Starš ni mogel dvigniti testov za otroka, ker prebolevniki in cepljeni še pol leta po tem do njih naj ne bi bili upravičeni. Kaj odgovarjajo na ministrstvu?

31.08.2021 06:00
Poziv staršem, naj v vrtec in šolo prihajajo le popolnoma zdravi otroci. Ob tem z vseh strani vlado opozarjajo, da se lansko šolsko leto, ko je pouk več mesecev potekal na daljavo, ne sme ponoviti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: III. gimnazija Maribor, šola pouk maske, Šolstvo - Dijaki so se vrnili v šolske klopi sredi pandemije - rahljanje ukrepov - varnostni ukrepi - Ilustracija - Tematika - covid-19 - novi koronavirus - epidemija - pandemija Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Začenja se novo šolsko leto. Svoja vrata bo jutri 193.116 učenkam in učencem, med katerimi bo 21.198 prvošolcev, odprlo 456 matičnih šol in 315 podružničnih. Novo šolsko leto se začenja tudi za približno 76.000 srednješolcev. Pouk bo stekel po modelu B, kar pomeni, da bodo v šole odšli vsi učenci in dijaki, ob tem pa bo treba upoštevati določene preventivne ukrepe, da se okužba s covidom-19 ne bi vnesla v šolski prostor, saj bo tudi od njene intenzivnosti in razširjenosti odvisno, po katerem modelu bodo šole delovale. Ravnatelji zagotavljajo, da so v šolah pripravljeni na začetek novega šolskega leta, in upajo, da bodo šole ostale odprte celo leto. Tudi zato naprošajo starše, da v vrtec in šolo pošiljajo le zdrave otroke.

"Mi smo popolnoma pripravljeni, tako kot smo vsako leto, nikogar pa ne zanima, kaj vse je bilo treba storiti za to, da so šole pripravljene," pravi Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol. Ponovno spomni, da so bili z vsemi ukrepi seznanjeni tik pred zdajci, zaradi česar so morali ravnatelji delati noč in dan.Tudi zato se je kar nekaj izkušenih ravnateljev odločilo, da se ne bodo več potegovali za še en mandat, saj je bil pritisk prevelik, odnos vladajočih pa povsem neprimeren, pove Pečan. Pravi, da se bodo pri ukrepih, ki so jim bili naloženi, morali znajti. "Poskušali jih bomo čim bolj spoštovati, saj smo ravnatelji tudi odgovorni za njihovo izvajanje," pove in kot enega od tovrstnih ukrepov, kjer bo potrebnih nekaj prilagoditev, navede jutranje in popoldansko varstvo, kjer je združevanje skupin sicer mogoče, a je treba skrbeti, da otroci nosijo masko in da je razdalja med njimi 1,5 metra.

Kompleti za samotestiranje

Sicer za model B velja, da morajo v osnovnih šolah v razredu nositi masko le učenci zadnje triade, vsi drugi pa samo v skupnih prostorih. Razredi bodo v mehurčkih, bo pa mogoče združevanje različnih oddelkov tudi pri obveznih in neobveznih izbirnih predmetih. Za športno vzgojo, kjer maske ne bodo potrebne niti za učence zadnje triade, priporočajo, naj se čim pogosteje izvaja na prostem. Podoben režim bo veljal za srednje šole, le da bodo morali dijaki in profesorji maske nositi ves čas. Tako kot za učence zadnje triade je tudi za dijake samotestiranje prostovoljno.

Kljub temu predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenija Frančiška Al Mansour upa, da bodo dijaki toliko odgovorni in se bodo doma samotestirali. "Predvsem pa, da bodo v šolo prihajali le zdravi, kajti nihče si ne želi, da bi šole spet zapirali in da bi pouk potekal na daljavo." Komplete za samotestiranje je bilo včeraj z zdravstveno izkaznico že mogoče dvigniti v lekarnah, a ne povsod. V Mariboru denimo bodo na voljo šele danes, enako velja za Pomurje, ponekod, kot na Obali ali na Koroškem, pa so včeraj popoldne zaradi velikega povpraševanje v nekaterih lekarnah testi že pošlji. Na twitterju se je oglasil starš, ki je želel dvigniti teste za otroka, a jih ni dobil, s pojasnilom, da prebolevniki in cepljeni še pol leta po tem niso upravičeni do testa. Pri tem naj bi se držali direktive ministrstva za zdravje. Ali to drži, smo povprašali na ministrstvu za zdravje, kjer so odgovorili, da se "otrokom, ki so polno cepljeni ali so prebolevniki, ni treba samotestirati. V kolikor pa to želijo, jim bodo v lekarni teste tudi izdali."

PCT-pogoj bo preverjala vzgojiteljica v skupini

Vrtci so bili odprti celo poletje, zato, kot pravi Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, so tudi na uvajalno obdobje novincev dobro pripravljeni. "Prepričana sem, da bomo delo tako kot vsako leto doslej opravili vrhunsko in da nam bodo pri tem v pomoč tudi starši s spoštovanjem vseh ukrepov." Ti bodo morali ob uvajanju otroka in na pogovornih urah izpolnjevati PCT-pogoj, kar bo preverjala vzgojiteljica v skupini, sama kot ravnateljica pa skrbi za to, da tudi zaposleni izpolnjujejo ta pogoj. S septembrom za vse vrtčevske otroke velja novost, in sicer morajo starši predložiti dokaz o opravljenem obveznem cepljenju proti nekaterim nalezljivim boleznim. "Večina staršev ga je že predložila, nekateri pa ga še morajo priskrbeti," pove Bogatajeva. Poudarja, da jo pred negotovim letom ohrabruje dejstvo, da imajo vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic veliko znanja in so odločene, da otrokom ponudijo najbolje za njihov razvoj. Pečan pa priznava, da je bojazen, da bodo prešli na pouk na daljavo, ves čas v zraku. "Seveda si ne želimo, da bi do tega trenutka prišlo, smo pa v šolah pripravljeni na vse scenarije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta