(SPREMLJAMO) V ponedeljek potrjenih skoraj 800 okužb, v bolnišnicah več kot 300 pacientov s covid-19

STA, M.R., A.L.
20.10.2020 11:23

V ponedeljek je bilo v Sloveniji ob 4326 opravljenih testih potrjenih 794 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah je bilo 313 bolnikov s covid-19, od tega jih je 56 na intenzivni negi. Dva bolnika sta umrla, je objavila vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Število pacientov v bolnišnicah je prvič od izbruha novega koronavirusa preseglo 300. 

V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili 27 bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno 7708 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 ljudi v 14 dneh pa se je povzpelo na 368.

Izbruhi okužb so tudi v nekaterih domovih za starejše. V brežiški izpostavi doma Impoljca je okuženih 24 oskrbovancev, ki zaenkrat prebolevajo bolezen z blažjimi simptomi, njihovo splošno počutje je relativno dobro, so napisali na spletni strani doma. Domska zdravnica vsakodnevno spremlja njihovo zdravstveno stanje. V ponedeljek so opravili drugo testiranje zaposlenih, danes nadaljujejo drugo testiranje polovice vseh stanovalcev.

V domu starejših v Krškem, kjer so prvi primer okužbe (pri zaposleni) potrdili prejšnji teden, so opravili 109 testov, vsi so bili negativni. Testiranje bodo ponovili v sredo, piše na njihovi spletni strani.

V Sloveniji so doslej opravili 293.769 testov in potrdili 14.472 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 192 bolnikov s covidom-19.

17.05

Aktiviran tudi načrt dejavnosti ministrstva za zdravje, predvideva tudi rešitve na terenu

Z razglasitvijo epidemije je minister za zdravje Tomaž Gantar v ponedeljek tudi aktiviral načrt dejavnosti ministrstva ob pojavu epidemije. Ta med drugim predvideva možnost zagotavljanja posteljnih zmogljivosti tudi zunaj zdravstvenih ustanov, denimo v dijaških oz. študentskih domovih, zdraviliščih, hotelih, športnih dvoranah.

Andrej Petelinšek

17.00

Pošta Slovenije se je dodatno prilagodila epidemiološkim razmeram

Pošta Slovenije je v zadnjih dneh, glede na razvoj razmer v zvezi z epidemijo, znova sprejela nekaj začasnih ukrepov, ki sledijo priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugih pristojnih institucij. Zaščito in skrb za zdravje strank in zaposlenih med drugim skušajo zagotoviti z brezstičnim vročanjem pošiljk.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Kot so pojasnili na Pošti, pismonoše takšen način vročanja pošiljk skušajo opraviti, kjer je to le mogoče, pri pošiljkah, ki jih je treba potrditi ali plačati, pa skušajo zagotoviti vročitev brez fizičnega stika z upoštevanjem ustrezne varnostne razdalje ter ostalih splošnih zaščitnih ukrepov.

16.20

CUDV Črna načrtuje vrnitev uporabnikov, na Koroškem trenutno največji delež okužb v Mežici

V CUDV Črna na Koroškem, ki je bil s skupno 121 potrjenimi okužbami eno od večjih žarišč okužb z novim koronavirusom pri nas doslej, se razmere umirjajo. Prihodnji teden načrtujejo vrnitev uporabnikov, ki so jih po potrditvi okužb namestili v CŠOD Peca. Na Koroškem ima trenutno največji delež okužb občina Mežica, več kot enoodstoten.

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju, so prvo okužbo potrdili 20. septembra. Nato je število okuženih naraslo vse do potrditve okužbe pri skupno 87 uporabnikih in 34 zaposlenih, od tega so bili trije prostovoljci. "Vsi uporabniki se počutijo dobro in nimajo zdravstvenih težav oz. simptomov bolezni," je za STA danes sporočila direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik in dodala, da od 10. oktobra niso zaznali svežih okužb.

16.15

Pri Snagi Maribor zapirajo za obisk informacijsko pisarno, odvozi odpadkov po urniku, zbirni centri delujejo nemoteno

Zaradi zaostrovanja državnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19 in razglašene epidemije so tudi pri Snagi Maribor sprejeli nekaj novih odločitev za zaščito zdravja zaposlenih in uporabnikov njihovih storitev. Več --> TUKAJ.

16.05

Deležniki po odločitvi NIJZ iščejo rešitve glede napotovanja v karanteno

Trenutno potekajo pogovori z deležniki, da bi po odločitvi epidemiološke službe NIJZ, da ne bo več iskala visoko tveganih stikov in predlagala karanten, v najkrajšem možnem času razrešili dileme glede vprašanja dela in nadomestila za te stike, so pojasnili na ministrstvu za delo. V OZS pa opozarjajo na nevšečnosti novega režima za delodajalce.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je minuli teden sporočila, da zaradi preobremenjenosti v luči skokovite rasti okužb z novim koronavirusom ne bo več iskala visoko tveganih stikov posameznega okuženega in izdajala predlogov karanten, tako da je breme obveščanja stikov zdaj na okuženem.

14.05

Število okuženih v Koroškem domu starostnikov naraslo

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov je zadnje obsežno testiranje, ki je potekalo v nedeljo, okužbo z novim koronavirusom potrdilo še pri 11 stanovalcih in dveh zaposlenih. Trenutno je tako iz te enote 21 okuženih stanovalcev in trije zaposleni. V matični enoti doma v Črnečah pa je trenutno okuženih 12 stanovalcev in šest zaposlenih.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na oddelku za bolnike s covidom-19 trenutno zdravijo 24 bolnikov, med katerimi je 15 moških, povprečna starost bolnikov pa je 70 let. Večina bolnikov prihaja iz Koroške, le trije bolniki so od drugod. V domačo oskrbo je bolnišnica v ponedeljek odpustila pet oseb, ena oseba s covidom-19 je umrla.

14.00

Na Notranjskem in Krasu žarišči okužb v Kovinoplastiki Lož in OŠ Komen

Tudi iz regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko poročajo o novih žariščih okužb z novim koronavirusom. V Kovinoplastiki Lož so odkrili okužbo pri treh zaposlenih, danes pa bodo izvedli še 30 testiranj njihovih sodelavcev. Spet so zaznali okužbe tudi med zaposlenimi v komenski osnovni šoli, kjer so včeraj potrdili tri okužbe med učitelji in štiri med učenci. Prav tako so potrdili tri okužbe med zaposlenimi v vrtcu v Hrpeljah.

Zato pa niso zaznali novih okužb med zaposlenimi zdravstvenega doma Sežana, je pojasnil poveljnik regijskega štaba Sandi Curk. Zaradi vnosa okužbe med zaposlene je zaprta zdravstvena postaja Hrpelje. Je pa Curk opozoril, da so posamezniki iz drugih regij minuli konec tedna odločili izkoristiti lepo vreme za nabiranje gob in kostanjev. Zato bodo prihodnji konec tedna izvedli poostreno akcijo nadzora.

13.55

V Kranju iščejo lokacije za namestitev okuženih in prostovoljce za oskrbo

Ob slabi epidemiološki situaciji se Mestna občina Kranj intenzivno pripravlja na morebitne krizne razmere, če bi za okužene z novim koronavirusom zmanjkalo prostora v domovih za starejše ali v bolnišnicah. V občini zato iščejo možne lokacije in k sodelovanju pozivajo prostovoljce, ki bi pomagali tudi pri oskrbi.

Statistika kaže, da je Gorenjska trenutno najbolj obremenjena regija v Sloveniji, ko gre za 14-dnevno pojavnost okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Pri pojavnosti okužb poleg občin na Škofjeloškem, Jesenic in Radovljice izstopa tudi Mestna občina Kranj. Okužba je vdrla tudi v Dom upokojencev Kranj.

13.45

Petrol in OMV še ne krajšata delovnega časa, nekatere trgovine se zapirajo prej

Bencinski servisi družb Petrol in OMV za zdaj kljub prepovedi gibanja med 21. in 6. uro ostajajo odprti po ustaljenem delovnem času. Nekateri trgovci pa so že nekoliko skrajšali delovni čas trgovin. Preverite, kako bodo delovale trgovine -> TUKAJ.

13.25

V bolnišnicah sto postelj na intenzivnih covid oddelkih 

V slovenskih bolnišnicah je trenutno na razpolago 100 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19, po potrebi pa se te zmogljivosti lahko razširijo na 136 postelj, je zapisalo ministrstvo za zdravje v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imela v ponedeljek na razpolago skupno 88 postelj za zdravljenje bolnikov s covidom-19, od tega 26 postelj za intenzivno terapijo.

Ministrstvo zbira ključne podatke o razpoložljivosti oz. zasedenosti bolnišničnih postelj, ključni medicinski opremi, stanju zalog glede na določen obseg in vrsto zaščitnih sredstev ter druge podatke, povezane s covidom-19. Vse spremembe na področju posteljnih kapacitet bolnišnice sproti sporočajo v posebno aplikacijo za poročanje ministrstvu.

13.15

V ptujski bolnišnici sedem okuženih na internem oddelku, opravljajo še dodatne teste

Direktorica Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj Anica Užmah je sporočila, da se v bolnišnici soočajo z obsežnejšim vdorom koronavirusa med bolnike na internem oddelku. Okužba je bila potrjena pri sedmih oskrbovancih, opravili pa so še več testov, a bodo rezultati znani jutri. Več -> TUKAJ.

13.10

(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Lahko prečkam mejo? Lahko ponoči sprehajam psa? Smem oditi na letališče? Lahko obiščem bolnega dedka na Hrvaškem?

Ob razglasitvi epidemije, ki omejuje in v nočnih urah prepoveduje gibanje po državi, se poraja veliko vprašanj, na katere ni jasnih odgovorov in navodil državnih organov. Zato smo na odgovorna ministrstva naslovili nekaj vprašanj o vsakdanjih življenjskih situacijah, na nekatere izmed njih odgovore še pričakujemo.

10.45

Poziv iz UKC Maribor: Koncesionarji, pridite pomagat v bolnišnico!

Stanje zaradi pomanjkanja kadra je tako resno, da v bolnišnici ne potrebujejo le "zunanje" podpore koncesionarjev, ampak pomoč v ustanovi. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta