(SPREMLJAMO) 57 okuženih s koronavirusom, okužba ugotovljena na ginekološki kliniki, okužena tudi učiteljica šole v Šmarju pri Jelšah

Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili pri 57 osebah. Testirali so 2270 oseb. Še pred dvema urama je bilo deset potrjenih primerov manj. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Na Celjskem okužena učiteljica, šola jutri in v petek zaprta

Prvi primer okužbe s koronavirusom je bil danes okoli 18. ure potrjen tudi na Celjskem. Z virusom je okužena učiteljica osnovne šole Šmarje pri Jelšah. Okužila se je nedavno v tujini, neuradno na smučanju v severni Italiji. Vodstvo šole in šmarske občine je bilo o tem obveščeno danes popoldne. "Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še potekajo testiranja stikov z učiteljico. Dokler ne bodo znani rezultati, po navodilih NIJZ in Ministrstva za zdravje vzgojno-izobraževalne ustanove v občini ostajajo odprte. Če se bo izkazala nujnost nadaljnjih ukrepov, jih bomo izvedli po navodilih pristojnih služb," poudarja šmarski župan Matija Čakš. Ob tem še dodaja, da so do preklica že zaprli tamkajšnjo knjižnico, ker predstavlja mesto vseh družabnih dogodkov v občini. Jutri in v petek bo po zadnjih informacijah zaprta tudi šola.

V Murski Soboti okužena zdravstvena delavca

Že zjutraj smo poročali, da so v Splošni bolnišnici Murska Sobota za Večer potrdili, da sta osebi, katerih okužba s koronavirusom je bila potrjena včeraj pozno popoldne, zaposleni v njihovi bolnišnici. Moški je zdravnik, njegova soproga pa je prav tako zdravstvena delavka, zaposlena v tej isti bolnišnici. Oba sta se po prihodu iz Italije, kjer naj bi se tudi okužila, samoizolirala, tako da nista bila v stiku ne z zaposlenimi ne s pacienti soboške bolnišnice, je potrdil strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar. Slednji še poudarja, da tako bolnišnica kot njihovi zaposleni upoštevajo vsa preventivna navodila pristojnih služb pred okužbo s koronavirusom.
Kot pravi Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, sta oba zdravstvena delavca iz Lenarta sedaj na dodatnih testiranjih v UKC Maribor, kjer bodo kmalu odločili, ali bosta hospitalizirana v UKC Maribor ali v Bolnišnici Murska Sobota. V izolaciji še vedno ležijo trije bolniki iz Maribora, novih primerov v Mariboru za sedaj ni. Bolniki naj bi bili odpuščeni 14 dni po hospitalizaciji, seveda po ponovnem testiranju.

Eden od okuženih v sorodu z vzgojiteljico

Sandi Curk, regijski poveljnik civilne zaščite za Notranjsko, pa je za Primorske novice potrdil, da so ponoči v Zdravstvenem domu Postojna prejeli rezultate brisov, ki so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah iz občine Postojna. Okužila naj bi se v tujini, po neuradnih informacijah Primorskih novic na smučanju v Italiji. Osebe, s katerimi sta bili v stiku, so v osamitvi, koliko jih je, ni znano. 
"Kot smo neuradno izvedeli, naj bi bil eden od okuženih v sorodu z eno od vzgojiteljic, zaposlenih v vrtcu pri Osnovni šoli Košana. Vzgojiteljica je danes zato ostala doma, po zadnjih informacijah pa naj bi bil njen bris negativen. Pojasnila vodstva osnovne šole o ukrepih še pričakujemo," še pišejo Primorske novice.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1237700285012860929{/twitter}

Okužena tudi učiteljica v osnovni šoli

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku. O potrjenem primeru okužbe pri eni od učiteljic je poročal Dnevnik. Kot so dodali, je dežurna epidemiologinja pa na tej šoli že deli navodila staršem in ravnatelju, obvešča pa tudi kamniškega župana. Učiteljem, učencem svetujejo, naj se zares držijo vseh navodil, ki jih v javnost pošiljajo pristojni.
Glede možnosti širjenja okužbe v osnovni šoli je Pirnatova dejala, da so ocenili, da je nizka, a so kljub temu epidemiologi izdali navodila za izrazito preventivno ravnanje. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Otroci, ki imajo kakršne koli znake okužbe, naj se izogibajo stikov s starejšimi oz. tistimi, ki imajo motnje imunskega sistema oz. so bolj šibki ali ranljivi, je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta