Štirje razlogi: Svet RTV Slovenija bo začel postopek razrešitve Andreja Graha Whatmougha

B.P.
30.06.2023 14:10

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja ima tri delovne dni časa od vročitve za odgovor na pobudo za razrešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough v državnem zboru
Matija Sušnik

Razlogi za razrešitev so naslednji:

Nespoštovanje sklepa o zagotovitvi strokovne pravne pomoči Svetu RTV Slovenija.

"Iz odgovora izhaja, da je v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija naloženo dolžnost zavrnil in ni pripravljen Svetu zagotoviti strokovne pravne pomoči za izvajanje pristojnosti in nalog Sveta. Ne gre za to, da bi Svet želel pravna mnenja, pač pa, kot izhaja iz omenjenega sklepa, želi strokovno pravno pomoč za izvajanje pristojnosti in nalog Sveta."

Nakupi grafik.

"V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija je v zadnjih mesecih, ko lahko opravlja le tekoče posle, kupil vrsto grafik, za katere je moral javni zavod plačati 37.700 evrov brez DDV. (...) Nakupi grafik ne sodijo med tekoče posle, ki omogočajo nemoteno delovanje RTV Slovenija in zagotavljajo izpolnjevanje profesionalnih standardov na področju izvajanja radijske in televizijske dejavnosti"

- Zaposlovanje.

"V. d. generalnega direktorja izvaja sklepanje novih pogodb, kar ponovno ne sodi med tekoče posle, ki omogočajo nemoteno delovanje RTV Slovenija in zagotavljajo izpolnjevanje profesionalnih standardov na področju izvajanja radijske in televizijske dejavnosti."

- Prodaja delnic.

"V. d. generalnega direktorja je izvedel prodajo delnic, kar ponovno ne sodi med tekoče posle, ki omogočajo nemoteno delovanje RTV Slovenija in zagotavljajo izpolnjevanje profesionalnih standardov na področju izvajanja radijske in televizijske dejavnosti. Namreč, v. d. generalnega direktorja je v aprilu 2023 izvršil predčasno prodajo delnic Eutelsat Communications, s čimer je bil kršen finančni načrt, po katerem naj bi se delnice prodale šele decembra. Zaradi predčasne prodaje delnic se tudi ne bo dobilo dividend, zaradi česar bodo prihodki od prodaje delnic ob koncu leta okvirno 2 milijona evrov nižji od načrtovanih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta