Stiska več kot 100.000 samozaposlenih: Pred zakonom moramo biti vsi enaki, tudi če je zakon interventni

Kristina Božič
17.03.2020 07:24

Konec preteklega tedna in med vikendom se je oblikovala peticija, ki poziva vlado, naj ne pozabi in ne postavi v diskriminatorno slabši položaj dobre desetine vseh delavk in delavcev ter njihovih družin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šivilje, prevozniki, kulturniki, inštruktorice in frizerji so med podpisniki apela in samozaposlenimi, ki jih bodo ukrepi zoper širjenje koronavirusa neposredno prizadeli.  "fotografija je simbolna)
LGM

Čeprav je sama redno zaposlena, pravi profesorica umetnostne zgodovine z ljubljanske filozofske fakultete Beti Žerovc, da v zadnjem tednu zaznava hudo stisko samozaposlenih. Skupaj z Majo Megla, Urško Jurman, Markom Jenkom in Vladimirjem Vidmarjem so oblikovali apel, ki naslavlja položaj frizerjev in šivilj, samozaposlenih športnih vaditeljev, predavateljev, inštruktorjev, glasbenikov, prevoznikov in dostavljavcev, glasbenikov in novinarjev ...
"Gre za poziv vladi in poslankam ter poslancem, naj ne pozabijo na okoli 106.000 samozaposlenih in njihovih družin," pojasnjuje Maja Megla, ki je tudi med samozaposlenimi delavkami v Sloveniji. 
"Interventni zakon, ki ga je oblikovala vlada Marjana Šarca, predvideva finančno državno pomoč le za podjetja: če gredo njihovi delavci na čakanje ali če morajo delavke v samoizolacijo oziroma karanteno. Samozaposleni pa niso upravičeni in ne morejo dobiti nobene od teh pomoči," opozori. "Podjetjem se je zagotovilo dodatno pomoč, ki jo je potrebno zagotoviti tudi za samozaposlene," pravi, da zgolj možnosti, ki že obstajajo, le poudarjajo, da se samozaposlene dodatno postavlja v slabši in diskriminatoren položaj z novim predlogom interventnega zakona, saj niso vključeni v ugodnosti in sistem pomoči, ki bo na voljo drugim gospodarskim subjektom.

Letos je že do sedaj bilo več odpovedi dogodkov zaradi bolezni kot običajno, opozarjajo snovalci apela na tudi sicer izrazito negotov položaj samozaposlenih.
Tomaž Primožič/fpa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta