"Staranje ni bolezen. Lahko je zelo prijetno - če si lahko privoščiš."

Kristina Božič
09.04.2019 14:03

Življenje ni le preživetje. In hrano potrebuje tudi človeška duša. Te misli vodijo akcijo Državljanov sveta, društva UP-ornik in Slovenske filantropije, s katero želijo starostnicam in starostnikom, ki si tega ne morejo privoščiti, ponuditi možnost dostopa do kulturnih dogodkov, zabave in družabnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Ljudje, ki so garali celo življenje, si ne zaslužijo, da v starejših letih životarijo," je dejal humanitarec in zobozdravnik Jure Poglajen, ki je skupaj z Davidom Zorkom zagnal ustanovo za pomoč ogroženim Državljani Sveta. Do jeseni želijo s prostovoljnimi prispevki in donacijami ter dobrodelnim glasbeno-plesnim večerom, ki bo 14. junija v ljubljanskih Španskih borcih, zbrati 20.000 evrov in zagotoviti 1000 upokojenkam in upokojencem, ki si tega sami ne morejo privoščiti, možnost, da se udeležijo večerov in dogodkov za dušo. Čeprav je akcija osredotočena predvsem na Ljubljano in Maribor, pravijo, da ohranjajo odprta vrata in da bodo veseli tudi donatorskih sodelovanj samih kulturnih institucij. Na različne dobre prakse vključevanj starostnikov v kulturne in druge institucije, ki jim je bil priča v tujini, je opozoril igralec in podpornik akcije Primož Bezjak.

Hlad osamljenosti

Starostniki v ruskem mestu Krasnojarsk med brezplačnim tečajem rolanja, ki se ga je pred nekaj leti okoli 70 upokojencev med 55. in 73. letom udeležvalo dvakrat tedensko. 
Reuters

Sistemsko zagotovljeno dostojanstvo

Miša Molk, Tanja Rener, Mateja Slapnik, Jure Poglajen in Boris Krabonja ob predstavitvi akcije Polepšajmo jesen. 
Krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta