnih zlorab, pometanja omenjenih dejanj pod preprogo in neukrepanja zoper storilce v cerkvenih vrstah.

Miselnost ostaja nespremenjena

A tudi po tem obdobju in kljub nedavno objavljenemu dokumentu papeža Frančiška Vi ste luč sveta, ki vse klerike, od duhovnikov do kardinalov, jasno obvezuje, da sume spolnih zlorab brez izgovorov prijavljajo nadrejenim in ukrepajo, kakovostnega premika v odnosu do žrtev in sankcioniranja storilcev, po njihovem, v Katoliški cerkvi na Slovenskem ni bilo. In to kljub temu da so prav škofje in redovni predstojniki odgovorni za ukrepanje.
"Sprejeti dokumenti na ravni Slovenske škofovske konference, ki naj bi izkazovali željo po ničelni stopnji tolerance do spolnih zlorab, ne morejo ničesar spremeniti, če se ne spremenita miselnost in praksa delovanja," je poudaril Tomaž Pisk, odvetnik in član iniciative. Da ta ostaja nespremenjena, je spoznal lazarist Janez Cerar, ko je v imenu iniciative zaprosil za sprejem pri ljubljanskem nadškofu Stanislavu Zoretu. Ta mu je v telefonskem pogovoru dejal, da se bo srečal le z žrtvami, njihovimi svojci in zastopniki. A Cerar je prvi duhovnik, ki je pred tremi meseci javno povedal, da ga je kot bogoslovca zlorabil duhovnik.

Povedal ime duhovnika, kateri ga je zlorabil

Zdaj je Cerar povedal tudi njegovo ime. To naj bi bil sedanji vodja Doma sv. Jožefa v Celju lazarist Jožef Planinšek. Ta za naše klice ni bil dosegljiv. Stike z iniciativo zavrača tudi predstojnik slovenske province Misijonske družbe lazaristov Franc Rataj. Murskosoboški škof Peter Štumpf se je sicer s predstavniki iniciative sestal, a se dogovora ni držal, saj je primer duhovnika, ki naj bi bil zagrešil spolne zlorabe, predal le ekspertni skupini, ne pa tudi državnim organom. Gre za primer patra Pascala Jožeta Prše, o katerem je na današnji tiskovni konferenci spregovorila žrtev Barbara Kompara. Prša naj bi jo bil kot najstnico dlje časa spolno zlorabljal.
"Ko sem zmogla na glas reči, da sem bila v otroštvu spolno zlorabljena, in ko sem na glas lahko izrekla storilčevo ime, sem se počutila kot zmagovalka, močnejša od storilca. S sebe sem začela čistiti krivdo, gnus, vonje, dotike, poljube, boleče spomine," je pripovedovala Kompara. A ko je spregovorila, je bilo dejanje po civilnem pravu že zastarano. Podala je tudi cerkveno prijavo. "Moj namen ni bil maščevati se storilcu, ampak preprečiti nove žrtve. Po prijavi sem bila deležna ponižanja in groženj storilca," pravi. In čeprav so ji njegovi nadrejeni zatrdili, da je bila edina žrtev, sama ve, da je še kar nekaj deklet, ki jih je zlorabil ta duhovnik.

Na duhovnikovo opravičilo še vedno čaka

Zato poziva vse žrtve, da naj, čeprav ni enostavno, spregovorijo, da ne bi bilo novih žrtev. Sama je osem let po cerkveni prijavi ponovno na začetku, saj je posredno izvedela, da je bil cerkveni postopek v Vatikanu končan brez sankcij za storilca, ki ima po njenih besedah še vedno stik z mladoletniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta