Srečno 2022!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Leto se je za vlagatelje izteklo pozitivno. 

Reuters

Draga bralka, dragi bralec, izteka se leto 2021. Pričeli smo ga polni optimizma, prepričani, da bomo z učinkovitimi cepivi končno premagali pandemijo. V boju z njo je bil storjen ogromen korak, cepivo je postalo širše dostopno, dobili smo tudi učinkovita protivirusna zdravila. Žal smo bili ob koncu leta ponovno opomnjeni, da virus še ni rekel zadnje besede. Pojavila se je nova različica, omikron.

Leto se je za vlagatelje izteklo pozitivno. Priča smo bili močnemu gospodarskemu okrevanju, rasti dobičkov podjetij in ob nadaljnji podpori centralnih bank in držav so bila presežena vsa pričakovanja. Do uradnega zaključka leta sicer manjka še nekaj dni, pa vendar lahko rečemo, da je za nami izjemno donosno leto. Globalni borzni indeks MSCI All Countries je, izraženo v evrih, porasel za dobrih 25 odstotkov. Delnice so bile v primerjavi z evropskimi obveznicami vse leto boljša izbira, saj ga končujejo v negativnem območju. Razočaranje leta so nedvomno kitajske delnice, ki bodo leto končale globoko v minusu. Zaznamovali so jih regulativni šoki, težave v nepremičninskem sektorju in nadaljevanje geopolitičnih trenj.

Presenečenje preteklega leta je zagotovo inflacija, ki smo jo ves čas omenjali kot potencialno tveganje, nismo pa pričakovali, da bomo priča najvišji rasti cen v zadnjih 30 letih. Sprva so centralne banke vztrajale, da je prehodne narave in posledica naglega okrevanja po pandemiji, ki je vplivala na težave v dobavnih verigah na strani ponudbe in na povečano povpraševanje po trajnih dobrinah. Ob koncu leta 2021 postaja vse bolj jasno, da bo povišana inflacija z nami ostala tudi v prihodnjem letu, pričakujemo pa, da se bo spustila z desetletnih vrhov.

Po takšnem izjemnem letu za vlagatelje smo znova pred vprašanjem, ali lahko delniški trgi nadaljujejo v tem tempu. Menimo, da je lahek del donosov mimo in da bo leto 2022 mnogo težje.

Globalno gospodarstvo bo imelo še eno leto nadpovprečne rasti, a bo nižja kot v letu 2021. Tudi rast dobičkov podjetij se bo umirila, bo pa ostala pozitivna. Seznam tveganj je letos daljši kot pred letom dni. Inflacija vztraja na visokih ravneh in pritisk na centralne banke, da končajo izredno podporo finančnim trgom, se stopnjuje. Tudi izredne spodbude držav bodo manjše, vendar jih gospodarstvo pravzaprav niti ne potrebuje več. Covid-19 ostaja z nami, z njim smo se naučili živeti in strah pred njim je manjši. Smer kitajskega gospodarstva ostaja negotova.

Kljub povečanim tveganjem še naprej pričakujemo pozitivne donose za delnice, bo pa nihajnost na finančnih trgih višja kot v letu 2021. Vrednotenja so nižja kot pred letom dni, za kar je zaslužna izjemna rast dobičkov. Ob še vedno nizkih obrestnih merah delnice še vedno nimajo prave alternative in ostajajo prava izbira za prihodnje leto.

Naj vam ob koncu v svojem in v imenu ekipe upravljavcev Save Infond zaželim vesele praznike in veliko dobrega v letu 2022. Veselimo se, da vam bomo tudi v novem letu približali borzne trge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta