STA z odločitvijo sodišča korak bližje financiranju, Ukom zavrnil tudi junijsko izplačilo

Matej Simič
21.07.2021 17:56
Upravno sodišče je zavrnilo vladno uredbo o financiranju STA, ki že 202. dan ni prejela z dvema zakonoma določenega nadomestila za opravljanje javne službe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bo znana dokončna odločitev sodišča v sagi med STA in Ukomom, ni jasno.
Robert Balen

Upravno sodišče je zavrnilo uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) in njenem financiranju, ki jo je 10. junija letos sprejela vlada. Iz odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa agencijo, so za Večer pojasnili, da je upravno sodišče pritrdilo razlogom STA za nezakonitost in neustavnost uredbe ter da je agencija zadostno izkazala svojo težko finančno situacijo, zaradi katere je ogrožen njen obstoj.

Zadržana uredba določa, da mora STA v okviru javne službe objavljati vsem brezplačno dostopne povzetke novic, besedila radijskih novic, avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih ter v celoti vsebine o manjšinah. Na sodišču so odločili, da bi z izvršitvijo uredbe nastala škoda, ki bi bila za STA težko popravljiva. Sodišče je ugotovilo tudi, da agencija v letošnjem letu ni prejela nikakršnega nadomestila za opravljanje javne službe in da je STA že v dopisu 21. decembra lani zaprosila Ukom za pripravo pogodbe, ta pa je prvi osnutek pogodbe agenciji poslal 2. julija letos, so še zapisali v odvetniški družbi Čeferin. "Upravno sodišče je izrecno zapisalo, da se s tem izkažejo za utemeljene navedbe tožeče stranke (STA, op. a.), da se tožečo stranko pod grožnjo nadaljnjega nefinanciranja hoče prisiliti v podpis pogodbe, ki je pripravljena v skladu z uredbo," so še zapisali pri Čeferinih.

Ovir za izplačilo obveznosti ni

Direktor agencije Bojan Veselinovič je odločitev sodišča pozdravil z velikim zadovoljstvom. "Zadržanje vladne uredbe o STA pomeni, da smo dobili še eno potrditev sodne veje oblasti, da bi morala vlada že zdavnaj financirati našo dejavnost, saj ji to obveznost nalaga sedmi protikoronski zakon," je zapisal v sporočilu za javnost.

PKP 7 vladi nalaga zagotovitev sredstev za delovanje javne službe agencije ne glede na to, ali je pogodba med Ukomom in STA sklenjena. Na STA bodo od Ukoma zdaj zahtevali, naj nemudoma zagotovi financiranje v skladu z veljavnim zakonom, je poudaril Veselinovič, in dejal, da STA ne bo zavračala pogovorov o novi vsebini pogodbe. Zahtevi za takojšnje izplačilo zapadlih obveznosti do STA se pridružujejo tudi v sindikatu novinarjev.

Sodišče je v sklepu še pojasnilo, da je financiranje agencije opredeljeno v 20. členu zakona o STA, zato se vlada ne more sklicevati na to, da naj bi z izpodbijano uredbo dala pooblastila za zagotavljanje financiranja Ukomu ter da bodo ob morebitnem zadržanju uredbe zadržani tudi vsi postopki, saj slednji ne bi imel več pooblastil, je poročal STA.

Brezpredmetnost določil pogodbe

"Pogodba je brezpredmetna, ker ni pravnega temelja za sklepanja te pogodbe," je odločitev sodišča za Večer komentirala odvetnica Nataša Pirc Musar, strokovnjakinja za medijsko pravo iz odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle. Opozorila je, da Zakon o STA natančno ne določa obsega javne službe agencije, zaradi česar po njenem mnenju prihaja do sporov med stranema. Zadevo je pojasnila na primeru določila iz predloga pogodbe, ki sloni na zadržani uredbi. Predlog pogodbe med drugim določa, da mora STA vsem omogočiti brezplačen dostop do vsaj petih avtorsko zaščitenih fotografij o najpomembnejših dogodkih. "Moramo se vprašati, kaj so najpomembnejši dogodki, ker te definicije zakon nima." Pojasnila je, da lahko STA in Ukom kriterije določita v pogodbi, vendar se morata o tem strinjati obe strani.

Kdaj bo znana dokončna odločitev sodišča, ni jasno, saj za to ni opredeljenega roka. V telefonskem pogovoru so nam v odvetniški družbi Čeferin dejali, da ima vlada tri dni časa za pritožbo na odločitev sodišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta