Spremembe v bančništvu: Sparkasse z novo upravo

Damijan Toplak
20.01.2021 13:15
Ob Stefanu Vavtiju v upravi Sparkasse še Thomas Jurkowitsch in Tomaž Šalamon. Nekdanji predsednik uprave Andrej Plos ostaja v finančni industriji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Šalamon bo novi član uprave Sparkasse
Sparkasse

Kot smo že poročali, je s 1. januarjem letos novi predsednik uprave banke Sparkasse (ta avstrijska banka sodi v skupino Erste) postal Stefan Vavti, ki je na tem mestu po sporazumnem odhodu nasledil Andreja Plosa, ki v banki tudi ni več zaposlen. Ob Vavtiju član uprave ostaja Thomas Jurkowitsch, na novo pa je bil za člana uprave banke Sparkasse s 1. februarjem imenovan Tomaž Šalamon, ki je bil zadnjih 17 let zaposlen v UniCredit banki Slovenije (tam je bil pred leti Vavti že član in predsednik uprave), od predlani pa je bil Šalamon v UniCreditu član uprave za področje operativnega poslovanja.

S 1. januarjem je Stefan Vavti prevzel vodenje banke Sparkasse 
Walter Fritz

Stefan Vavti je doslej kot član uprave v Sparkasse skrbel za prodajno področje, po novem pa bo kot predsednik uprave vodil področje prodaje in zakladništva. Thomas Jurkowitsch kot član uprave še ostaja odgovoren za področje upravljanja s tveganji ter za finančno in pravno področje. Imenovanje Tomaža Šalamona za člana uprave pa je pogojeno še s pridobitvijo dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave s strani Banke Slovenije in Evropske centralne banke.

Stefan Vavti je ob spremembah v upravi banke Sparkasse med drugim izpostavil: "Kljub izjemno zahtevnim razmeram smo lani odprli vrata naše nove, enajste, poslovalnice v Ljubljani Bežigrad, ki je v prvih mesecih zelo uspešno poslovala. S prihodom tretjega člana uprave pričakujemo, da bomo nadaljevali z rastjo poslovanja. Tomaž Šalamon pa je ob tem dodal: "Z osredotočenjem na operativni del poslovanja se bomo lahko še hitreje prilagajali uporabniškim zahtevam in se razvijali v skladu s svojo vizijo. V celotni upravi se bomo zavzemali, da postanemo še bolj osredotočeni na stranke - tako v razvoju kot v izvedbi storitev. Le tako bomo lahko uresničevali poslanstvo skupine Erste in pomagali pri povečevanju blagostanja posameznikov in podjetij v okolju, v katerem delujemo."

Thomas Jurkowitsch ostaja član uprave Sparkasse
Sparkasse

Ob spremembah je Siegfried Huber, predsednik nadzornega sveta banke Sparkasse, dejal: "Naša hčerinska banka v Sloveniji je pomemben del naše skupine. V Sloveniji smo prisotni več kot 20 let in skrbimo za finančno zdravje strank, tako kot na Koroškem že več kot 185 let." V Sloveniji skupina Sparkasse poleg bančnih storitev s hčerinskima družbama S-Factoring in Sparkasse Leasing S ponuja storitve lizinga in faktoringa. Z 261 zaposlenimi, 11 poslovalnicami in bilančno vsoto 1,3 milijarde evrov je ena srednje velikih bančnih institucij v Sloveniji, ki ima več kot 50 tisoč strank.

Spomnimo, da je Andrej Plos ob odhodu iz banke povedal: "Banko Sparkasse sem vodil skoraj devet let - skupaj s sodelavci smo jo pripeljali od kriznih časov v letu 2012 v stabilno poslovanje po letu 2016 in do sedanjosti, ko banka aktivno ustvarja in uvaja spremembe. Sodelavcem, lastnikom in strankam se zahvaljujem za zaupanje, podporo in sodelovanje." Pred prihodom v banko Sparkasse je bil Plos tudi član uprave Nove KBM, katero sta tedaj vodila Matjaž Kovačič in kasneje Aleš Hauc.

Andrej Plos bo tudi v prihodnje dejaven v finančni dejavnosti.
Tit Košir

Boljših poznavalcev dogajanja v slovenskem bančništvu zamenjava na vrhu banke Sparkasse ni presenetila in so to napovedovali že pred dvema letoma, ko je v banko iz UniCredita prišel Stefan Vavti, ki je pred leti na vrhu slovenske banke UniCredit zamenjal tudi enega najbolj znanih slovenskih bančnikov dr. Franceta Arharja. Menda so za zamenjavo Andreja Plosa bile odločilne Vavtijeve boljše povezave s centralo banke na Dunaju, nenazadnje Vavti prihaja iz Avstrije, natančneje iz Koroške. Dvainpetdesetletni Plos ima 28-letne izkušnje v bančništvu, razlog odhoda iz banke Sparkasse pa je videl v razhajanju z lastnikom v pogledih, kako naprej voditi to bančno ustanovo. Plos si je po koncu dela v Sparkasse vzel prosto, po naših neuradnih informacijah pa naj bi kmalu nadaljeval z delom v finančni dejavnosti in sicer v eni izmed družb s sedežem v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta