Stanovanjem rastejo cene hitreje kot gradbenemu materialu

Sanja Verovnik
05.06.2021 06:00
Nemirne razmere na področju cen in dobave gradbenega materiala so premešale karte tudi na slovenskem nepremičninskem trgu; novogradnje se dražijo, povpraševanje po njih močno presega ponudbo, zato rastejo cene tudi rabljenim stanovanjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustavitev gradnje novih projektov bi povzročila dodaten pritisk na trg rabljenih nepremičnin in njihove cene.
 
Tadej Regent

"Tako ugodnih cen novogradenj, kot so bile lani, ne bo več," napoveduje eden od mariborskih investitorjev gradnje novih stanovanj Primož Pinter, direktor podjetja Primius gradnje. K podražitvi novogradenj, samo lani je bilo to za 5,2 odstotka, nedvomno prispevajo tudi višji gradbeni stroški, pravi Pinter. Za nameček se zaradi pomanjkanja novih stanovanj dražijo tudi rabljena.

Na podražitev gradbenega materiala je po besedah Blaža Kosija, direktorja podjetja K-ing, vplivalo pravilo povpraševanja in ponudbe. Povečano povpraševanje po nečem prej ali slej vodi k dvigu cene, opozori Kosi. "To se je zgodilo tudi z gradbenim materialom. Marsikdo se je v času lockdowna odločil za gradnjo hiše ali obnovo svojega lokala, stanovanja ... Javni sektor je zaradi pandemskih omejitev lani bolj malo investiral v vzdrževanje in obnovo stanovanjskega fonda, z izboljšanjem epidemiološke slike pa so se pognali v 'lov na gradbene zaostanke'," stanje opisuje Kosi. Po drugi strani je po besedah Primoža Pinterja zdravstvena kriza drastično zmanjšala proizvodnjo surovin. "Ob pomanjkanju določenih dobrin cene poletijo v nebo," razmišlja strokovnjak za gradnjo.

Cene se spreminjajo iz dneva v dan

Cene gradbenega materiala so se po oceni Luke Juriča iz podjetja Novogradnje Maribor povzpele za vsaj 30 odstotkov. Za to pa ni kriva samo pandemija, temveč tudi nestabilnost trgov, opozori Jurič, ki pravi, da na cene vplivajo negotove dobave, podaljševanje rokov dobav različnih materialov, rudnin, transporta, energentov ... Prav tako je po besedah Primoža Pinterja težko, ali pa sploh nemogoče, napovedati podražitve celotne gradnje, saj se cene spreminjajo vsak dan. "Samo cene gradbeno-obrtniško-instalacijskih del so se v zadnjih treh mesecih spremenile za približno 200 evrov na kvadratni meter. Ta podatek bo morda že jutri popolnoma napačen, saj je realno pričakovati ponovne korekcije cen, na žalost navzgor," razmišlja sogovornik.

Aktualni projekti se tako soočajo z velikimi podražitvami, z zamudami pri dobavi materialov in, kot še pravi sogovornik: "Včasih dobava določenega materiala sploh ni možna!" "Zavedati se je treba," opozori Blaž Kosi, "da je proizvodna veriga še tako preprostega materiala sestavljena iz mnogih kompleksnih členov, in ko eden zataji, popusti celotna veriga." In tukaj se pozna učinek pandemije, je prepričan Kosi, ki hkrati opozori, da so zamude glede dobave materialov lahko tudi špekulativne narave, saj se dobavitelji dobro zavedajo, da je cena materiala lahko jutri še višja.

So pa zaradi stanja na trgu v nezavidljivem položaju tako izvajalci gradbenih kot tudi obrtniških in instalacijskih del. Pinter pravi, da je treba izvesti dela, za katera so podpisali pogodbe še v času lanskih cen, danes pa zaradi podražitev dejansko niso sposobni dokončati svojih obveznosti ob zastavljenih pogodbenih vrednostih. A kljub temu tako Pinter kot Jurič zatrjujeta, da zaostankov, ali zaustavitve aktualnih gradenj novih stanovanj, vsaj v njihovem primeru, ne bo.

Povpraševanje viša cene

V Sloveniji se povpraševanje po novogradnjah ne umirja in presega ponudbo. Cene novogradenj se, kot ocenjuje Branko Potočnik, direktor nepremičninske agencije Insa nepremičnine, dvigujejo še hitreje, kot se draži gradbeni material. "Podražitev surovin sicer prinaša pritisk na vrednost nepremičnin, vendar cene nepremičninam viša predvsem povpraševanje po njih," je prepričan Potočnik. Vasja Crnjakovič, direktor podjetja RE/MAX Nepremičnine Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje, sklicujoč na podatke gradbenega podjetja Zelene gradnje, ocenjuje, da so se stroški gradnje v zadnjih treh mesecih povzpele za pet do osem odstotkov. "Če upoštevamo, da zajema strošek gradnje približno 50 odstotkov prodajne vrednosti stanovanja, potem ta podražitev ne bi smela toliko vplivati na cene nepremičnin," razmišlja Crnjakovič.

Maribor novih podražitev ne bi prenesel

Zmerna rast cen novogradenj se utegne nadaljevati še vsaj naslednji dve leti, je prepričan Luka Jurič. Medtem pa Boštjan Udovič, direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami, dodatnih podražitev najbolj dragih novogradenj ne pričakuje. A skoraj zagotovo se bodo dvignile cene zemljišč, primernih za gradnjo večstanovanjskih projektov, napoveduje Vasja Crnjakovič. Tudi Branko Potočnik večjih cenovnih pretresov na trgu nepremičnin ne pričakuje, prepričan je namreč, da zlasti trg v Mariboru, ne bi prenesel dodatnih podražitev, s čimer se strinja tudi Primož Pinter. Po njegovem mnenju lahko podražitev od 200 do 300 evrov na kvadratni meter, za kolikor so se dvignile cene gradbenih storitev, prenese Ljubljana, kjer so cene nepremičnin že tako med najvišjimi v Sloveniji in dodatnih podražitev niti ne bi čutili. To pa ne velja za občutljivi mariborski trg, kjer se pozna tudi najmanjša podražitev.

Če se zadeve na trgu surovin ne bodo umirile, bi lahko Maribor čakal scenarij, v katerem bi investitorji z novimi projekti počakali na umiritev razmer. Ustavitev gradnje pa bi povzročila dodaten pritisk na trg rabljenih nepremičnin in njihove cene. Kljub negotovim napovedim, kaj čaka trg nepremičnin v prihodnje, Branko Potočnik, gradbenega in nepremičninskega zloma, kot smo mu bili priča leta 2009, ne pričakuje, saj pravi, da so danes okoliščine precej drugačne. "V obtoku je veliko denarja, na voljo so ugodna posojila, kar je ključno za povpraševanje po nepremičninah," pravi Potočnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta